ΤΟΠΙΚΑ

Ισχυρή εξουσιοδότηση για κινητοποιήσεις ~ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ

ισχυρή-εξουσιοδότηση-για-κινητοποιή-722756

Νέα συνάντηση καθορίστηκε τη Δευτέρα μεταξύ του σωματείου και της εταιρείας

Ισχυρή και ομόφωνη εξουσιοδότηση έλαβε η Ένωση Προσωπικού Τσιμέντων στο εργοστάσιο «Όλυμπος» στην Αγριά από τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποφασίσει όποτε κρίνει απαραίτητο κινητοποιήσεις με αφορμή τις «πιεστικές οικειοθελείς αποχωρήσεις» από το εργοστάσιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Ολα φαίνεται πλέον ότι θα εξαρτηθούν μετά τη νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί με τον διευθυντή του εργοστασίου. Ο κ. Θωμάς Παπαευθυμίου κάλεσε χθες το σωματείο σε συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των απολύσεων.

Και χθες πάντως η εταιρεία συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους, σε κλίμα σαφώς καλύτερο από ότι την πρώτη μέρα που τελικά έγιναν και οι δύο απολύσεις. Τρείς εργαζόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ συμφώνησαν χθες να αποχωρήσουν αποδεχόμενοι την οικειοθελή αποχώρηση σε ορισμένα αυξημένα οικονομικά κίνητρα και έτσι συνολικά από την πρώτη μέρα του προγράμματος έχουν αποχωρήσει 9 άτομα, ενώ δύο απολύθηκαν διότι αρνήθηκαν να υπογράψουν την αποχώρηση με τους όρους που έθετε η εταιρεία.

Το σωματείο φέρεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο από αυτή την εξέλιξη καθώς διαπιστώνει ότι οι δύο απολύσεις που έγιναν λειτούργησαν «φοβικά για τους υπόλοιπους, που μπροστά στο δίλημμα της απόλυσης με τη νόμιμη αποζημίωση και όσα προβλέπει η νέα σκληρή εργατική νομοθεσία, υποχωρούν και προκειμένου να τύχουν των επιπλέον οικονομικών κινήτρων, αποδέχονται έστω και με «βαριά καρδιά» να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

«Είναι μία διαδικασία στην οποία ως σωματείο δε συμμετέχουμε. Έχουμε επισημάνει στους συναδέλφους τους κινδύνους που υπάρχουν. Δυστυχώς ο φόβος της απόλυσης σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί καταλυτικά», υπογράμμιζε χθες ο πρόεδρος του σωματείου Βάιος Κουκλουμπέρης, εκφράζοντας ωστόσο την ικανοποίησή του για την ισχυρή εξουσιοδότηση των 209 εργαζομένων προκειμένου το σωματείο να καθορίσει τη στάση του ανάλογα με την έκβαση της συνάντησης τη Δευτέρα.

Ανάλογη πάντως είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα εργοστάσια της ΑΓΕΤ, αφού το σχέδιο του Ομίλου περιλαμβάνει την αποχώρηση συνολικά 200 υπαλλήλων από όλες τις μονάδες και τα κεντρικά και στο Βόλο προβλέπει αποχώρηση τουλάχιστον 35 ατόμων, από τους εργαζόμενους που βρίσκονται κυρίως κοντά στη σύνταξη και πάντως διανύουν την τελευταία 8ετία πριν την έξοδο από την εργασία.

Χθες αντιπροσωπεία του σωματείου είχε συνάντηση με το βουλευτή Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλο, ο οποίος δήλωσε τα εξής

«Οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο που μιλούν για επίδειξη δύναμης της εταιρείας και προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να δεχθεί ακόμη πιο εύκολα την απαίτηση της τρόικα για απελευθέρωση των απολύσεων. Φαίνεται περίτρανα ότι αποκλειστικός στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση των κερδών και η μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία για τη διεύθυνση περνά μέσα από κανάλια, όπως οι απολύσεις, το κλείσιμο εργοστασίων και η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων υπό την απειλή της απόλυσης. Στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων για συνέχιση της εργασίας τους κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες, τόσο εργασίας όσο και μισθολογικές και ταυτόχρονα σεβασμό στα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, δε μπορούμε παρά να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου