ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ Οικολογικός και… οικονομικός φωτισμός

σχεδιο-δρασησ-για-τουσ-οτα-οικολογικό-851206

Σχέδιο δράσης για την ορθολογική χρήση της ενέργειας με πολλαπλά οφέλη για τον περιβάλλον αλλά και εξοικονόμηση πόρων για αυτοδιοικητικούς φορείς, αναλαμβάνει να προωθήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Έπειτα από πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού (ΕΦΕ) η νομαρχιακή αρχή ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους δημάρχους και κοινοτάρχες της Μαγνησίας σε ενημερωτική συνάντηση, προκειμένου να πληροφορηθούν για τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον δημοτικό φωτισμό.
Η ενημέρωση έγινε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας, με τη συμμετοχή δημάρχων ή εκπροσώπων αρκετών ΟΤΑ.
Τα μέτρα και τις δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού Χ. Χρηστίδη.
Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ ενημερώθηκαν για μια σειρά από απλές και πρακτικές λύσεις που μπορούν να υιοθετήσουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης, ενώ εντυπωσιακά χαρακτηρίστηκαν τα στοιχεία για τα θετικά που μπορεί να επιφέρει η πρωτοβουλία τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και της «τσέπης» των δήμων και κοινοτήτων.
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας μίλησε για σημαντική πρωτοβουλία, που αναλαμβάνεται σε μια στιγμή που αυξάνεται η κινητικότητα των τοπικών φορέων σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Την ώρα που επίκειται η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ με θέμα τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα στον Αλμυρό, ενώ πολλά περιβαλλοντικά θέματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της ΝΑΜ και τοπικών φορέων, έρχεται να προστεθεί, όπως είπε ο κ. Παπατόλιας, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας.
Σύμφωνα με τον νομάρχη, δεν πρόκειται για επιστημονικούς όρους χωρίς νόημα, αλλά για τον πυρήνα μιας προσπάθειας που πρέπει να ξεκινήσει γύρω από το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα.
Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για να μην υιοθετηθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, και εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένας νομαρχιακός ή διαδημοτικός φορέας διαχείρισης του φωτισμού.
Σύμφωνα με την ΕΦΕ, οι συγκεκριμένες επενδύσεις θεωρούνται ως οι πλέον αποδοτικές, καθώς οι χρόνοι απόσβεσής τους δεν ξεπερνούν τα 4-5 έτη, ενώ οι εξοικονομήσεις ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό ξεπερνούν το 40% και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 70-80%.
Εκτός των συγκεκριμένων οικονομικών ωφελημάτων, η ΕΦΕ επισημαίνει ότι σημαντική είναι και η περιβαλλοντική διάσταση, εφόσον οι εξοικονομούμενες KWH αντιστοιχούν σε σοβαρές μειώσεις του εκπεμπόμενου CO2 στην ατμόσφαιρα.
Η όλη επένδυση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και ο πελάτης-δήμος δεν ξοδεύει χρήματα για αυτή, αλλά η αποπληρωμή της γίνεται από την αξία των εξοικονομούμενων KWH.
Στη χθεσινή ενημερωτική αναλύθηκαν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς και οι διαδικασίες για τη δημιουργία σε επίπεδο νομού «Επιχείρησης Διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού», η οποία θα αναλάβει την εφαρμογή μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου