ΤΟΠΙΚΑ

Κόσοβο ή Ευρώπη, το δίλημμα

κόσοβο-ή-ευρώπη-το-δίλημμα-851206

Το γνωστό δίλημμα μεταξύ του εθνικισμού και του «εξευρωπαϊσμού με αυστηρό τίμημα» αντιμετωπίζουν εκ νέου οι Σέρβοι πολίτες που προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που αναμένεται, ούτως ή άλλως, να ολοκληρωθούν δυσάρεστα, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Η σημερινή αναμέτρηση φέρνει ως επικρατέστερους αντίπαλους τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, με το γνωστό φιλο-δυτικό προφίλ και τον άλλοτε σύμμαχο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υπερεθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Δημοσκοπήσεις

Ολες οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Νίκολιτς να προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών, εξέλιξη που ανησυχεί τη Δύση όχι μόνον διότι ο ηγέτης του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόιτσλαβ Σέσελι, είναι έγκλειστος στη Χάγη, αλλά και διότι ο Νίκολιτς έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση εκλογής του, το Βελιγράδι θα περιορίσει στο ελάχιστο τις διπλωματικές επαφές με όποιες χώρες αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κόσοβο.
Στον β γύρο
Κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν αναμένεται, πάντως, να ξεπεράσει το απαραίτητο 50% των ψήφων ώστε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ετσι, το αποτέλεσμα θα κριθεί σε δεύτερο γύρο, στις 3 Φεβρουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο είναι εξίσου ανησυχητικές, αφού θέλουν τους δύο υποψήφιους σε στατιστική ισοψηφία.
Οι αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι του πρωθυπουργού Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα.
Ενόψει της αναμέτρησης, η Ευρώπη στέλνει εκ νέου ηχηρά μηνύματα στο Βελιγράδι. «Η Σερβία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, μετά τη συνάντησή της με τον Γερμανό ομόλογό της, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ. «Και έχει μία επιλογή: Να μείνει στον δρόμο προς την Ευρώπη ή να διαχωριστεί από την υπόλοιπη Ευρώπη», πρόσθεσε.
Συμφωνία
Προκειμένου, μάλιστα, να μην προκαλέσουν περαιτέρω έξαρση του εθνικισμού και άρα περαιτέρω ενίσχυση της εκλογικής βάσης του Νίκολιτς, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Πρίστινα να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πριν από την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Σερβία.

Με βέτο απειλεί εκ νέου η Ρωσία

Τη διαβεβαίωση ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο σε τυχόν αίτηση ένταξης του Κοσόβου στον ΟΗΕ παρείχε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο Ρώσος πρέσβης στον διεθνή οργανισμό, Βιτάλι Τσέρκιν. «Αν το Κόσοβο ακολουθήσει τον δρόμο των μονομερών διακηρύξεων, δεν θα γίνει μέλος στον ΟΗΕ, ούτε μέλος σε άλλους διεθνείς πολιτικούς θεσμούς», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και είναι σαφές ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη οποιουδήποτε νέου μέλους στον οργανισμό.
Ο Τσέρκιν, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, που παρευρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, ζήτησε παράταση των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών και επιμένει ότι η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντίθετα, ο Αμερικανός πρέσβης, Ζαλμάι Χαλιλιζάντ, διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «έχει μπλοκαριστεί» και συνεπώς δεν μπορεί να διαδραματίσει κανέναν άλλο ρόλο στην υπόθεση.
Ο Χαλιλιζάντ υποδέχτηκε, πάντως, με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση του Τάντιτς ότι η Σερβία δεν θα προσφύγει σε πόλεμο σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο Τάντιτς αντάλλαξε, μάλιστα, και χειραψία με τον πρωθυπουργό των Κοσοβάρων και πρώην ηγετικό στέλεχος του UCK, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος βεβαίωσε ότι η απόφαση για την ανεξαρτησία «θα ληφθεί πολύ σύντομα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου