ΤΟΠΙΚΑ

Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Μπερλουσκόνι

πρόωρες-εκλογές-ζήτησε-ο-μπερλουσκόν-851206

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών “το συντομότερο δυνατόν”.
“Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την προσφυγή στις κάλπες για να δώσουμε στη χώρα το συντομότερο δυνατόν μια αποτελεσματική κυβέρνηση”, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την έξοδό του από τη συνάντηση με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σήμερα, τελευταία ημέρα των πολιτικών διαβουλεύσεων που άρχισαν την Παρασκευή, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι.
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις διενέργεια εκλογών, θα κληθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων να αποφασίσει ανάμεσα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, σενάριο προς το οποίο κλίνει σήμερα ο ιταλικός τύπος.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι δεν θεωρεί αναγκαία την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, υπενθυμίζοντας ότι αυτός ακριβώς ο εκλογικός νόμος επέτρεψε στον Ρομάνο Πρόντι να έχει “μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου η αριστερά είχε ωστόσο συγκεντρώσει 250.000 ψήφους λιγότερες από τη δεξιά”.
Ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς έκανε επίσης την εκτίμηση ότι , σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη μεταβατική κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να συμφωνήσει στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους της ιταλικής αριστεράς, “η οποία σε διάστημα δύο ετών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει για τις μεταρρυθμίσεις”.
Μετά τη συνάντησή του με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συναντήθηκε με τον Βάλτερ Βελτρόνι, δήμαρχο της Ρώμης και ηγέτη του νέου Δημοκρατικού Κόμματος., ο οποίος τάχθηκε υπέρ μια μεταβατικής κυβέρνησης και διεξαγωγή των εκλογών το 2009.
Ακολούθησε συνάντηση του Ιταλού προέδρου με τους τρεις προκατόχους του, οι οποίοι και έκλεισε ο κύκλος των διαβουλεύσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου