ΤΟΠΙΚΑ

Νέος κύκλος έντασης στην ΑΓΕΤ

νέος-κύκλος-έντασης-στην-αγετ-723251

Αρνήθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» και απολύθηκαν. Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στην ΑΓΕΤ. «Η εταιρεία θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης, επιδιώκοντας να πιέσει την Κυβέρνηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, εκτιμούν οι εργαζόμενοι». Στάση εργασίας για σήμερα έχει προκηρύξει το σωματείο και γενική συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου με βασικό αίτημα την ανάκληση των απολύσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στόχος της ΑΓΕΤ είναι να αποχωρήσουν άμεσα από το εργοστάσιο Όλυμπος στην Αγριά 30 άτομα από το προσωπικό. Έτσι «ανασύρθηκε» από το συρτάρι το γνωστό πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων, όχι όμως με τις προϋποθέσεις που μέχρι πρότινος αποτελούσαν για εργαζόμενους που βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη, δέλεαρ, για να αποχωρήσουν νωρίτερα από την ενεργό δράση.

Από προχθές άρχισαν οι κλήσεις σε ορισμένους από τους εργαζόμενους που περιλαμβάνονταν στον «κατάλογο» των υποψηφίων αποχωρούντων. Χθες το μεσημέρι κλήθηκαν δύο μηχανικοί, στους οποίους προτάθηκε να αποχωρήσουν μέσω του προγράμματος αυξημένων κινήτρων. Μόλις οι δύο αρνήθηκαν να αποδεχτούν την πρόταση που τους έγινε, τους ανακοινώθηκε η απόλυση… Οι δύο μηχανικοί φυσικά αρνήθηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις, τις οποίες και αναμένεται να αποσταλούν πλέον με εξώδικο με τους απολυμένους να είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν νομικά για να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο εργοστάσιο και ενώ και άλλοι εργαζόμενοι καλούνταν στο γραφείο προσωπικού, η Ένωση Προσωπικού Τσιμέντων συγκαλούσε έκτακτο συμβούλιο.

Το σωματείο αποφάσισε σήμερα να προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που το σωματείο συνεδρίαζε και υπό την «απειλή» της απόλυσης και ενώ ήδη δύο εργαζόμενοι είχαν απολυθεί, δύο εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ (ηλεκτρονικοί) αποδέχτηκαν και συμφώνησαν για την οικειοθελή αποχώρησή τους μέσω του προγράμματος αυξημένων κινήτρων. «Πάγια θέση του σωματείου μας είναι ότι οι οικειοθελείς αποχωρήσεις είναι απολύσεις με «παντεσπάνι» για αυτό και ποτέ ως σωματείο δεν συμμετείχαμε, αφού πρόκειται για διαπραγμάτευση που κάνει ο κάθε εργαζόμενος προσωπικά. Για εμάς η στάση της εταιρείας είναι απαράδεκτη για αυτό και ζητούμε ανάκληση των απολύσεων που έγιναν. Δεν είναι δυνατόν να καλείται ο εργαζόμενος να αποφασίσει κάτω από την πίεση της απόλυσης», σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Υπάρχει σχέδιο…»

Η παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας στο εργοστάσιο Όλυμπος στην Αγριά σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες το πρωί, πριν ακόμη τις απολύσεις, υπογράμμιζε έχοντας υπόψη τις πιέσεις που ασκούνται: «Tις τελευταίες μέρες εξελίσσεται από την εταιρεία σχέδιο αναγκαστικής αποχώρησης – οικειοθελούς, όπως την ονομάζει, συγκεκριμένων συναδέλφων που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

Η εταιρεία έχει στόχο τη μείωση του προσωπικού με σκοπό τη λειτουργία του εργοστασίου με συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση για αυτό. Το σχέδιο αυτό μπαίνει σε εφαρμογή, αξιοποιώντας ως κίνητρο την πρόσφατη νομοθεσία περί μείωσης των αποζημιώσεων, βάζοντας στους συναδέλφους εκβιαστικά διλήμματα. Καταγγέλλουμε την τακτική της διεύθυνσης, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία ότι εάν οι συνάδελφοι δεν «αποχωρήσουν οικειοθελώς» θα απολυθούν με τη νόμιμη αποζημίωση.

Το σχέδιο αυτό, αυτή τη στιγμή δεν είναι τυχαίο. Είναι άμεση συνέχεια και εξέλιξη, των προηγούμενων μέτρων, εφαρμογή της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται και στα άλλα εργοστάσια του Ομίλου. Εντάσσεται στην προσπάθεια να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Είναι η λογική που μετατρέπει τους εργάτες σε αριθμούς και εξυπηρετεί τη μέγιστη κερδοφορία με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Οπου οι εργάτες δέχονται να χάσουν, να δουλεύουν για ψίχουλα και χωρίς δικαιώματα εξυπηρετούν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα. Για αυτό το σχέδιο είναι ενιαίο και αλλού εφαρμόζεται με απολύσεις, αλλού με κλείσιμο εργοστασίων, αλλού με αλλαγή εργασιακών σχέσεων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου