ΤΟΠΙΚΑ

Πτώση του δικομματισμού δείχνει γκάλοπ

πτώση-του-δικομματισμού-δείχνει-γκάλ-851206

Πάνω από επτά στους δέκα πολίτες (74%) πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, που επιβεβαιώνει την κάμψη του δικομματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα«Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ το χρονικό διάστημα από 10 έως 15 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.001 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ειδικότερα το 79% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για το ΠΑΣΟΚ, όπου το ποσοστό των δυσαρεστημένων φτάνει το 91%. Επιπλέον στην ερώτηση, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το 47% απαντά «καμία από τις δύο», 28% μία κυβέρνηση της Ν.Δ. και το 19% του ΠΑΣΟΚ.
Παρά το σαφές προβάδισμα που διατηρεί, καθοδική πορεία ακολουθούν και τα ποσοστά του κ. Κ. Καραμανλή στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ενώ περίπου στο ίδιο χαμηλό επίπεδο κινούνται τα ποσοστά του Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα από 57% που είχε ο κ. Καραμανλής τον Σεπτέμβριο, σήμερα εμφανίζεται να εισπράττει ποσοστό 42%. Αντιστοίχως, ο Γ. Παπανδρέου, από 23% ανέβηκε στο 24%. Αντιθέτως, αυξάνεται από 19% τον Σεπτέμβριο σε 34% σήμερα, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι δεν θεωρούν κανέναν από τους δύο ως καταλληλότερους.
Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένει υπέρ της Ν.Δ. σε ποσοστό 2,5%. Ωστόσο, και τα δύο κόμματα εξουσίας εμφανίζουν απώλειες, σε αντίθεση με τα «μικρά» κόμματα, που παρουσιάζουν αύξηση. Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 39,5%, έναντι 37% του ΠΑΣΟΚ, 8% του ΚΚΕ, 8% του ΣΥΡΙΖΑ και 4% του ΛΑΟΣ. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο επικεφαλής του κ. Αλ. Αλαβάνος βρίσκεται στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών. Συγκεντρώνει 55% θετικές γνώμες έναντι 36% αρνητικών, και ακολουθούν οι Κ. Καραμανλής (50% θετικές, 46% αρνητικές), Γ. Παπανδρέου (41% θετικές, 54% αρνητικές), Αλέκα Παπαρήγα (40% θετικές, 52% αρνητικές) και Γ. Καρατζαφέρης (37% θετικές, 53% αρνητικές).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου