ΤΟΠΙΚΑ

Ολα είναι νόμιμα λέει η Μητρόπολη

ολα-είναι-νόμιμα-λέει-η-μητρόπολη-722819

«Θα αποδειχθεί, όλες οι ενέργειες ήταν απολύτως σύννομες», απαντά σχετικά με τα ζητήματα που ανέκυψαν γύρω από τη δωρεά του Κ. Λούλη

Ως ευκαιρία να εκθέσει τα επιχειρήματά της και να παρουσιάσει έγγραφα, τα οποία θα ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση, υποδέχθηκε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Βόλου σχετικά με ζητήματα που ανέκυψαν γύρω από δωρεά του βιομηχάνου Κώστα Λούλη προς τον Ι.Μ.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

«Ολοι είναι ίσιοι απέναντι στο νόμο και αυτή είναι και πάγια θέση της Μητροπόλεως», απάντησε χθες η Ι.Μ.Δ, στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Αναλυτικά, η απάντηση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στο δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

«Η Μητρόπολις πληροφορήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας Ταχυδρόμος (5/7/2013), γιατί ακόμη δεν έχει επίσημη ενημέρωση, ότι η Εισαγγελία Βόλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες του κ. Κωνσταντίνου Λούλη κατά της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

Η Μητρόπολις χαίρεται για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξετάσεως, διότι θα της δοθεί η ευκαιρία να εκθέσει τα επιχειρήματα της και να παρουσιάσει τα έγγραφα που έχει στη διάθεση της, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδειχθεί ότι δεν έχει τελεστεί καμία παράνομη πράξη, αλλά αντίθετα όλες οι ενέργειές της ήταν απολύτως σύννομες.

Η Μητρόπολις πιστεύει, ότι η γνωστή για την ευαισθησία της Εισαγγελία Βόλου, έπραξε το καθήκον της, διατάσσοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, εφόσον διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες για τέλεση αξιόποινων πράξεων. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους Εισαγγελικούς και Δικαστικούς Λειτουργούς, στους οποίους όταν κληθεί θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα της.

Η διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως δε σημαίνει ότι διαπιστώθηκε η τέλεση κάποιας παράνομης πράξης, αλλά είναι η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση καταγγελίας για αξιόποινες πράξεις. Επομένως ουσιαστικά πρόκειται για διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Λούλη, διερεύνηση που είναι επιβεβλημένη με βάση την κείμενη νομοθεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αποδοθεί οποιαδήποτε ευθύνη στη Μητρόπολη, εφόσον από την προκαταρκτική εξέταση θα αποδειχθεί ότι οι καταγγελίες είναι αβάσιμες.

Ολοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και αυτή είναι και πάγια θέση της Μητροπόλεως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τις αμέσως επόμενες ημέρες σχετικά με το θέμα της δωρεάς και του εξωδίκου.

Προκαταρκτική εξέταση

Με εξώδικο ο βιομήχανος Κώστας Λούλης κατά της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και του Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιου, εμφανίστηκε σφόδρα δυσαρεστημένος, αλλά και εξοργισμένος για τον χειρισμό εκ μέρους της Μητρόπολης δωρεάς 100 εκατ. δρχ., στην οποία προχώρησε το 2000, στη μνήμη της μητέρας του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για σοβαρές καθυστερήσεις και κακή διαχείριση χρημάτων.

Με εντολή της Εισαγγελίας Βόλου τέθηκε υπό προκαταρκτική εξέταση, με τη μορφή του επείγοντος, η τέλεση τυχόν οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων σχετικά με τη λειτουργία του Ιδρύματος «Η Αγία Υπομονή», καθώς και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις για την ανέγερση κτιρίου Βρεφονηπιακού Σταθμού, στην Αγριά. Το πρώτο μέρος της προκαταρκτικής ανατέθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, ενώ το δεύτερο στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας.

Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας, σύμφωνα με πληροφορίες, παρήγγειλε από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής, να ερευνήσει τυχόν οικονομικά και φορολογικά αδικήματα από το Ίδρυμα. Η έρευνα θα αναζητήσει εάν το Ίδρυμα λειτουργούσε ή εάν ήταν ανενεργό -σύμφωνα με τις καταγγελίες του βιομηχάνου- εάν και πώς είχε λάβει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για επιδότηση θέσεων εργασίας.

Το δεύτερο σκέλος της προκαταρκτικής, το οποίο ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Βόλου, αφορά στην καταγγελία του Κ. Λούλη ότι ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, που ανεγείρεται στην Αγριά -εκεί κατευθύνθηκαν τα χρήματα της δωρεάς του, μετά από πολλά εμπόδια, όπως αναφέρει, να δημιουργηθεί Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στον Αλμυρό- κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα, θέτοντας σε πιθανό κίνδυνο, όπως αναφέρει, ζωές μικρών παιδιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί η καταγγελία για ανέγερση του κτιρίου σε ρέμα, εάν υπάρχει οικοδομική άδεια ή εάν κατά παράβαση οικοδομικής άδειας ανεγείρεται στο συγκεκριμένο σημείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου