Αντώνης Τσελέντης:Η καθαριότητα

αντώνης-τσελέντηςη-καθαριότητα-724396

Αν ανοίξει κάποιος το πρωί κάποιο ραδιόφωνο, θα καταλάβει ότι μπορεί η οικονομική κρίση να έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην καθημερινότητά μας, ωστόσο ο απλός κόσμος συνεχίζει να έχει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των προβλημάτων του τα σκουπίδια και τα ξερά χόρτα. Για κάποιον που αρέσκεται στο σπίτι ή στο γραφείο να ενημερώνεται από τα τοπικά ερτζιανά, δεν θα αργήσει να καταλάβει ότι οι περισσότεροι συνεχίζουν να παραπονούνται για τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν από το Δήμο στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου.

Τα τελευταία χρόνια τα παράπονα αυτά είναι συνεχή. Λογικά τα περισσότερα, υπερβολικά κάποια άλλα. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος μαζί με τους στενούς της συνεργάτες προσπαθεί φιλότιμα να τα φέρει βόλτα. Επιχειρεί να επιδείξει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε μία καρέκλα που όχι άδικα πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ηλεκτρική. Τα αποτελέσματα στη συγκεκριμένη νευραλγική υπηρεσία, δύσκολα είναι μετρήσιμα, πολύ περισσότερο δε μπορεί να είναι θεαματικά, όσο θα ήθελε να είναι η σημερινή Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, που για λόγους που είναι συμβατοί με τις πολιτικές της φιλοδοξίες, αλλά και ως συνέχεια του σημαντικού και επίπονου έργου που έφερε σε πέρας την πρώτη διετία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, όταν και διεκπεραίωσε, για κάθε αντικειμενικό και αξιόπιστο παρατηρητή, τα δύσκολα θέματα που είχαν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση των πρώην ΟΤΑ και το συμμάζεμα των ούτως ή άλλως θεαματικά μειούμενων, μετά το 2009, κρατικών επιχορηγήσεων προς την Αυτοδιοίκηση.

Είναι βέβαιο ότι η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο Δήμο Βόλου, αν ίσχυαν οι συνθήκες που ίσχυαν στην Αυτοδιοίκηση πριν το 2009, θα είχε παρουσιάσει ένα πολύ πιο πλούσιο έργο, από αυτό που έχει παρουσιάσει στους έξι μήνες που έχει τα ηνία της υπηρεσίας. Έχουμε την αίσθηση όμως ότι ματαιοπονεί. Όσο και αν γνωρίζουμε ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες εν τούτοις οι όποιοι κόποι της ίδιας και των συνεργατών της θυμίζουν τον πίθο των Δαναΐδων. Όσο θα περνά ο καιρός ο παραδοσιακός τομέας θα απαξιώνεται καθημερινά στη συνείδηση του πολίτη, που από άγνοια δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι προσλήψεις έχουν παγώσει μέχρι το 2016 και οι όποιοι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται είναι μειωμένοι κατά το ήμισυ περίπου σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης παίρνουν και δίνουν. Αυτό μαθηματικά στην πράξη σημαίνει ότι μέρα με τη μέρα οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτόν τον παραδοσιακό τομέα δημοτικής ευθύνης θα απαξιώνεται, για να έλθει μία ωραία … πρωία η κεντρική κυβέρνηση με νόμο να βάλει από την… κερκόπορτα τους ιδιώτες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το πράσινο, τη συντήρηση και λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑ κ.ο.κ.

Γιατί τα γράφουμε όλα τα παραπάνω; Γιατί ο κόσμος καλά κάνει και φωνάζει για την καθαριότητα, το πράσινο κ.ο.κ. Από την άλλη ωστόσο καλό είναι να είναι περισσότερο υποψιασμένος, γι’ αυτό που ετοιμάζεται να υλοποιηθεί από την πίσω πόρτα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου