ΤΟΠΙΚΑ

ΣΘΕΝΑΡΟ «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: «Καίγεται» η μονάδα λιθάνθρακα της ΔΕΗ

σθεναρο-οχι-τησ-μαγνησιασ-καίγετα-851206

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία μέχρι την εθνική οδό απαντά ο Αλμυρός και η Μαγνησία στα «μασημένα λόγια» της ΔΕΗ και του υπουργείου Ανάπτυξης για το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα.
Μαζική συγκέντρωση, ώστε να δοθεί για άλλη μια φορά αρνητική απάντηση σε κάθε παρόμοιο σχέδιο, έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, όπου πληροφορίες θέλουν να εισάγεται το θέμα της εγκατάστασης της μονάδας στον Αλμυρό.
Αντίστοιχες αποφάσεις με τον Αλμυρό έλαβε χθες ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Σούρπης σε έκτακτη συνεδρίασή του.
Στην κινητοποίηση των κατοίκων του Αλμυρού, που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην προοπτική της εγκατάστασης της μονάδας, συμμετέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ τη στήριξη και συμμετοχή τους έχουν δηλώσει όλοι οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι γύρω δήμοι της περιοχής του Αλμυρού.
Την ίδια στιγμή, μετά από αίτημα του δήμου Αλμυρού, η αντινομάρχης Παιδείας Νατάσσα Οικονόμου ενημέρωσε ότι δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων του Αλμυρού να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Δευτέρας, εφόσον το επιθυμούν, καθώς «πρόκειται για μείζον κοινωνικό ζήτημα, που ενδιαφέρει ολόκληρη τη Μαγνησία και αφορά στην υγεία όλων και κυρίως των μικρών παιδιών».
Μετά τις ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για κινητοποιήσεις, κάλεσμα απηύθυναν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας για συμμετοχή στη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού.
«Για να εκφράσουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας στη δημιουργία μονάδας λιθάνθρακα στον Αλμυρό και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ελλάδα», όπως επισημαίνεται.
Ενημερώνουν ακόμη ότι θα ακολουθήσει πορεία και δυναμική παρέμβαση στην εθνική οδό.

Στάση με ερωτηματικά
«Είναι σαφές ότι πλέον εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας και συντονίζουμε τις αντιδράσεις μας», δήλωσε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, επισημαίνοντας ότι μετά από την κοινή συνεδρίαση του νομαρχιακού και του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού το επόμενο βήμα ήταν να ζητηθεί συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης.
Τα ραντεβού όμως έγιναν αρχικά αποδεκτά, ενώ στη συνέχεια ακυρώθηκαν, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου Αλμυρού με θέμα την ίδρυση της μονάδας λιθάνθρακα στον Αλμυρό, σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρξαν και δεν διαψεύστηκαν.
«Η στάση τόσο του υπουργείου, όσο και της ΔΕΗ, δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά. Ουσιαστικά αρνήθηκαν στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων συνάντηση πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου. Αρνήθηκαν το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης στην νομαρχιακή και δημοτική αρχή. Αυτό υποκρύπτει ενοχή», ανέφερε ο κ. Παπατόλιας και δήλωσε ετοιμότητα του νομού για δυναμική αντίδραση.

Στη Σούρπη
Σε έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε χθες το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Σούρπης με αποκλειστικό θέμα το ενδεχόμενο εγκατάστασης λιθάνθρακα και τους τρόπους δυναμικών αντιδράσεων.
Το δημοτικό συμβούλιο Σούρπης ομόφωνα εξέδωσε παρόμοιο ψήφισμα με το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σούρπης Κ. Καραγκιόζογλου, για σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί έξι διαδοχικές λαϊκές συνελεύσεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Σούρπης, ώστε κάθε κάτοικος να ενημερωθεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία μονάδας λιθάνθρακα και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.
Επιστολή προς τον δήμαρχο Σούρπης, με αφορμή το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, έστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος, επαναδιατυπώνοντας όσα έχει υποστηρίξει το ζήτημα.
Ο κ. Νάκος δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει ότι πράγματι στο μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με γερμανική εταιρία για πιθανή από κοινού κατασκευή ενός ακόμη εργοστασίου αναφέρονται ως πιθανές περιοχές η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Μαγνησία και άλλες. Όμως καμία από τις προβλεπόμενες προκαταρκτικές ενέργειες δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Με επιστολή της προς τον δήμαρχο Σούρπης η κ. Ζέττα Μακρή επισήμανε ότι είναι συστρατευμένη στον αγώνα φορέων αλλά και πολιτών για την αποτροπή των σχεδίων δημιουργίας μονάδα λιθάνθρακα στον Αλμυρό. Όπως τονίζει καμία αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της τοπικής κοινωνίας της Μαγνησίας.

Επιστολές μαθητών
Στο μεταξύ 20 επιστολές στη Βουλή και το γραφείο του πρωθυπουργού παρέδωσαν ισάριθμοι μαθητές σχολείου της Σούρπης στη διάρκεια επίσκεψής τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στη Βουλή απεστάλησαν ταχυδρομικά επιπλέον 250 επιστολές μαθητών της Σούρπης, οι οποίοι περιγράφουν από τον δικό τους τρόπο τις ενστάσεις τους στα διαφαινόμενα σχέδια της ΔΕΗ.
Το Μέγαρο Μαξίμου είχαν ως αποδέκτη φάκελοι μαθητών, οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους με κολάζ και ζωγραφιές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου