ΤΟΠΙΚΑ

Η Πλατεία Πανεπιστημίου και τα ακίνητα του Δήμου Βόλου

η-πλατεία-πανεπιστημίου-και-τα-ακίνητ-851206

Μόνο τον τελευταίο χρόνο ο Δήμος Βόλου έχει χάσει περίπου 200.000 ευρώ από ανείσπρακτα νοίκια των πενήντα καταστημάτων που βρίσκονται στα οικοδομικά τετράγωνα, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η Πλατεία Πανεπιστημίου. Αν γι’ αυτή την απώλεια εσόδων υπάρχουν κάποιες δικαιολογίες, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για τη μη αξιοποίηση της τεράστιας δημοτικής περιουσίας επί δεκαετίες ολόκληρες. Ένας Δήμος που συχνά πυκνά αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα -και κυρίως τα τελευταία χρόνια- και που θα μπορούσε, αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία του, εάν όχι να διαθέτει οικονομική ευμάρεια και περισσεύματα, σίγουρα να μην δυσκολεύεται στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους.
Αναλογικά η μικρότερη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση ανήκει στη σημερινή δημοτική αρχή και οι μεγαλύτερες σε όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Ενδεχομένως οι δημότες του Βόλου να πιστεύουν ότι τα ακίνητα του Δήμου είναι το δημαρχείο, το κτίριο που στεγάζεται η Πολεοδομία στην οδό Τοπάλη, το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, το Σπίρερ και γενικώς όσα από τα κτίρια του Δήμου στεγάζουν δραστηριότητες του Δήμου. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι, αφού ο Δήμος Βόλου είναι ένας “ζάπλουτος” μεγαλοϊδιοκτήτης, που όμως τα περιουσιακά του στοιχεία δεν είναι καθόλου νοικοκυρεμένα. Ο Δήμος Βόλου είναι ιδιοκτήτης ούτε ενός ούτε δύο αλλά εκατόν ογδόντα ακινήτων (!) εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα κτίρια που φιλοξενούν δημοτικές υπηρεσίες, τα οποία όμως δεν υπερβαίνουν τα 30, ενώ η λίστα της απίστευτης ακίνητης περιουσίας συμπληρώνεται με διαμερίσματα και κεντρικά καταστήματα, που προέρχονται κυρίως από κληροδοτήματα, με οικόπεδα και αγροτεμάχια, που προέρχονται από ανταλλαγές και παραχωρήσεις του Δημοσίου και από εισφορές σε γη από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης.
Εάν σε αυτά προστεθούν και τα πενήντα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στο χώρο της μελλοντικής Πλατείας Πανεπιστημίου, τότε τα ακίνητα του Δήμου φτάνουν αισίως τα 230. Ένα σημαντικό τμήμα της πόλης αποτελεί ουσιαστικά δημοτική περιουσία, η οποία τόσα χρόνια παραμένει βαλτωμένη και αναξιοποίητη.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, ότι σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας του Δήμου κάποιο στέλεχος του Δήμου έχει βρει την ανάλογη άκρη και “φιλοξενεί” την ηλικιωμένη μητέρα του, φυσικά χωρίς ενοίκιο!!!
Βέβαια αυτές οι πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, διότι μέχρι τώρα στο ζήτημα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου επικρατούσε κυριολεκτικά χάος.
Λέμε μέχρι τώρα, γιατί ευτυχώς πλέον συντάχθηκε το Δημοτικό Κτηματολόγιο που περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα του Δήμου Βόλου. Ενδεικτικά παραθέτουμε λίστα που περιλαμβάνει ακίνητα που δεν έχουν συγκεκριμένη χρήση (αναξιοποίητα) και όχι κτίρια και εκτάσεις που χρησιμοποιεί ο Δήμος Βόλου.
Πάρτε μία γεύση:

-Οικόπεδο Χιλιαδούς στην οδό Κουντουριώτου (προτάθηκε για την μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής)
-Κτίριο Αντωνοπούλου – Τάκη Οικονομάκη
-2 οικίες Κ. Χολέβα – Κύπρου (κληροδότημα)
-Οικόπεδο Γρ. Λαμπράκη – Λαχανά που ήταν το Αστικό ΚΤΕΛ
-Μονοκατοικία Κονταράτου – Φιλελλήνων (κληροδότημα Πορφύρη)
-Οικόπεδο Λαχανά – Κιλκίς
-Οικόπεδο Μεταμορφώσεως – Σκιάθου 276 τ.μ.
-Οικόπεδο Σουλίου 937 τ.μ
-Διαμέρισμα στην Αθήνα. Σόλωνος 51, ανοίκιαστο
-Κτίριο 200 τ.μ. Αναπαύσεως, ερειπωμένο
-Παλαιά σφαγεία 1.765 τ.μ.
-3 οικόπεδα Βόρειες συνοικίες 3.502 τ.μ. (θα χρησιμοποιηθούν για στέγαση τσιγγάνων)
-Αγροτεμάχιο στα Κήπια 5.058 τ.μ.
-Αγροτεμάχιο πίσω από το αρχαίο θέατρο Δημητριάδας 378.248,00 τ.μ.
– Αγροτεμάχια στα Πευκάκια 1.584 τ.μ. και 23.250 τ.μ.
-Αγροτεμάχιο τέρμα Μυκόνου στην Αγία Παρασκευή 11.170 τ.μ. και στην Σιθωνίας 1.223 τ.μ. – Αγροτεμάχιο στην περιοχή του Σαρακηνού έκτασης 10.000 τ.μ. και πλέον και στην οδό Ίου, επίσης στην Αγία Παρασκευή 11.380 τ.μ. οικόπεδο και στον Αγιο Γεώργιο 2.567 τ.μ.

Βεβαίως αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δήμου Βόλου και η πλήρης σύνταξη του Δημοτικού Κτηματολογίου είναι βέβαιο ότι θα αποδείξει την ύπαρξη τεράστιας περιουσίας. Η δημοτική αρχή Βόλου μελετάει το ενδεχόμενο της αξιοποίησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικά προβλήματα στο μέλλον και ενδεχομένως να ιδρυθεί και δημοτική επιχείρηση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου.

Η Πλατεία Πανεπιστημίου
Μόλις προ τριημέρου δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου για τις οριστικές τιμές μονάδας των κτισμάτων και των οικοπέδων στα οικοδομικά τετράγωνα, όπου πρέπει να κατασκευαστεί η Πλατεία Πανεπιστημίου. Η απόφαση του δικαστηρίου εκτινάσσει το κόστος της εξαγοράς στα 12,3 εκ. ευρώ!!! την ώρα που ο Δήμος Βόλου έχει δανειοδοτηθεί με 4,5 εκ. ευρώ για την εξαγορά των συγκεκριμένων ακινήτων. Το ερώτημα που πλέον αβίαστα προκύπτει είναι πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα 7 εκ. ευρώ, προκειμένου να εξαγοραστούν τα ακίνητα και να κατασκευαστεί η Πλατεία Πανεπιστημίου. Είναι προφανές ότι άλλη μία πληγή τύπου Περιφερειακού ανοίγει, αυτή τη φορά όμως στην καρδιά του Βόλου. Παράλληλα ο Δήμος Βόλου, παρότι κύριος της έκτασης αφού έχει καταβάλει τις προσωρινές αποζημιώσεις, τον τελευταίο χρόνο δεν εισπράττει τα ενοίκια από τους καταστηματάρχες, προκειμένου να μη θεωρηθεί –όπως λένε οι πληροφορίες- ανανέωση επαγγελματικής μίσθωσης, η οποία εκ του νόμου έχει 12ετή διάρκεια.
Το θέμα που προκύπτει είναι εάν οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου έχουν το δικαίωμα να μην εισπράττουν τα έσοδα, δηλαδή να οδηγούνται σε απώλεια δημοτικών εσόδων και προκύπτει και το ερώτημα τι θα γίνει, εάν κάποιος πολίτης προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας το Δήμο Βόλου για εσκεμμένη απώλεια εσόδων. Σε κάθε περίπτωση τέλη Ιανουαρίου έχει οριστεί το δικαστήριο μεταξύ του Δήμου Βόλου και των καταστηματαρχών, μετά το ειδοποιητήριο που απέστειλε ο Δήμος να εγκαταλειφθούν τα καταστήματα μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Μέχρι σήμερα ελάχιστοι καταστηματάρχες έχουν μεταστεγαστεί, αφού η ανεύρεση καταστήματος στο κέντρο του Βόλου, ειδικά με παλιά ενοικιοστάσια, είναι υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η έναρξη των κατεδαφίσεων, πριν εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τις αποζημιώσεις, δεν θα ήταν μία φρόνιμη ενέργεια από πλευράς του Δήμου Βόλου, αφού είναι δυνατόν εκτός από το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για τις 200 οικογένειες, που ζούνε από τα συγκεκριμένα καταστήματα, να ανοίξει και μία “αιμάσσουσα πληγή” στην καρδιά της πόλης.
Εν κατακλείδι τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου είναι ικανά να λύσουν πολλά από τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και η παρούσα δημοτική αρχή έχει την ευκαιρία και μάλλον και τη διάθεση να το κάνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου