ΤΟΠΙΚΑ

«Εξοδο» 200 σχεδιάζει η ΑΓΕΤ

εξοδο-200-σχεδιάζει-η-αγετ-722993

Η ΑΓΕΤ συνεχίζει ακάθεκτη τις «κλήσεις» προς αποχώρηση εργαζομένων από το εργοστάσιο του Βόλου, ενώ σήμερα στις 9 το πρωί «λήγει» η διορία που έχει δώσει το σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να ανακληθούν οι δύο απολύσεις που έγιναν προχθές, επειδή οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση «στα μέτρα» της Λαφάρζ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Παρόλη την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, όλα δείχνουν ότι η εταιρεία θα συνεχίζει στο ίδιο «μοτίβο» καθώς δεν είναι τυχαίο ότι και χθες, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και εμμέσως πλην σαφώς προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, η ΑΓΕΤ καλούσε άλλους τρείς εργαζόμενους να «συζητήσουν» την αποχώρησή τους, χωρίς ωστόσο να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θα «πυροδοτούσε» ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το σχέδιο του Ομίλου της ΑΓΕΤ περιλαμβάνει την αποχώρηση συνολικά 200 υπαλλήλων από όλες τις μονάδες και τα κεντρικά, ενώ ο σχεδιασμός για το Βόλο φέρεται να «προβλέπει» αποχώρηση τουλάχιστον 35 ατόμων, από τους εργαζόμενους που βρίσκονται κυρίως κοντά στη σύνταξη και πάντως διανύουν την τελευταία 8ετία πριν την έξοδο από την εργασία.

Τα πυρά των συνδικαλιστών χθες στην έκτακτη συνέλευση που έγινε ταυτόχρονα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του εργοστασίου στις 7 το πρωί, συγκέντρωσε τόσο η ιεραρχία της Λαφάρζ όσο και ο τοπικός διευθυντής και τα στελέχη του γραφείου προσωπικού.

Ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων Βάιος Κουκλουμπέρης έκανε λόγο για: «φοβισμένα ανθρωπάκια που αντί να σχεδιάζουν το μέλλον της εταιρείας και πως θα γίνει ανταγωνιστική για να ξεπεράσει τα προβλήματα, εκβιάζουν αποχωρήσεις και απολύσεις», για να συνεχίσει τονίζοντας: «Είναι ξεδιάντροποι διότι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Το ίδιο κάνουν σε όλα τα εργοστάσια όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή. Δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι…. να διαπραγματεύονται με τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν και να τους τρομοκρατούν για να υπογράψουν διότι διαφορετικά θα απολυθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κουκλουμπέρης.

«Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά ως κοινωνία… στις απολύσεις και στο σχέδιο της ΑΓΕΤ», επισήμανε σε σύντομο χαιρετισμό του έξω από την πύλη του εργοστασίου ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, που κατήγγειλε την εταιρεία για εργοδοτική αυθαιρεσία που όπως ανέφερε πλέον τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας σε όλα τα εργοστάσια της Μαγνησίας για να σημειώσει επίσης ότι το ΕΚΒ θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους παρών στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις που θα αποφασίσουν.

«Καμία ανοχή σε μεθοδεύσεις της εταιρείας που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσιμέντου και αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βαγγέλης Χατζιάρας που κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι ενωμένοι έτσι ώστε η εταιρεία να συνειδητοποιήσει ότι απέναντί της βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι «Εμείς αγαπάμε την εταιρεία διότι είμασταν πάντα εδώ, είναι το σπίτι μας, ζούμε από αυτή και θέλουμε να την βλέπουμε μεγάλη και δυνατή. Άλλοι είναι αυτοί που με την τακτική τους πυροδοτούν το μέλλον της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζιάρας.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Δημ. Τσόγκας από την παράταξη ΑΣΚΕ-ΒΑΡΔΙΑ που επέρριψε ευθύνες για την πορεία της εταιρείας στα μεγαλοστελέχη που όπως κατήγγειλε λαμβάνουν μπόνους… και την ίδια ώρα εισηγούνται αποχωρήσεις και απολύσεις εργαζομένων. «Έχουν πρόβλημα τα μυαλά τους», σημείωσε ο κ. Τσόγκας και κάλεσε τους συναδέλφους του παραμείνουν αγωνιστικοί προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της εταιρείας.

Καταγγελτικός απέναντι στην εταιρεία εμφανίστηκε ο γ.γ. ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου που ανέφερε ότι στόχος των εργαζομένων είναι το εργοστάσιο να είναι ανοιχτό και να λειτουργεί ανταγωνιστικά και με υψηλό επίπεδο ποιότητας, ενώ εκ μέρους της ΔΑΣ ο Βάιος Μαμουρέλης που κατήγγειλε την τακτική της διεύθυνσης, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία ότι εάν οι συνάδελφοι δεν «αποχωρήσουν οικειοθελώς» θα απολυθούν με τη νόμιμη αποζημίωση και σημείωσε ότι «το σχέδιο αυτό, αυτή τη στιγμή δεν είναι τυχαίο. Είναι άμεση συνέχεια και εξέλιξη, των προηγούμενων μέτρων, εφαρμογή της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται και στα άλλα εργοστάσια του Ομίλου, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος».

Τέλος ο γ.γ του σωματείο Βασίλης Χαλαστάρας ξεκαθάρισε ότι η περίοδος ανοχής τελείωσε και ότι η εταιρεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση της οδηγεί τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις εάν και εφόσον δεν ανακαλέσει τις απολύσεις και συνεχίσει στην ίδια τακτική.

Μετά το πέρας της συνέλευσης ξεκίνησε η ψηφοφορία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί το σωματείο για τις περαιτέρω αποφάσεις ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει η ΑΓΕΤ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου