ΤΟΠΙΚΑ

ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ: Ποτάμι διαμαρτυρίας στον Αλμυρό

λιθανθρακασ-ποτάμι-διαμαρτυρίας-στο-851206

Ανθρώπινο «ποτάμι» στην εθνική οδό, στο ύψος του Αλμυρού. Με μεγαλειώδη συγκέντρωση, δυναμική πορεία διαμαρτυρίας και ημίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού, η ΔΕΗ εισέπραξε βροντερό «όχι» της Μαγνησίας στα σχέδιά της να εγκαταστήσει μονάδα λιθάνθρακα.

Φωτογραφίες: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΕΛΟΣ

Μία ημέρα πριν η ΔΕΗ εισαγάγει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της το θέμα της ίδρυσης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα στην περιοχή του Αλμυρού, με ένα πρωτοφανές σε συμμετοχή, παλμό και δυναμισμό συλλαλητήριο, κάτοικοι, μαθητές, αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς έδειξαν την ετοιμότητα της Μαγνησίας να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα σχέδια της επιχείρησης.
Σήμερα εκπρόσωποι φορέων θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Ο Αλμυρός «νέκρωσε» χθες. Καταστήματα κατέβασαν ρολά το πρωί, σχολεία έβαλαν «λουκέτο» διαμαρτυρίας. Από τις 10 πρωί όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η μεγάλη συγκέντρωση –η συμμετοχή υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 4.000 κατοίκων- έδειξε ότι ο Αλμυρός και η Μαγνησία δεν θα δεχθούν αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Μαύρες σημαίες και τεράστια πανό με συνθήματα κατά του εργοστασίου λιθάνθρακα, συνθήματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα, κόρνες και κροτίδες συνέθεταν το σκηνικό στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού, που κατακλύστηκε από διαδηλωτές κάθε ηλικίας.
Μετά τις ομιλίες αιρετών, κοινοβουλευτικών και εκπροσώπων κομμάτων, η «λαοθάλασσα» βγήκε στους δρόμους της πόλης. Από τις οδούς Μυρμιδόνων και Αχιλλέως μέχρι τον Αγ. Τρύφωνα και στη συνέχεια έως την εθνική οδό, στον κόμβο του Αλμυρού, η πυκνή και μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας έστειλε ισχυρό μήνυμα.
Στην εθνική οδό η πορεία «έσπασε» στα δύο και το εθνικό δίκτυο αποκλείστηκε για μισή περίπου ώρα σε δύο σημεία.
Αισθητή ήταν η παρουσία μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων από τον Αλμυρό αλλά και τη Σούρπη.
Ταλαιπωρία ανέμενε οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων και φορτηγών οχημάτων, που περίμεναν το τέλος του αποκλεισμού. Η συγκέντρωση έληξε χωρίς προβλήματα.
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον Αλμυρό. Από τη μια έχουμε το θάνατο του Αρχιεπισκόπου κι εκφράζουμε τη λύπη μας και από την άλλη το «θάνατο» της πόλης μας κι όλης της Μαγνησίας. Οφείλουμε ν’ αντιδράσουμε», δήλωσε από το βήμα του μεγάλου συλλαλητηρίου ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγ. Χατζηκυριάκος.
Οι πολίτες, είπε, μπαίνουν μπροστά σε αυτόν τον αγώνα και στέλνουν το μήνυμα, «ώστε κάποιοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν ν’ αποφασίζουν χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας».
«Παίρνουμε δύναμη κι εμείς από τους πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε και με τη δύναμη αυτή πιστεύουμε ότι δεν θα τολμήσουν να κάνουν κάτι. Το μήνυμα είναι ένα: «Δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας»», ανέφερε ο δήμαρχος Αλμυρού.
Την παλλαϊκή συγκέντρωση χαιρέτησε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας. «Κατορθώσαμε –είπε- και ευαισθητοποιήσαμε το σύνολο των πολιτών της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, αλλά και όλης της Μαγνησίας για να αποφευχθεί ένας μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων».
Ο νομάρχης τόνισε ότι το «μήνυμα που στέλνουμε είναι πολύ ισχυρό και κανείς πλέον δεν μπορεί να το αγνοήσει. Δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί αυτή η μονάδα στην περιοχή. Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια νίκη των πολιτών».
«Η Μαγνησία δεν θέλει αυτό το εργοστάσιο. Δεν της αξίζει αυτό το μέλλον», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης. Όπως πρόσθεσε, «το μήνυμα προς το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΗ είναι τόσο σαφές, που και οι δύο αυτοί φορείς οφείλουν να το λάβουν υπόψη τους και να τροποποιήσουν το σχεδιασμό που κάνουν για τη Μαγνησία.
Οφείλουν επίσης να μιλήσουν επιτέλους καθαρά στους φορείς και στους πολίτες της Μαγνησίας για τις πραγματικές τους προθέσεις και οφείλουν εξηγήσεις για το πώς προτιμούν τα κέρδη αντί τη διασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής των πολιτών».
«Αγώνας, αγώνας και πάλι αγώνας», υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζής: «Αγώνας ενάντια στα μονοπώλια που καταδυναστεύουν γη, αέρα, θάλασσα για τα κέρδη με την ανοχή των κυβερνήσεων. Αγώνας για να παραμείνει η ΔΕΗ δημόσια, αγώνας για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων κι όχι τελικά σε όφελος των συμφερόντων».
Εκπροσωπώντας το σύνολο των δημάρχων της Μαγνησίας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθας δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση στην εγκατάσταση της ρυπογόνου βιομηχανίας, ενώ από το βήμα της συγκέντρωσης το «όχι» των δήμων τους στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ δήλωσαν οι δήμαρχοι Σούρπης Κ. Καραγκιόζογλου και Πτελεού Παντ. Παπαστεργίου.
Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν και δήλωσαν τη συμμετοχή και τη στήριξή τους σε κάθε διαμαρτυρία αποτροπής της λειτουργίας παρόμοιας μονάδας εκπρόσωπος της Μητρόπολης Δημητριάδος, η πρώην βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Π. Μπατζιάκας, ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γ. Φώτης, καθώς και ο Σάββας Τσόκας από το ΚΚΕ και Κ. Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου