ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσία του Μπιλ Γκέιτς

παρουσία-του-μπιλ-γκέιτς-851206

Το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft, το οποίο προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη συνεργασία ελληνικού Δημοσίου-Microsoft, εγκαινιάστηκε στην Αθήνα χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από ομιλία του Μπιλ Γκέιτς στο Μέγαρο Μουσικής.
Το Κέντρο, που βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 103, θα υποστηρίζει τις ελληνικές εταιρίες λογισμικού, με στόχο την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, και θα συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το κτίριο αυτό είναι το επιχειρησιακό κέντρο μιας σημαντικής θεσμικής συνεργασίας για την τόνωση της καινοτομίας στην Ελλάδα […] Το πεδίο δράσης αυτής της συνεργασίας είναι εξ αρχής ευρύ: αφορά στο δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- στην παιδεία και τους νέους ανθρώπους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη σύντομη τελετή εγκαινίων.
«Η επένδυση στην τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι προϋπόθεση για την ευρύτερη μεταρρυθμιστική ρήξη με το παρελθόν που έχει ανάγκη η χώρα» τόνισε. «Είναι προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στη νέα παγκοσμιότητα
της διασυνδεόμενης γνώσης».
Το κέντρο θα προσφέρει επίσης δυνατότητες επιμόρφωσης των πολιτών στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, θα ιδρυθούν στην Περιφέρεια δέκα Κοινωνικά Κέντρα Εκμάθησης Τεχνολογίας.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπεται η δημιουργία διαδικτυακής πύλης από τη Microsoft, η οποία θα τις καθοδηγεί σχετικά με την απόκτηση τεχνογνωσίας και τη δυνατότητα επιδότησής τους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
To Κέντρο θα συνεργαστεί επίσης με την κυβέρνηση για την δοκιμή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ο νέος φορέας στελεχώνεται με περίπου 20 άτομα.
Στην Ευρώπη, Κέντρα Καινοτομίας Microsoft λειτουργούν ακόμα στη Γερμανία, τη Δανία, την Κροατία, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, ενώ την περίοδο 2007-2008 στη λίστα προστίθενται η Πορτογαλία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Φινλανδία.
Στρατηγική συνεργασία
Η ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας Microsoft στην Ελλάδα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη στρατηγική συνεργασία Δημοσίου-Microsoft, το οποίο υπερψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για εξάρτηση από τον πολυεθνικό κολοσσό του λογισμικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η (μη αποκλειστική) συμφωνία εξασφαλίζει στο Δημόσιο προνομιακούς όρους για την απόκτηση λογισμικού, καθώς θα δίνεται έκπτωση έως 20% ανάλογα με τον όγκο των προμηθειών.
Η συμφωνία για τη στρατηγική συνεργασία Δημοσίου-Microsoft είχε υπογραφεί από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γιώργο Αλογοσκούφη το 2006, κατά τη διάρκεια του Microsoft Government Leaders Forum στη Λισαβόνα. Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο τελικά ψηφίστηκε την Παρασκευή.
Στο φετινό Φόρουμ Ευρωπαίων Ηγετών που οργάνωσε η εταιρεία στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου προανήγγειλαν για το 2009 νομοσχέδιο με τον οποίο θα θεσμοθετείται η διαδικασία μειοδοτικών διαγωνισμών για προμήθειες του Δημοσίου μέσω Internet.
Χθες, ο πρόεδρος της Microsoft συναντήθηκε στις 09.30 με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.
Στις 10.45 ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το Κέντρο και στις 14.30 ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Ο κόσμος του αύριο: το όραμα της Microsoft για το μέλλον της Τεχνολογίας». Ενδιάμεσα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
Μετά την ομιλία ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη με κύριο θέμα το ελληνικό «έξυπνο σχολείο».
«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε για όλα τα σύγχρονα προϊόντα που παράγει η Microsoft και αυτό είναι μια ανοιχτή πρόσκληση και προς όλες τις άλλες εταιρείες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου