ΤΟΠΙΚΑ

«Οικονομικό έμφραγμα» στο Γηροκομείο

οικονομικό-έμφραγμα-στο-γηροκομεί-724916

Στα όρια της απόγνωσης το προσωπικό – Εχουν δίκιο αλλά… απαντά η Διοίκηση

«Σχέδιο δράσης….» προκειμένου να αναχαιτίσει την κρίση που τρίζει «συθέμελα» το οικοδόμημα, αναζητά το Γηροκομείο Βόλου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί πειστική λύση εξόδου από την «κρίση» με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του.

Η πίεση που δέχεται πλέον από το προσωπικό του Ιδρύματος που έχει να πληρωθεί έξι και επτά ολόκληρους μήνες, οδηγεί τη Διοίκηση να αναζητά διάφορες λύσεις προκειμένου να αποφύγει το οικονομικό αδιέξοδο. Ωστόσο οι προϋποθέσεις πρωτοβουλιών είναι ελάχιστες σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το συμβούλιο, για μία σειρά από λόγους.

Η οικονομική καθίζηση, σύμφωνα με το Δ.Σ. οφείλεται σε μία πλειάδα λόγων που συνέτρεξαν με αποτέλεσμα να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία.

Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από νοσήλια για τους ασθενείς της Μ.Χ.Π. (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), από δωρεές φιλανθρώπων, από ενοίκια και από τις συντάξεις των φιλοξενουμένων γερόντων.
Οι δωρεές λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί κατά 35 – 40% από παλαιότερα χρόνια.

Το Γηροκομείο έχει μία αξιοσέβαστη ακίνητη περιουσία όμως και σε αυτό το πεδίο υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες καθώς αυτή την περίοδο υπάρχουν 18 ακίνητα ξενοίκιαστα. Σε όσα εξάλλου ακίνητα είναι μισθωμένα οι ενοικιαστές απαιτούν μείωση του ενοικίου ενώ το την ίδια ώρα υπάρχουν επίδικες αποφάσεις εξώσεων με καθυστέρηση πληρωμών για περίπου 80.000 ευρώ.

Η διοίκηση του Γηροκομείου υποστηρίζει ότι στην εποχή της ανοικοδόμησης αξιοποιήθηκαν αρκετά ακίνητα με την μέθοδο της αντιπαροχής. Επίσης πολλά ακίνητα –ειδικά διαμερίσματα-είναι παλαιά σε όχι καλή κατάσταση διότι οι ενοικιαστές όπως επισημαίνει η Διοίκηση που διέμεναν τα άφησαν φεύγοντας και χωρίς να καταβάλουν τα ενοίκια και με μεγάλες φθορές για αυτό και απαιτούνται χρήματα για τις επιδιορθώσεις.

Οσον αφορά την αξιοποίησή τους, αυτή είναι δύσκολη όπως και η πώληση ακινήτου ειδικά όταν δεν αποφέρει έσοδα, καθώς η Διεύθυνση των Εθνικών κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών δεν επιτρέπει την πώληση ακινήτου κάτω από την αντικειμενική αξία του, αλλά επιβάλει κατά περίπτωση όπως υπάρχει εκτός από την αντικειμενική αξία και ένα επί πλέον ποσοστό της τάξεως από 10 -20 ή και 30% τουλάχιστον.

Αυτό σε συνδυασμό και με την επιβολή φόρου στα έσοδα ενοικίου όπως επίσης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και του τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων , έχει προκαλέσει επιπλέον επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος με ένα κόστος 100.000 ευρώ και πλέον ετησίως.

«Βραχνάς τα νοσήλια…»

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Ιδρύματος, μέχρι το 2010 τα Ταμεία ΙΚΑ και ΟΓΑ εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις των εντός του επόμενου μηνός, του μηνός που υποβάλλονταν τα δικαιολογητικά. Από τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση που ξεπερνά και τους 12 μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΓΑ οφείλει στο Ίδρυμα από το 2009 – 2010 125.000 ευρώ και τώρα για να εξοφλήσει το συγκεκριμένο ποσό απαιτεί κούρεμα 8% περίπου 10.000 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2012 και Ιανουάριο, Φεβρουάριο Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο του 2013 το ποσό των 280.000 ευρώ περίπου και το 10% της εκκαθάρισης του 2012, που ανέρχεται σε 45.000 ευρώ. Επί πλέον ο ΕΟΠΥΥ έχει μειώσει τα ημερήσια νοσήλια από 40 περίπου ευρώ σε 34,63 ευρώ, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ετήσια μείωση εσόδων για το Γηροκομείο στο ποσό των 65.000 ευρώ.

Επί πλέον καταργήθηκε ο Θεσμός των συμβατικών κλινών της Πρόνοιας για άπορους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να υφίσταται ακόμη μία μείωση εσόδων περίπου 66.000 ευρώ το χρόνο.
Σε αυτές τις απώλειες θα πρέπει να προστεθούν και τα μειωμένα έσοδα από τις συντάξεις Ηλικιωμένων που διαμένουν στο Ίδρυμα καθώς κυρίως φιλοξενούνται χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ και δεδομένου ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά δεν καλύπτουν τα στοιχειώδη έξοδα της παραμονής των στο Ίδρυμα, πέρα του γεγονότος ότι τα προνοιακά επιδόματα έχουν καταργηθεί εδώ και ένα χρόνο.

Στα όρια της απόγνωσης το προσωπικό…

Στο προσωπικό του Ιδρύματος οφείλονται όπως παραδέχεται και η ίδια η Διοίκηση το ποσό των 240.000 ευρώ, για αποδοχές έξι μηνών.
Ως προς αυτό, ωστόσο, το θέμα εκτός από την παραδοχή, δεν υπάρχει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και ενώ ήδη πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τα εισιτήρια προκειμένου να μεταβούν με το Αστικό, στην εργασία τους.

«Η Διοίκηση αντιλαμβάνεται και σέβεται το πρόβλημα των εργαζομένων του Ιδρύματος. Θα πρέπει όμως την όποια ταμειακή ρευστότητα διαθέτουμε να διοχετεύουμε με συναίνεση, στις άμεσα ανελαστικές δαπάνες (ΙΚΑ, εφορία, ΔΕΚΟ κ.α.) εξυπηρέτησης των γερόντων, σ αυτές που εξυπηρετούν την λειτουργική του υπόσταση και επίσης μερικώς την μισθοδοσία του Προσωπικού» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις καταγγελίες που γίνονται από τους εργαζόμενους ότι η αποπληρωμή τους έχει περάσει σε τρίτη και τέταρτη μοίρα, γεγονός που τους υποχρεώνει πλέον να αναζητούν άλλες λύσεις για να διασφαλίσουν τα χρήματα που τους οφείλονται, αφού μιλάμε για οικογενειάρχες ανθρώπους που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στην καθημερινότητά τους.

Η Διοίκηση υποστηρίζει ότι: «το να πληρώνονται πρώτα οι ανελαστικές δαπάνες και μετά μέρος των δεδουλευμένων να καταβάλλεται στο προσωπικό είναι μονόδρομος» και θέτει το δίλημμα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αδυναμία περίθαλψης των γερόντων, γεγονός που σημαίνει αδυναμία εκπλήρωσης του «Σκοπού σύστασης» του Ιδρύματος, λόγος ο οποίος συνιστά αιτία παύσης της λειτουργίας του.

Οι εργαζόμενοι ωστόσο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μέσω του εκπροσώπους τους στο Δ.Σ. του ΕΚΒ Σμαράγδας Λιάτσικου, απηύθυναν «κραυγή αγωνίας» καθώς πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αντοχής και ανοχής όπως λένε και επιπλέον αισθάνονται θιγμένοι και ριγμένοι… διότι ενώ αποτελούν τον βασικό μοχλό για τη λειτουργία του Ιδρύματος και την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων, «αγνοούνται επιδεικτικά» οι βασικές ανάγκες επιβίωσής τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου