ΤΟΠΙΚΑ

Γλίτωσε στο παρά πέντε τη διάσπαση το ΠΑΣΟΚ

γλίτωσε-στο-παρά-πέντε-τη-διάσπαση-το-π-851206

Ενα βήμα πριν από τη διάσπαση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς στη προχθεσινή συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου υπήρξε απλώς… αναβολή διαζυγίου. Ο κ. Παπανδρέου απέστειλε τελεσίγραφο στον κ. Βενιζέλο πως τυχόν δημιουργία του Ομίλου Προβληματισμού θα σηματοδοτεί διαφορετική πορεία, ενώ με τη σειρά του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως στο πλαίσιο καταστατικού του ΠΑΣΟΚ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, εμμένοντας στην πρόθεσή του για ίδρυση του Ομίλου.
Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και κράτησε περίπου μια ώρα, πλην όμως μια ιστορική συμφωνία ενότητας δεν επιτεύχθηκε. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, δήλωσε στον κ. Βενιζέλο πως τον θέλει δίπλα του να πορευτεί, αλλά η κίνησή του να μιλήσει για «Ρεύμα» το βράδυ της εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία να προχωρήσει στην ίδρυση Ομίλου, που λαμβάνει χαρακτηριστικά κόμματος μέσα στο κόμμα, πλήττει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να γίνει ως κίνηση αποδεκτή.
Φέρεται δε να ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να πραγματοποιήσει κινήσεις αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και ενίσχυσης της ενότητας, ενώ σε παρατήρηση του πρώην υπουργού ότι ο Ομιλος Πολιτών είναι πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να του απάντησε πως ο ίδιος δεν είναι Κοινωνία των Πολιτών, καθώς κορυφαίοι συνεργάτες του όπως οι κ. Α. Λοβέρδος και Π. Κουκουλόπουλος προανήγγειλαν την ίδρυση του Ομίλου.
Ο κ. Βενιζέλος, στενοί συνεργάτες του οποίου απέφευγαν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διαρροή για το περιεχόμενο της συνάντησης, φέρεται να έθεσε στον κ. Παπανδρέου όλα τα θέματα αποκλεισμών, όπως στις ΝΟΕΣ, αλλά και το Συντονιστικό Οργανο, όπως και έθεσε το θέμα των εναντίον του κατηγοριών ότι είναι «όργανο της διαπλοκής». Μετά τη συνάντηση, στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης του Ομίλου Προβληματισμού, επικαλούμενος το Καταστατικό, ενώ προειδοποίησε πως «όσοι προσπαθούν να επινοήσουν δήθεν εσωτερικούς εχθρούς βλάπτουν σοβαρά το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του».
Οι πληροφορίες επιμένουν πως το επόμενο διάστημα ο κ. Βενιζέλος θα προχωρήσει στην ίδρυση του Ομίλου Προβληματισμού, όπως εξαρχής είχε σχεδιαστεί, με αποκλειστική συμμετοχή καθηγητών στη σύνθεσή του. Ωστόσο το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ανακοίνωσε χθες την ίδρυση κόμματος, αφήνει περιθώρια έστω και στο παρά… ένα να αποφευχθεί η διάσπαση, αφού εκ των πραγμάτων εκεί θα οδηγήσει τυχόν διαγραφή του κ. Βενιζέλου.
Αλλωστε, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης επιβεβαίωσε το τηλεγραφικού χαρακτήρα μήνυμα του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Βενιζέλο, δηλώνοντας με νόημα: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορευτεί ενωμένο, συντεταγμένο και ισχυρό. Σε αυτή την πορεία, ο καθένας, με τον λόγο αλλά κυρίως με τις πράξεις του, αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
«Παρών»
«Παρών» στις εξελίξεις δήλωσε χθες και ο πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος. «Αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί και υπάρχει αυτή η κρίση του δικομματισμού και τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων πέφτουν και φουσκώνουν τα ποσοστά κομμάτων που δεν είναι κόμματα εξουσίας και δεν έχουν μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, όπως ο ΣΥΝ π.χ., τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα», τόνισε («Αlpha 98 9») ο κ. Γ. Παπαντωνίου. Σε ερώτηση δε αν ο ίδιος προτίθεται να πρωτοστατήσει για τη δημιουργία νέου κόμματος, απάντησε με νόημα: «Είναι πολύ νωρίς να γίνουν τέτοιες δηλώσεις. Συνεχίζω να αγωνίζομαι μέσα στο πλαίσιο της παράταξης».
Διαφοροποίηση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώνεται, πάντως, και η διαφοροποίηση του κ. Π. Ευθυμίου από τη Χαριλάου Τρικούπη, στο θέμα της ίδρυσης Ομίλου Προβληματισμού από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Η δημιουργία ομίλων σκέψης και προβληματισμού είναι τόσο συνυφασμένη με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και την πραγματικότητα, που να αναγορεύσουμε τυχόν ομίλους σε ζήτημα του ΠΑΣΟΚ απλώς θα ήταν θέμα για να καλλιεργήσουμε νέους κύκλους εσωστρέφειας και όχι για να βγούμε δυναμικά στην ελληνική κοινωνία», τόνισε (ΝΕΤ) ο κ. Ευθυμίου, υπενθυμίζοντας ότι ήδη υπάρχει ο ΟΠΕΚ του κ. Σημίτη, αλλά και οργανωμένες τάσεις, όπως η Κοινωνική Αριστερά του κ. Κοτσακά, η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Παναγιωτακόπουλου και οι Ελληνες Σοσιαλιστές του κ. Οικονόμου.
Πιθανότατα και σήμερα στον κ. Παπανδρέου αναμένεται να απαντήσουν οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι πρωτοστατούν στην ίδρυση του Ομίλου Προβληματισμού, οι οποίοι αισθάνονται προσβεβλημένοι με την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου