ΤΟΠΙΚΑ

«Κονταρομαχίες» για τις πινακίδες

κονταρομαχίες-για-τις-πινακίδες-722720

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος ζητά να επανατοποθετηθούν οι μαρμάρινες πινακίδες με το όνομα της οικογένειας στα Κοινωνικά Κέντρα του Δήμου.

Δεν υπάρχει «αντισυμβατική» συμπεριφορά του Δήμου Βόλου ως προς το αίτημα του Ιδρύματος Δεληγεώργη για την τοποθέτηση μαρμάρινων πινακίδων στις εισόδους δημοτικών κτιρίων με την ονομασία «Δεληγεώργειο Κοινωνικό Κέντρο ή Δεληγεώργειο Κέντρο Νεότητας.

Τα παραπάνω σημειώνονται στη γνωμοδότηση της νομικής σύμβουλου του Δήμου Βόλου Σοφίας Παπαγιανίτση, στην οποία παρέπεμψε ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, την εξώδικη όχληση – διαμαρτυρία του Ιδρύματος Δεληγεώργη την οποία έλαβε τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα στην εξώδικη διαμαρτυρία του εκπροσώπου του Ιδρύματος Νίκου Δεληγεώργη, με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2013, γίνεται λόγος για ασυνέπεια του Δήμου Βόλου στην εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων και ειδικότερα αυτών που αφορούν την αφαίρεση από τις εισόδους των μαρμάρινων πινακίδων που αναγράφουν Δεληγεώργειο Κοινωνικό Κέντρο ή Κέντρο Νεότητας, οι οποίες δεν έχουν επανατοποθετηθεί.

Για καθένα από αυτά, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος, δόθηκε το ποσό των 30.000 ευρώ με το συμβατικό όρο να τοποθετηθούν, όπως έγινε, οι παραπάνω πινακίδες. Όπως υποστηρίζει ο κ. Δεληγεώργης μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από τα Κοινωνικά Κέντρα Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων, Νεάπολης και τα Κέντρα Νεότητας του Αγίου Γεωργίου και Νέας Δημητριάδας.

Σε αντίθετη περίπτωση, υποστηρίζει στο εξώδικό του ο κ. Νίκος Δεληγεώργης, το Ίδρυμα θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του και θα ζητήσει από τα αρμόδια δικαστήρια την καταβολή του ποσού των 150.000 ευρώ εντόκως. Η εξώδικη διαμαρτυρία του Ιδρύματος και η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου Βόλου που σημειώνει ότι δεν υπάρχει αντισυμβατική συμπεριφορά του Δήμου Βόλου, προκύπτει από την εισήγηση του σχετικού θέματος το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει αύριο Δευτέρα. Από τις εισηγήσεις προκύπτει ακόμη, ότι προς τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος είχε στείλει επιστολή ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, ο ίδιος ο Δήμαρχος Βόλου.

Στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης σημείωνε εκτός των άλλων ότι: «υπάρχει ευρύτατο πεδίο συνεργασίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ανήμπορων συμπολιτών μας. Εξάλλου, όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε τονίσει, σημείωνε στην επιστολή του ο Δήμαρχος Βόλου, η παρούσα Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά ουδέποτε αμφισβητήσαμε την μέχρι τώρα προσφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος στην πόλη του Βόλου και προσφορά του αείμνηστου Στέργιου – Γιούλα Δεληγεώργη».

Στην ίδια επιστολή του Δημάρχου Βόλου σημειώνονταν ακόμη ότι: «ουδέποτε υπήρξε αφαίρεση πινακίδων του Ιδρύματος στη διάρκεια της θητείας μας», ενώ καταλήγοντας ο Δήμαρχος Βόλου διευκρίνιζε ότι: «η επιλογή να μην τοποθετηθούν, στις εισόδους των δημοτικών κτιρίων, μαρμάρινες πινακίδες με την ονομασία «Δεληγεώργειο Κοινωνικό Κέντρο» έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Βόλου στις 30 Αυγούστου 2010».

Υπογραμμίζεται πως στο σκεπτικό της έμμισθης δικηγόρου του Δήμου Βόλου σημειώνονται, εκτός των άλλων, τα εξής:

«Με την με αριθμό 296/2010 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έχει αποφασίσει, ότι αποδέχεται τις δωρεές του Ιδρύματος Δεληγεώργη προς τον Δήμο Βόλου, χωρίς τους λοιπούς τιθέμενους όρους αυτών, όπως η τοποθέτηση στις εισόδους δημοτικών κτιρίων, μαρμάρινων πινακίδων με την ονομασία «Δεληγεώργειο Κοινωνικό Κέντρο ή Δεληγεώργειο Κέντρο Νεότητας»

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει προσβληθεί δεν έχει ακυρωθεί ή ανακληθεί και ως εκ τούτου παράγει έννομα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά την άποψη μου, λέει η δικηγόρος του Δήμου Βόλου, δεν υπάρχει «αντισυμβατική» συμπεριφορά του Δήμου Βόλου ως προς το αίτημα του Ιδρύματος Δεληγεώργη για την τοποθέτηση μαρμάρινων πινακίδων στις εισόδους δημοτικών κτιρίων με την ονομασία «Δεληγεώργειο Κοινωνικό Κέντρο ή Δεληγεώργειο Κέντρο Νεότητας».

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της γνωμοδότησης, η νομική σύμβουλος του Δήμου Βόλου σημειώνει ακόμη ότι:

«Η Δημαρχιακή Επιτροπή του άλλοτε Δήμου Βόλου με την με αριθμό 798/2008 απόφαση της, που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 22.10.2008 αποφασίζει ομόφωνα:

«Αποδέχεται τη δωρεά του Ιδρύματος Δεληγεώργη ποσού 60.000,00 ευρώ και αποδίδει αυτό ως εξής:

α) ποσό 30.000,00 ευρώ στον ΚΟΔΒ για τη λειτουργία των Κοινωνικών Κέντρων και Βόλου και ιδιαιτέρως του Κέντρου Νεότητας του Αγίου Γεωργίου, το οποίο βαρύνει τον ΚΑ 00-6718.020 του προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2008 και

β) ποσό 30.000,00 ευρώ στο ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου για τη λειτουργία του νέου ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου, το οποίο θα βαρύνει τον ΚΑ 00-6718.015 του προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2008.

Η Δημαρχιακή Επιτροπή του άλλοτε Δήμου Βόλου με την με αριθμό 37/2010 απόφαση της, που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 27.1 2010, με την αρνητική ψήφο των κ.κ. Στρατηγόπουλου Αναστασίου και Παππά Αντωνίου, αποφασίζει κατά πλειοψηφία:

« 1. Αποδέχεται τη δωρεά του Ιδρύματος Δεληγεώργη ποσού 65.000,00 ευρώ και αποδίδει αυτό, ως εξής:

α) ποσό 30.000,00 ευρώ στο ΔΟΥΚ, για την αποπεράτωση και λειτουργία του Κοινωνικού Κέντρου Αλυκών, εις βάρος του ΚΑ 00-6718.001 του τέχοντος προϋπολογισμού του Δήμου,

β) ποσό 30.000,00 ευρώ στον ΚΟΔΒ, για την αντιμετώπιση και λειτουργία του Κέντρου Νεότητας Χιλιαδούς, εις βάρος του ΚΑ 00-6718.020 του τρέχοντος προϋπολογισμού του Δήμου και

γ) ποσό 5.000,00 ευρώ στη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, για την αγορά στολών εις βάρος του ΚΑ 00-6718.023 του τρέχοντος προϋπολογισμού του Δήμου».

Με την με αριθμό 403/2010 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του άλλοτε Δήμου Βόλου, που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 4.8.2010, ομόφωνα αποφασίζει: «Πως είναι αποδεκτή η δωρεά του κ. Δεληγεώργη, όμως οι όροι αυτής πρέπει να τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του άλλοτε Δήμου Βόλου με την με αριθμό 296/2010 απόφαση του, που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 30.8.2010, έχοντας υπόψη του: «την υπ’ αριθμ. 403/2010 απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής περί αποσαφήνισης της υπ’ αριθμ. 37/2010 απόφασής της, την παραπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει λόγω της σοβαρότητας των τιθέμενων όρων της δωρεάς του Ιδρύματος Δεληγεώργη προς τον Δήμο Βόλου (τοποθέτηση στις εισόδους των δημοτικών κτιρίων, μαρμάρινων πινακίδων με την ονομασία «Δεληγεώργειο Κοινωνικό Κέντρο ή Δεληγεώργειο Κέντρο Νεότητας), τις διατάξεις του άρθρου 103 παρ. 5 του 3463/2006, με την αποχώρηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Μαρκάκη Παύλου πριν από τη συζήτηση του θέματος και ύστερα από διαλογική συζήτηση», αποφασίζει ομόφωνα:

«Αναγνωρίζοντας την κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος Δεληγεώργη προς τον Δήμο Βόλου, και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς αυτό, αποδέχεται τις δωρεές του Ιδρύματος Δεληγεώργη προς τον Δήμο Βόλου, χωρίς τους λοιπούς τιθέμενους όρους αυτών όπως η τοποθέτηση στις εισόδους των δημοτικών κτιρίων μαρμάρινων πινακίδων με την ονομασία «Δεληγεώργειο Κοινωνικό Κέντρο ή Δεληγεώργειο Κέντρο Νεότητας. Σημειωτέον ότι η αναφορά στο ίδρυμα Δεληγεώργη θα γίνεται, ως δωρητής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου