ΤΟΠΙΚΑ

ΠΙΤΑ Τ.Ε.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Κριτική στη Νομαρχία Μαγνησίας

πιτα-τ-ε-ε-μαγνησιασ-κριτική-στη-νομαρ-851206

Σαφείς αιχμές κατά της Νομαρχίας για τις απευθείας αναθέσεις μελετών αλλά και για τη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων άφησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Σωκράτης Αναγνώστου, στην εκδήλωση κοπής της πίτας του τοπικού παραρτήματος.
Παρόντος του αρμόδιου αντινομάρχη και τέως προέδρου του Τ.Ε.Ε. κ. Ξηρακιά, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος Μαγνησίας έκανε λόγο για “θλιβερό απολογισμό απευθείας μελετών”, κατηγορώντας εμμέσως τη Νομαρχία ότι αγνοεί το ντόπιο δυναμικό των μελετητών.
Από τα λεγόμενα του κ. Αναγνώστου διεφάνη ότι η ανοιχτή κόντρα με τη ΝΑΜ για τις απευθείας αναθέσεις θα έχει και συνέχεια. Το μήνυμα άλλωστε ήταν σαφές, όπως και η αιχμή για τον τρόπο που γίνονται οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος. “Πρέπει να τονίσω στους κ.κ. αναθέτοντες, οι οποίοι καλύπτονται πίσω από την νομιμότητα των αποφάσεών τους, ότι η επίκληση της νομιμότητας καταργεί σε πολλές περιπτώσεις τη χρηστή διοίκηση και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αυτό ας το σκεφτούν εκείνοι οι οποίοι απαξιώνουν το ντόπιο μελετητικό δυναμικό με απευθείας αναθέσεις ή και προσκλήσεις μελετητών από άλλες περιοχές της χώρας. Εχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε κάποια στιγμή πώς γίνεται η επιλογή… για την αποστολή των προσκλήσεων….” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνώστου.
Σε άλλο δε σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα πολεοδομικά γραφεία, προανήγγειλε σύντομα παρέμβαση του Τ.Ε.Ε. για να διορθωθούν κακώς κείμενα, λέγοντας επί της ουσίας: “Η περίοδος αναμονής για υλοποίηση λύσεων και βελτιώσεων έληξε.”
Ο αντινομάρχης υποδομών της ΝΑΜ και πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ηλίας Ξηρακιάς, που εκπροσώπησε το Νομάρχη στην εκδήλωση, επέλεξε να μη “σηκώσει το γάντι”, αν και οι αιχμές του κ. Αναγνώστου είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες.
Περιορίστηκε στο να επισημάνει τη ρίζα “του κακού” στην κρίση που διέρχεται το πολιτικό σύστημα και την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλλει θεσμικό πλαίσιο που να πατάξει φαινόμενα διαφθοράς στις Πολεοδομίες, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: “Αν όμως το πελατειακό και συγκεντρωτικό μας πολιτικό σύστημα έχει κάθε λόγο να διατηρεί μια τέτοια νοσηρή κατάσταση, ο τεχνικός κόσμος και το Τ.Ε.Ε. έχει ευθύνη που δεν εξεγείρεται να απαιτήσει εκείνες τις αλλαγές, που θα διασφαλίζουν το κύρος του Ελληνα επιστήμονα μηχανικού σ’ όλα τα επίπεδα.”
Προκάλεσε ωστόσο έκπληξη η ομολογία του ιδίου ότι δεν μπορεί να είναι περήφανος ως αντινομάρχης, όταν όπως είπε “προσπαθώ να οργανώσω πολεοδομικό γραφείο στη Σκιάθο, για να βελτιώσω την εξυπηρέτηση των μηχανικών και των πολιτών στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και βλέπω να εξεγείρονται σύσσωμοι οι μηχανικοί και το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού εναντίον της ίδρυσης” και ζήτησε από το Τ.Ε.Ε. να τοποθετηθεί δημοσίως καταγγέλλοντάς τους με τον πιο αυστηρό τρόπο.
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κατέθεσε εξάλλου πρόταση για την προώθηση της Περιβαλλοντικής Μεσογειάδας, με ανάλογες εκδηλώσεις οι οποίες θα ευαισθητοποιήσουν τους λαούς της Μεσογείου στην προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της θάλασσάς μας.
«Δεν πρέπει οι αγώνες να γίνουν για εμάς με την απουσία μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνώστου, συμπληρώνοντας ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αξιοποίηση των Μεσογειακών Αγώνων και ότι υπάρχει ανάγκη «αποκόλλησης» από τον ομφάλιο λώρο του αθηνοκεντρικού κράτους, ώστε να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης που έχει η ευρύτερη περιοχή μπροστά της.

Πολεοδόμηση οικισμών
Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας εξάλλου, μιλώντας στην εκδήλωση, τάχθηκε υπέρ της πολεοδόμησης των οικισμών και κατά προτεραιότητα των παραλιακών, προκειμένου να αποφευχθεί μέλλουσα αλλοίωσή τους από αυθαίρετες επεμβάσεις και με στόχο την ορθολογική τους ανάπτυξη, ενώ επέκρινε τους Δήμους για την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν στη σύνταξη μελετών ΣΧΟΟΑΠ.
Αναφερόμενος στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο, όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλήνια, ο κ. Αναγνώστου τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης στα ελληνικά πανεπιστήμια και ζήτησε την εξίσωση των διπλωμάτων των μηχανικών με Master.
Τέλος, από την ατζέντα των θεμάτων της ομιλίας του δεν παρέλειψε και το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι ο τεχνικός κόσμος θα αντιδράσει με όλες του τις δυνάμεις στο σφετερισμό της περιουσίας του.

Τιμήθηκε ο Αχ. Αδαμαντιάδης
Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του και αφού ευχήθηκε το 2008 να είναι έτος δουλειάς και αποδοτικότητας για το Νομό Μαγνησίας, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες, ο κ. Αναγνώστου τίμησε τον σύμβουλο της Διεθνούς Τράπεζας, κ. Αχιλλέα Αδαμαντιάδη.
Σημειώνεται ότι παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Καρτάλης, η αντινομάρχης Μαγνησίας κ. Νατάσσα Οικονόμου, οι Δήμαρχοι Βόλου Αλ. Βούλγαρης, Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης, Ιωλκού Π. Μουτσινάς, Σηπιάδος Στ. Βακούλας, Αρτέμιδος Δ. Αλεξόπουλος, ο Εισαγγελέας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου