ΤΟΠΙΚΑ

ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ: Εργα ζωής για τον κάμπο και το Π.Σ. Βόλου

λιμνη-καρλα-εργα-ζωής-για-τον-κάμπο-και-851206

Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να υπογράψει με το ΥΠΕΧΩΔΕ η ανάδοχος εταιρία τη σύμβαση για δύο πολύ σημαντικά έργα που αφορούν στην Κάρλα. Πρόκειται για το έργο μεταφοράς και διανομής νερού στη λίμνη Κάρλα (Α΄ Φάση) συνολικού προϋπολογισμού 38.000.000 ευρώ. Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή των έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της Μείζονος Περιοχής Βόλου και είναι συνολικού προϋπολογισμού 12.500.000 ευρώ.
Και στα δύο έργα, για τα οποία καρποφόρησαν οι σχετικές δημοπρατήσεις στις 4 και 11 Δεκεμβρίου αντίστοιχα ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία ΚΟΝΣΤΡΟΥΤΕΚ, η οποία διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο Ε΄ τάξης και η οποία παρουσιάζει το ενδιαφέρον στοιχείο ότι κατά το 1/3 της μετοχικής της σύνθεσης ανήκει σε Βολιώτες εργολήπτες και πιο συγκεκριμένα στους μετόχους της τεχνικής εταιρίας ΘΕΚΑΤ (Ν. Καραγιάννης, Σταύρος Τερζάκης, Αγγελος Γουργιώτης ) που εδρεύει στο Βόλο.
Το πρώτο έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα είναι αυτό που θα αρδεύσει όλη την παρακάρλια περιοχή Ριζομύλου – Στεφανοβικείου. Ένα έργο που θα βάλει τέλος στην άντληση νερού από τους καλλιεργητές της περιοχής, που αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης νερού αναγκάζονται να αντλούν νερά από μεγάλο βάθος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα λειτουργικά τους έξοδα (για αντλητικά συγκροτήματα, για έξοδα ανόρυξης από μεγάλο βάθος κ.α.). Εξυπακούεται ότι μετά τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου θα σταματήσουν να γίνονται γεωτρήσεις στον κάμπο, καθώς η λίμνη θα γεμίζει είτε από νερά του Πηνειού που θα οδεύουν μέσα από μία διαδρομή περίπου 40 χιλιομέτρων στη λίμνη, είτε από τα νερά των γύρω ορεινών όγκων, που με την βαρύτητα θα συγκεντρώνονται επίσης στη λίμνη.
Το δεύτερο έργο που αφορά στην κατασκευή των έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της Μείζονος Περιοχής Βόλου, έχει να κάνει με το έργο ενίσχυσης του εξωτερικού υδραγωγείου από γεωτρήσεις στην Κάρλα και το οποίο το εκτελεί επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αφορά στο σχεδιασμό κατασκευής και λειτουργίας του έργου που έχει να κάνει με την αποδέσμευση του υπόγειου υδροφορέα από αρδευτικές γεωτρήσεις και την ανόρυξη 50 νέων γεωτρήσεων για την ενίσχυση της ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, με εκτιμώμενη άντληση 8,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως στην τελική φάση ολοκλήρωσης του. Οι γεωτρήσεις αυτές θα κατασκευαστούν προς αντικατάσταση των υφιστάμενων γεωτρήσεων που χρησιμοποιεί σήμερα τόσο στον κάμπο, όσο και στην πόλη, η ΔΕΥΑΜΒ και οι οποίες τόσο θόρυβο προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες μετά από την αποκάλυψη ότι σε πολλές από αυτές έχουν ανιχνευθεί ποσότητες αρσενικού και για τις οποίες η Διαδημοτική Επιχείρηση παρέχει τη διαβεβαίωση ότι όταν μπαίνει στο τελικό μίγμα νερού (πηγαίο και νερό γεωτρήσεων) κινούνται μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2001 που αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η Α΄ φάση του συγκεκριμένου έργου ενίσχυσης της ύδρευσης της Μείζονος Περιοχής Βόλου από γεωτρήσεις της Κάρλας δημοπρατήθηκε πριν ενάμισι μήνα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά από τρία περίπου χρόνια (2011), παρέχοντας 5,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν επιβαρύνει καθόλου τα οικονομικά της ΔΕΥΑΜΒ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου