ΤΟΠΙΚΑ

Στάση εργασίας στην ΑΓΕΤ Ηρακλής

στάση-εργασίας-στην-αγετ-ηρακλής-724566

Τετράωρη στάση εργασίας αύριο στην ΑΓΕΤ στο Βόλο αλλά και σε όλες τις μονάδες του Ομίλου με ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας Τσιμέντων Ελλάδος. Καθολικό αίτημα της σημερινής κινητοποίησης του κλάδου η επαναλειτουργία των τσιμέντων Χαλκίδας και η επαναπρόσληψη των 32 εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε τρεις μήνες από τη Λαφάρζ.

Η κινητοποίηση, θα υλοποιηθεί με 4ωρη στάση εργασίας κατά τις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους στον κλάδο, να μεταφερθούν έγκαιρα στα Κεντρικά Γραφεία της Lafarge στην Παιανία (Αττικής), όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα, την ώρα που θα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση μετόχων της ΑΓΕΤ όπου αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση για λουκέτο στην Χαλκίδα.

Η Ομοσπονδία Τσιμέντων, αγωνίζεται να βρεθεί μια οριστική και δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους του Τσιμεντάδικου στην Χαλκίδα και όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «θα επιμείνουμε στην προσπάθεια μας αυτή, μέχρι να βρεθεί η προσδοκώμενη από τους εργαζόμενους λύση που προαναφέρουμε. Οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή προς όλους και να αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια ερημοποίησης του κλάδου, παραμένοντες σε συνεχή εγρήγορση.

Καλούμε την εταιρία Lafarge να ακούσει τις φωνές διαμαρτυρίας των εργαζομένων και να αφουγκραστεί προσεκτικά την οργή της ελληνικής κοινωνίας. Για την Ομοσπονδία μας απόδειξη ειλικρίνειας και καλής θέλησης (στην προκειμένη περίπτωση), είναι η επανεξέταση και στην συνέχεια η λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε, μέσα σε συνθήκες δημοκρατικού διαλόγου και πνεύματος συνεργασίας.

Στο ΣΤΕ προσέφυγε η ΑΓΕΤ Ηρακλής

Την ίδια ώρα και ενώ τα σωματεία του Ομίλου κινητοποιούνται, η ΑΓΕΤ Ηρακλής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία δεν εγκρίθηκαν οι ομαδικές απολύσεις 229 εργαζομένων στο εργοστάσιό της στη Χαλκίδα, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του.

Στην προσφυγή της η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» υπογραμμίζει ότι η άρνηση του υπουργού Εργασίας αντιβαίνει την ευρωπαϊκή οδηγία 98/59/ΕΚ περί ομαδικών απολύσεων, αλλά και σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Παράλληλα, η υπουργική άρνηση παραβιάζει και τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το σκέλος που αφορά την κυκλοφορία κεφαλαίων, υπογραμμίζει η επίμαχη τσιμεντοβιομηχανία.

Εξάλλου, η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» τονίζει ότι η άρνηση του υπουργού Εργασίας να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις παραβιάζει την ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία, καθώς η επιβολή καταβολής μισθών στους εργαζόμενους μιας εκμετάλλευσης που δεν λειτουργεί, θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας της, επεμβαίνοντας την ίδια στιγμή στην οικονομική ελευθερία της και την επιχειρηματική δραστηριότητά της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου