ΤΟΠΙΚΑ

Τι πολιτική να εμπνεύσει η αποθέωση της συμπεριφοράς;

τι-πολιτική-να-εμπνεύσει-η-αποθέωση-τη-851206

Η Κυβέρνηση πληρώνει τώρα τις επιλογές της. Βασική της δήθεν πολιτική, αλλά στην ουσία βαθιά απολίτικη επιλογή, ήταν να αντικαταστήσει την πολιτική, με όποιες συγκρούσεις, ρήξεις ή ό,τι άλλο προϋποθέτει και συνεπάγεται αυτό, με τη συμπεριφορά. Επεδίωξε και πέτυχε στη θέση του προσανατολισμού της πολιτικής της να βάλει το «σεμνά και ταπεινά». Το ανήγαγε σε σκοπό και σε περιεχόμενο. Δεν το τήρησε και το πληρώνει. Πόνταρε στο λαϊκισμό και την κολακεία του λαϊκού αισθήματος που βγάζει αυτό σύνθημα, για να κρύψει την απουσία θέσεων και σαφών προσανατολισμών (πολύ αργότερα έγινε κοινή η διαπίστωση ότι βασική κυβερνητική γραμμή ήταν το «πάμε και βλέπουμε») και τώρα που η βιτρίνα κατέρρευσε, η ποιότητα του εμπορεύματος έμεινε έκθετη στην κοινή θέα.
Βασικό μέλημα, με προτροπή του σημαιοφόρου της διαφάνειας Κ. Καραμανλή, ήταν να φαίνεται πάντα «τίμια η γυναίκα του Καίσαρα». Δεν νοιάστηκαν να δουν και να διαβούν τον Ρουβίκωνα των πολιτικών προκλήσεων, αλλά αρκέστηκαν στην επικοινωνιακή εικόνα. Πιστεύοντας ότι ως κυρίαρχοι της πολιτικής κατάστασης μπορούν ανενόχλητοι να κυβερνούν χωρίς την παραμικρή ενόχληση, ξέχασαν ότι όταν η Ρώμη κυβερνούσε τον κόσμο και ο Καίσαρας ενδιαφερόταν για την εικόνα της γυναίκας του, απλώς το έγκλημα κυβερνούσε τη Ρώμη.
Αν ο πρωθυπουργός αρέσκεται να «παρακολουθεί» μεγάλους άνδρες της ιστορίας, όπως εν προκειμένω τον Καίσαρα, ας θυμηθεί και μία άλλη φράση του μεγάλου Ρωμαίου στρατηγού και υπάτου: «Τις μεγάλες πράξεις πρέπει να τις επιχειρείς χωρίς πολλή σκέψη, από φόβο μήπως η συνειδητοποίηση του κινδύνου σβήσει τη φωτιά της τόλμης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου