ΤΟΠΙΚΑ

Η μεταρρύθμιση

η-μεταρρύθμιση-851206

Ο καιρός εκείνος ήταν η εποχή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που επονομάστηκαν μεταρρύθμιση. Η χαλαρότητα των πολιτικών ηθών που επέφερε η μεταρρύθμιση θεωρήθηκε από τους άρχοντες του τόπου ως λογικό επακόλουθο και κανείς δεν προέβλεψε τα αποτελέσματα που θα είχε η επέκτασή της. Η διαφθορά εξαπλώθηκε και βάθυνε. Οι συντηρητικοί εξόντωναν τους σοσιαλιστές. Οι σοσιαλιστές εξόντωναν τους συντηρητικούς. Κι οι δυο μαζί εξόντωναν το λαό.
Αυτά στάθηκαν οι πρώτες πρόοδοι της μεταρρύθμισης. Οι σοσιαλιστές την έμπασαν στη Φερολάνδη. Οι συντηρητικοί συνέχισαν το έργο. Ταιριάσανε τη λογική με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις και ισχυρίζονταν πως λύτρωναν τον τόπο από τη φτώχεια που τον ταπείνωνε. Η μεταρρύθμιση, που αρχικά αναδείχτηκε ως ο μοναδικός δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα, στέριωσε γρήγορα την ιδέα των πολιτικών μύθων, του αναχωρητισμού, του εγώ να ’μαι καλά, του χαζοχαρούμενου τύπου ανθρώπου και των «ανευλαβών» πολιτικών αφηγήσεων.
Θα ήταν για ζημιά όμως των συντηρητικών και των σοσιαλιστών ετούτη η κατάσταση. Και συγκεκριμένα μία από τις συμμορίες που λεηλατούσαν τον τόπο, επωφελούμενη της χαλαρώσεως των πολιτικών ηθών, άρχισε να κλέβει με τόσο κραυγαλέο τρόπο, που ο λαός εξανέστη. Δε σκέφτηκαν τη συνταγή των ομοτέχνων τους για συνεχή αλλά ήπια κλεψιά απ’ τα κρατικά ταμεία. Ο εκλαμπρότατος κυβερνήτης της χώρας δεν παρέλειψε στην αυστηρή κριτική του να πει το λόγο του. Και να τι λέει μέσα από τα «Χρονικά της Φερολάνδης».
«Τίποτα πιο αβέβαιο από αυτή την ιστορία κι ακόμα από την κλεψιά που φέρεται να έκαναν. Ο ένας λέει ότι δεν συνέβη κάτι κι ο άλλος ότι ξεπάτωσαν προϋπολογισμούς υπουργείων. Ούτε το πρώτο φαίνεται πιστευτό, όμως και η κλεψιά όπως την αφηγούνται δεν μοιάζει κι αυτή πιο αξιόπιστη. Γι’ αυτό κι εγώ αφήνω τα πράγματα να πάρουνε το δρόμο τους, επισκεπτόμενος πότε τις μακρινές Ινδίες, πότε την εχθρική Τουρκία. Καταδικάζω όμως με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο τις προσπάθειες ερμηνείας του φαινομένου, σαν αντίθετες στην εξ αποκαλύψεως αλήθεια ότι η μεταρρύθμιση, παρά τα δεινά που επιφέρει στο λαό, είναι μονόδρομος. Και τούτο διότι κάθε απόπειρα ερμηνείας αποτελεί απαρχή συνολικής αμφισβήτησης του συστήματος, μιας και αμφισβητεί τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης, έστω και τα κακά. Τέτοιες ερμηνείες είναι θανάσιμες για τη ορθή εκδοχή της πολιτικής θεωρίας των συστημικών πολιτικών σχηματισμών και θνησιγενείς μαζί! Αν υπάρχουν ακόμα σήμερα κάποιοι να αντιτάξουν τα φυσικά δικαιώματα του λαού, αυτοί, ως αισχρή μειοψηφία, είναι κακοήθεις κι αρρωστημένοι, κι αν κάποιος πολίτης βρεθεί να τους επιδοκιμάζει, άσε που θα είναι ίδιος με αυτούς, ορκίζομαι πως δεν θα καταφέρει να κάνει ούτε μια τρύπα στο νερό, κι όχι να βλάψει τη μεταρρύθμιση και συνεπώς τα κόμματα που την υποστηρίζουν…»

Στο τέλος αυτής της περιόδου το παλιό καθεστώς της Φερολάνδης κατέρρευσε. Τα κόμματα εξουσίας διαλύθηκαν, οι προνομιούχοι παραμερίστηκαν και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί ανέτειλαν στο στερέωμα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου