ΤΟΠΙΚΑ

Στο αυτόφωρο για ηχορύπανση

στο-αυτόφωρο-για-ηχορύπανση-723317

Ακόμη πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, που ισχύει εδώ και ένα μήνα, διατάσσεται η σύλληψη και η παραπομπή στο αυτόφωρο των αγορανομικά υπεύθυνων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που συλλαμβάνονται ακόμη και για οριακή υπέρβαση του ορίου των 80 ντεσιμπέλ για ηχορύπανση.

Τα παραπάνω διαμήνυσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμο η υποδιοικήτρια του Α ΄ Αστυνομικού Τμήματος Βόλου κ. Θεοδώρα Καραχάλιου που μαζί με το Διοικητή του Α΄ Α. Τ Βόλου, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Βασίλη Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι κλήθηκαν από την Επιτροπή προκειμένου να παράξουν διευκρινίσεις και να δώσουν εξηγήσεις στα μέλη και στους καταστηματάρχες που συχνά – πυκνά έχουν κατηγορήσει την Αστυνομία ότι επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο για τη βεβαίωση παραβάσεων, ότι οι μετρήσεις δεν είναι σύμφωνες με το νόμο, ενώ και τα μηχανήματα δεν είναι από τα πλέον σύγχρονα.

Αναφερόμενη στη νέα εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η κ. Καραχάλιου ουσιαστικά προανήγγειλε συλλήψεις και παραπομπή τους στο αυτόφωρο για τους ιδιοκτήτες στα καταστήματα των οποίων βεβαιώνονται παραβάσεις. Μέχρι τώρα ήμασταν επιεικείς στο συγκεκριμένο θέμα, είπε η κ. Καραχάλιου.

Για το θέμα των ελέγχων ο κ. Μαρκογιαννάκης υπεραμύνθηκε τον τρόπο λειτουργίας των αντρών της υπηρεσίας του που διενεργούν ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Βόλου, όπου συνωστίζεται το μεγαλύτερο μέρος από τα καφέ, καφέ – μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.ο.κ.

Η μέτρηση με το ηχόμετρο για υπέρβαση ή όχι των ορίων για ηχορύπανση σε ένα κατάσταση ( σ.σ : 80 ντεσιμπέλ για τα καφέ και τα καφέ – μπαρ και 100 ντεσιμπέλ για τα κέντρα διασκέδασης) είναι μία και γίνεται στο κέντρο του καταστήματος, είπε ο Διοικητής του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος, για να διευκρινίσει ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώνουν οι καταστηματάρχες ότι οι μετρήσεις για τη βεβαίωση της παράβασης θα πρέπει να είναι τρεις.

Πουθενά ο νόμος δεν λέει κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης για να σημειώσει ακόμη τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται συχνά οι άντρες του κατά τη διάρκεια των ελέγχων καθώς από τη μία συνυπολογίζουν την ανάγκη των επιχειρηματιών να επιβιώσουν στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ στον αντίποδα υπάρχει και το δικαίωμα των περιοίκων να ξεκουράζονται κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δημ. Δερβένης σημείωσε ότι τα όρια για την ηχορύπανση δεν θεσπίστηκαν τυχαία, αφού, όπως είπε, τα 70 ντεσιμπέλ συνιστούν ενόχληση, τα 80 ντεσιμπέλ πιθανή βλάβη των αυτιών, τα 90 ντεσιμπέλ σίγουρη βλάβη και άνω των 100 ντεσιμπέλ μεγάλη βλάβη στην ανθρώπινη υγεία.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου