ΤΟΠΙΚΑ

“Μαύρη Δευτέρα” βίωσαν χθες οι διεθνείς χρηματαγορές

μαύρη-δευτέρα-βίωσαν-χθες-οι-διεθνε-851206

“Μαύρη Δευτέρα” χαρακτηρίζεται πλέον η χθεσινή ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έδειξαν σημάδια πανικού επηρεαζόμενοι από τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί μια ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, εξαιτίας των συνεπειών του “οικονομικού κυκλώνα” που προκλήθηκε από την κρίση του πιστοληπτικού τομέα μειωμένης εξασφάλισης των ΗΠΑ.
Ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης υποχώρησε χθες κατά 6,79% , ο CAC στο Παρίσι παρουσίασε πτώση περίπου 4,74% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 “έκλεισε” μειωμένος κατά 5,8%, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 15% από την αρχή του έτους. Ο Christoph Lidner -χρηματιστής της Baadner Bank στη Φρανκφούρτη- δήλωνε νωρίτερα ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται από υπερβολή, όμως, όπως είπε, “έτσι έχουν τα πράγματα. Πρόκειται για Μαύρη Δευτέρα”.
Το ίδιο κλίμα επικρατούσε και στο Λονδίνο, με το χρηματιστή της Sequrequity, Jaweid Asfar, να δηλώνει πως “είναι πολύ βασανιστικό για τα νεύρα μας”. Ο δείκτης FTSE 100 “έκλεισε” μειωμένος κατά 323,5 μονάδες (πτώση 5,5%), παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα σε μια ημέρα από την 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Χρηματιστής στη Φρανκφούρτη δήλωνε ότι “εδώ κυριαρχεί ο καθαρός πανικός”, ενώ ένας άλλος μιλούσε για “μαζικό ξεπούλημα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρουσιάζει υποχώρηση περίπου 10% από την αρχή του έτους, καθώς ο δείκτης DAX έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών.
Εξάλλου, σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν και τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τόσο αυτό του Χόνγκ Κόνγκ όσο και αυτό της Σαγκάης παρουσίασαν πτώση κατά 5,49% και 5% αντίστοιχα, ενώ στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο ο δείκτης Nikkei “έκλεισε” με απώλειες 3,86%.
Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης παρουσίασε υποχώρηση 7,28%%, όπως και αυτός στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ ο δείκτης IBEX του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης υποχώρησε κοντά στο 7%. Πτώση παρουσίαζαν και οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας να υποχωρεί το μεσημέρι κατά 4,12%, αυτό της Πράγας 3,72%, ενώ, αργότερα το απόγευμα, το χρηματιστήριο της Μόσχας παρουσίαζε απώλειες μεγαλύτερες του 6%.
Το διευθυντικό στέλεχος της KBL France, Jean-Noel Vieille, δήλωσε ξαφνιασμένος από τη ραγδαία πτώση που σημείωσαν χθες οι τιμές των μετοχών. Όπως δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”, “μια τέτοια πτώση των δεικτών υποδηλώνει ένα συνολικό σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, που βασίζεται σε ένα σενάριο οικονομικής κατάρρευσης, με επιπτώσεις για την Κίνα, την Ινδία και τελικώς για την Ευρώπη”. Πάντως, όπως τόνισε, τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή τη ραγδαία βουτιά “ακόμα και αν οι αγορές είναι ευμετάβλητες”, σημειώνοντας ότι αναμένει τα χρηματιστήρια να ανακάμψουν στο άμεσο μέλλον.

Το ΔΝΤ
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (FΜΙ) Ντομινίκ Στρός-Καν δήλωσε χθες ότι η κρίση που έχει προκληθεί από τη μείωση της αμερικανικής ανάπτυξης είναι “σοβαρή” και ενδέχεται να επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο κ. Στρος-Καν ανέφερε επίσης ότι τα χρηματιστήρια “φαίνεται πως δεν εκτίμησαν το πακέτο οικονομικών μέτρων που προτάθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους” για να αντιμετωπιστεί η μείωση της ανάπτυξης.
“Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Όλες οι χώρες του κόσμου υποφέρουν από τη μείωση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, τελικώς όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες”, δήλωσε ο κ. Στρος-Καν μιλώντας στον Τύπο στο πλαίσιο συνομιλιών που είχε με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου