ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Αναζητώντας το μέλλον της Νέας Ιωνίας…

επιχειρησιακο-σχεδιοαναζητώντας-το-851206

«Για δεκαετίες η Νέα Ιωνία αποτελούσε τα πίσω σκοτεινά δωμάτια του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος και την «αποθήκη» για πολλές οχλούσες και επιβαρυντικές εγκαταστάσεις και λειτουργίες. Σήμερα η πρόκληση είναι μπροστά μας: μπορούμε να γίνουμε η βιτρίνα, η νέα κύρια είσοδος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος προς την Ευρώπη και τη νέα εποχή».
Με τα παραπάνω λόγια ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού της Νέας Ιωνίας Φ. Λαμπρινίδης καλωσόρισε τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στη χθεσινή πρόσκληση του Δήμου Νέας Ιωνίας, προκειμένου να συμβάλλουν με τις προτάσεις στην οριστικοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου για την τετραετία 2007-2010, το οποίο εκπονείται από τα στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου (Διευθυντής ο κ. Σταθ. Νικηφόρος) και από μελετητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο εκπρόσωπος της οποίας κ. Γιαν. Σαράτσης παρουσίασε τα βασικά σημεία του Σχεδίου και παράλληλα απάντησε στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.
Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης, οι αντιδήμαρχοι Φ. Λαμπρινίδης, Ν. Μαυρόπουλος και Γιωργ. Κουφογιώργος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Ρίζος, οι επικεφαλής των μειοψηφιών Γιαν. Μολοχίδης, Μ. Μπαλλής και Βασ. Λινάρδος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Βόλου Δημ. Δερβένης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σωκ. Αναγνώστου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Ηλ. Τασσιός, ο Κοινοτάρχης Μαγνησίας Γιαν. Κερασιώτης, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.
Στο χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους ο Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Φ. Λαμπρινίδης σημείωσε ότι το μέτωπο του Περιφερειακού, το Πανεπιστήμιο, το Πανθεσσαλικό και το Άλσος είναι το νέο πρόσωπο της πόλης. Η ταυτότητα και το στίγμα της. Η απομάκρυνση του Στρατοπέδου, η απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών, η αξιοποίηση του Ξηριά και η αναβάθμιση των οικισμών, όπως πρόσθεσε, ακολουθούν.
Μπορεί, κατέληξε ο κ. Λαμπρινίδης, η Νέα Ιωνία να έχει όπως αναφέρει και το πρόγραμμα, ένα μεγάλο οικιστικό απόθεμα, ωστόσο εκτίμησε ότι η Νέα Ιωνία διαθέτει πρωτίστως ένα τεράστιο κοινωνικό απόθεμα.
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του Προέδρου του ΤΕΕ Σωκ. Αναγνώστου, αν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Νέας Ιωνίας έχουν ληφθεί οι παράμετροι του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Βόλου, του Αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Π.Σ. Βόλου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή, ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα ως μία ενιαία γεωγραφική ενότητα γι’ αυτό και όπως υπογράμμισε επελέγη η ίδια μελετητική ομάδα που συνέταξε το αντίστοιχο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Δήμο Βόλου.

Βόλος
και Νέα Ιωνία
Ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιαν. Σαράτσης στα συμπεράσματα του Επιχειρησιακού Σχεδίου ανέφερε ότι «σε Βόλο και Νέα Ιωνία σε επίπεδο στρατηγικής εικόνας δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Οι όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν μόνο σε επίπεδο δράσεων. Δεν υπάρχουν οι διαφορές που υπήρχαν ίσως πριν από 25-30 χρόνια», κατέληξε ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας.

Υπάρχουν
διαφορές…
Στις παραπάνω επισημάνσεις του εκπροσώπου της μελετητικής ομάδας ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Νέα Ιωνία – Ανθρώπινη Πόλη», κοινωνιολόγος κ. Σταύρος Κατσούρας, αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Σήμερα, είπε, η Νέα Ιωνία τείνει να γίνει ένα «κοινωνικό γκέτο» και περιοχή κοινωνικού αποκλεισμού. Η Νέα Ιωνία, πρόσθεσε, έχει υψηλότερη ανεργία από το Βόλο σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%, υπάρχει χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και σημαντικές διαφορές ως προς το εισόδημα. Τις διαφορές αυτές δεν μπορούμε να τις συνυπολογίζουμε στη διαμόρφωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Στον αντίποδα των επισημάνσεων του κ. Κατσούρα ο Αντιδήμαρχος Βόλου Δημ. Δερβένης υποστήριξε ότι «είναι αστείο να συζητάμε για ουσιαστικές διαφορές». Όπως είπε ο Βόλος και η Νέα Ιωνία είναι ένας ενιαίος αστικός χώρος. Διαφοροποιήσεις, όπως είπε, μπορεί να υπάρχουν ακόμη και μέσα στις ίδιες συνοικίες του Βόλου. Αυτό όμως δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα της φυσιογνωμίας της πόλης και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Θεωρώ, κατέληξε ο κ. Δερβένης, ότι είναι ενιαίος ο αστικός χώρος ανάμεσα στο Βόλο και τη Λάρισα, με μικρές ίσως διαφοροποιήσεις στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα της μεταποίησης”.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Ιωνία – Ανθρώπινη Πόλη» Γιαν. Μολοχίδης αναφέρθηκε στα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν από δύο καίριες επιλογές, οι οποίες πρέπει να λάβουν χώρα. Η πρώτη, όπως είπε, αφορά στη μεταφορά του επιβατικού σταθμού του ΟΣΕ δυτικότερα της πόλης επί της οδού Λαρίσης και η δεύτερη η μεταφορά του Στρατοπέδου Γεωργούλα πίσω από τα Μελισσάτικα, στην περιοχή όπου είναι σήμερα το Πεδίο Βολής.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας για την Αναγέννηση της Νέας Ιωνίας κ. Μ. Μπαλλής πρότεινε, εκτός των άλλων, να δοθεί έμφαση στην ξεχωριστή εικόνα της Νέας Ιωνίας με στόχο την ανάπτυξη των δομών για τον εναλλακτικό και αθλητικό τουρισμό, την ανάδειξη των μονοπατιών και τη δημιουργία ενός πλέγματος περιπάτου και χώρων αναψυχής για την αναζωογόνηση και την οικονομική ανάπτυξη των οικισμών του Δήμου κ.ά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου