ΤΟΠΙΚΑ

Προσωρινή αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου Αη-Γιάννη

προσωρινή-αποκατάσταση-του-αλιευτικ-723517

Την άμεση προσωρινή αποκατάσταση, για την καλοκαιρινή σεζόν, στο αλιευτικό καταφύγιο του Άη-Γιάννη και του Χορευτού, επιδιώκει η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, με αδρανή υλικά (άμμος, χαλίκι κ.α.), προκειμένου να έχουν ασφαλή πρόσβαση οι αλιείς της περιοχής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Συγκεκριμένα ο λιμενοβραχίωνας στο λιμάνι του Άη-Γιάννη είναι καταστραμμένος κατά 60%, ενώ ο λιμενοβραχίωνας του Χορευτού κατά 30% περίπου. Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, για την προσωρινή αποκατάσταση των λιμανιών, ζητάει άδεια από την Εισαγγελική Αρχή Βόλου.

Μάλιστα την απαγορευτική χρήση των λιμανιών είχε διαπιστώσει τον προηγούμενο μήνα τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και ομάδα 20 φοιτητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Χαρακτηριστικά από τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι τα δύο λιμάνια έχουν υποστεί σημαντικότατες φθορές, ώστε σήμερα να είναι απαγορευτική η χρήση τους για τον ελλιμενισμό σκαφών.

Σύμφωνα με τον θεματικό αντιδήμαρχο Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Απόστολο Σολδάτο, για την ασφαλή λειτουργία τους απαιτείται να εκτελεστούν μεγάλες βελτιωτικές παρεμβάσεις στην υποδομή τους, που κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Ζητούν προσωρινή λύση

Ωστόσο προσωρινά ο κ. Σολδάτος προτείνει την επίστρωση των λιμανιών τόσο του Άη-Γιάννη όσο και του Χορευτού με αδρανή υλικά, προκειμένου να δοθεί έστω και προσωρινά μια λύση για τους αλιείς της περιοχής.

«Πιέζουμε την εισαγγελική αρχή Βόλου προκειμένου να μας δοθεί άδεια για την προσωρινή αποκατάσταση των λιμανιών τουλάχιστον για τους μήνες του καλοκαιριού. Για να αποκατασταθούν πλήρως τα λιμάνια πρέπει να διεκδικηθεί η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για τη βελτίωση και επέκταση των υποδομών τους και τη λειτουργία τους ως ασφαλή αλιευτικά καταφύγια για τον ελλιμενισμό σκαφών», καταλήγει ο θεματικός αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Σολδάτος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου