ΤΟΠΙΚΑ

Λάθος η συνεχιζόμενη στήριξη στην Τουρκία

λάθος-η-συνεχιζόμενη-στήριξη-στην-του-851206

Η πραγματικότητα διέψευσε τις ελπίδες μας, ότι κατά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα λυθούν οι διαφορές μας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, αφού μέσα από ένα άκαμπτο και καλά μελετημένο πλέγμα διεκδικήσεων, η Τουρκία εφαρμόζει μια ρεβιζιονιστική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.
Η προ ημερών προκλητική εμφάνιση ναυτικών τουρκικών δυνάμεων στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου για άσκηση ψυχολογικής βίας ώστε να σταματήσουν οι έρευνες για ανεύρεση πετρελαίου, μας θυμίζουν ανάλογες συμπεριφορές στο Αιγαίο το 1987 που μας έφεραν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη. Είκοσι χρόνια μετά και παρά τη συνεχή και σταθερή μας υποστήριξη στην Ευρωπαϊκή της πορεία, η χώρα αυτή γίνεται ακόμη πιο επιθετική. Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», δικαιολογεί την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά τους προς την Κύπρο, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι: «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, νησιά που δεν αποτελούν κομμάτι μιας Ηπείρου δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας. Στο πλαίσιο αυτό, και τα εθνικά ύδατα της Κύπρου αναγνωρίζονται στα τέσσερα μίλια. Η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα, η οποία επιθυμεί να διευρύνει στα 12 μίλια την υφαλοκρηπίδα των νησιών με casus belli».
Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας είναι προφανείς. Εκμεταλλευόμενη την στρατιωτική της ισχύ, επιδιώκει ν’ αναγκάσει την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια περισσότερο ενδοτική εξωτερική πολιτική για να πετύχει τη συρρίκνωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την απειλή της χρήσης βίας. Ν’ αναδειχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη με απόλυτη πολιτική κυριαρχία κι εφόσον χρειασθεί και οι συνθήκες το επιτρέψουν να πετύχει την εδαφική της επέκταση σε βάρος των γειτόνων της, με την υπεροπλία της.
Στην Τουρκία εξελίσσεται ένα τεράστιο πρόγραμμα συμπαραγωγής των πλέον σύγχρονων οπλικών συστημάτων σε συνεργασία με τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, επιδιώκοντας παράλληλα με την αύξηση της μαχητικής της ισχύος και τη δυνατότητα παραγωγής οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις τα εξοπλιστικά προγράμματα που προωθεί η Τουρκία ανέρχονται στα 24 δις δολάρια μέχρι το 2010, την στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και η Ρωσία με τις ΗΠΑ περικόπτουν τις αμυντικές τους δαπάνες και προσπαθούν να επωφεληθούν από το «μέρισμα ειρήνης». Εμείς δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε την Τουρκία στους εξοπλισμούς, ξοδεύοντας τεράστια ποσά για την άμυνά μας.
Η «στρατηγική μας επιδίωξη» της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθεται σε αμφισβήτηση και χρειάζεται αναθεώρηση, αφού έτσι εξυπηρετούμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Παρά τις προσδοκίες μας, η προκλητικότητα της Άγκυρας γίνεται ακόμη πιο έντονη όπως αποδεικνύεται καθημερινά. Η σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας την κάνει αλαζονική απέναντί μας και το «ανατολίτικο παζάρι» για την ίδρυση του Κουρδιστάν πιθανόν να περιλαμβάνει τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Η Τουρκία με την πάροδο του χρόνου ισχυροποιεί σε βάρος μας την θέση της και εντασσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λύσει τις μεταξύ μας διαφορές προς δικό της όφελος, αφού η Ελλάδα πλέον θα έχει απολέσει το διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προφανές ότι η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων σήμερα και των 100 εκατομμυρίων την επόμενη 25ετία, θα κυριαρχεί μέσα στη Ευρώπη και στα θεσμικά της όργανα.

Το ερώτημα που έθεσε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, λίγες μέρες πριν είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης: «Η Τουρκία έχει το δικό της εξαιρετικό πολιτισμό αλλά δεν είναι Ευρωπαϊκός πολιτισμός. Γιατί η Ευρώπη να δεχθεί ως μέλος της μία χώρα που δεν ανήκει στην Ευρώπη;». Την τελευταία διετία Γαλλία και Γερμανία ανέδειξαν για δικούς τους λόγους, τον τουρκικό παραλογισμό της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας (Βιλπέν) και της παραμονής τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. (Μέρκελ). Στην τουρκική παράνοια πρέπει να προσθέσουμε την επίσημη ανάδειξη ως

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου