"Ελάτε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο"

Τελευταία ενημέρωση: 2008-01-22, 00:00:00
Τη διαβεβαίωση ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να συγκρούεται με ό,τι απειλεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, τη Δημοκρατία και το πολιτικό μας σύστημα παρείχε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αφορμή ομιλία του σε εκδήλωση της γραμματείας γυναικείων θεμάτων, χθες.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι εφόσον αυτό συμβεί, θα μπορούσε να συζητηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος: Επιλογή μας είναι να ενδυναμώσουμε πιο πολύ τους θεσμούς που αφορούν την εμπέδωση της διαφάνειας σ ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα και το δημόσιο βίο. Επιλογή μας είναι να καταστήσουμε ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο τον έλεγχο του λεγόμενου πολιτικού χρήματος. Αυτό είναι το μεγάλο επόμενο βήμα. Και η πρόκληση είναι για όλους. Για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
»Ανταποκρινόμαστε, παράλληλα, στην πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επαναφέρει μια παραλλαγή παλαιότερης τοποθέτησής μας για το εκλογικό σύστημα. Εάν πιστεύει σε ό,τι λέει, οφείλει να συμπράξει στις αναγκαίες συνταγματικές ρυθμίσεις. Οφείλει να λάβει μέρος στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε, όλοι, μαζί να ενισχύσουμε τους θεσμούς διαφάνειας και να θεσπίσουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ένα νέο μοντέλο διεξαγωγής των εκλογών.
»Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι (αμέσως μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατοχύρωση των αναγκαίων συνταγματικών προϋποθέσεων) να ξεκινήσουμε ουσιαστικό διάλογο για το περιεχόμενο ενός νέου νόμου».

Νοσηρό κλίμα

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα φαινόμενα της διαφθοράς λέγοντας:
«Στο τελευταίο διάστημα, αναπτύχθηκε στον τόπο μας ένα νοσηρό κλίμα. Πραγματικά γεγονότα συμπλέχθηκαν με φημολογίες, διαδόσεις, υπερβολές, γενικεύσεις, αφορισμούς. Παραμερίστηκαν από το δημόσιο διάλογο τα μείζονα ζητήματα για την πορεία του Τόπου. Καταβλήθηκε προσπάθεια υποκατάστασης της πραγματικής πολιτικής ατζέντας. Εκτοξεύθηκαν βάναυσες επιθέσεις εναντίον θεσμών και ιδίως σε βάρος της Δικαιοσύνης. Είναι προφανές ότι κάποιοι κάνουν λάθος. Τεράστιο λάθος. Επικίνδυνο λάθος».
Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Συμμαχούμε με τους πολίτες σε μια διαρκή μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα διαφθοράς. Συμμαχούμε με τους πολίτες σε μια ανυποχώρητη σύγκρουση με τα φαινόμενα ανομίας. Συμμαχούμε με τους πολίτες για να σηκώσουμε την Πατρίδα μας ακόμα πιο ψηλά.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=