ΤΟΠΙΚΑ

Τω αγνώστω δημοσιογράφω

τω-αγνώστω-δημοσιογράφω-851206

Αντί στεφάνου, επιτρέψτε μου να καταθέσω αυτό το σημείωμα στο ανύπαρκτο μνημείο του άγνωστου δημοσιογράφου.
Αυτού ή αυτής που ούτε έχει πέντε εκατομμύρια, ούτε του τα δίνει κανείς με υπόγειες διαδικασίες και, κυρίως, απαντάει «βάλτα εκεί που ξέρεις» σε όποιον τολμάει να του κάνει τέτοιες προτάσεις.
Αυτού ή αυτής που εργάζεται χωρίς ωράριο, που ξεχνάει το σπίτι του και τους φίλους του.
Αυτού ή αυτής που σκοτώνεται ή σακατεύεται σε αποστολές ως πολεμικός ανταποκριτής, που συλλαμβάνεται όμηρος από φανατικούς διαφόρων οργανώσεων.
Αυτού ή αυτής που τους βγάζουν από την μέση οι ανά τον κόσμο συμμορίες και μαφίες του οργανωμένου εγκλήματος ή οι πληρωμένοι μπράβοι των πολιτικών και οικονομικών εξουσιών, όταν «τους μπαίνουν στη μύτη».
Αυτού ή αυτής που ποτέ δεν θα έφταναν στην ποταπότητα, αντί να καταγγείλουν μια επιχείρηση εκβιασμού σε βάρος οποιουδήποτε, να γίνουν μέρος της ατιμίας, συναλλασσόμενοι με οποιονδήποτε και υπηρετώντας οποιοδήποτε άλλο συμφέρον εκτός από εκείνο των αναγνωστών που τους εμπιστεύονται. Αυτού ή αυτής που μένουν αμετακίνητα πιστοί στο αξίωμα ότι η βασική αποστολή του δημοσιογράφου είναι να αποκαλύπτει όσα η κάθε μορφής εξουσία επιχειρεί να κρύψει και όχι να κοιτάει από την κλειδαρότρυπα την ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε.
Αυτού ή αυτής που όχι μόνο δεν θησαυρίζουν, αλλά διακινδυνεύουν ακόμη και το σπίτι τους προκειμένου να συντηρήσουν μια μικρή εφημερίδα. Που την εκδίδουν, αλλά δεν «εκδίδονται» οι ίδιοι σε κανέναν ισχυρό της πολιτικής, της οικονομικής ή άλλης εξουσίας.
Αυτούς που μπορεί να είναι άγνωστοι στους πολλούς, γιατί δεν ειναι πολύφερνοι, γιατί δεν μετέχουν σε κανένα “σταρ σίστεμ», μα κάθε άλλο παρά είναι ανύπαρκτοι και ασήμαντοι.
Αυτούς που ποτέ δεν επαναπαύονται δεν αυτοκολακεύονται, δεν αυτολογοκρίνονται, δεν αυτοϊκανοποιούνται και δεν παραιτούνται με την πρώτη δυσκολία.
Αυτούς που δεν έχουν καταντήσει χαμάληδες που απλώς μεταφέρουν ανακοινώσεις του υπουργού, του νομάρχη, του δημάρχου, αλλά επιμένουν να ψάχνουν.
Εν ονόματι όλων αυτών, σας παρακαλώ να μην κάνετε το λάθος να μας ταυτίζετε όλους με τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές μαύρων τσαντών με εκατομμύρια ή τους «κομιστές» στοιχείων όπου αλλού, εκτός από τους αναγνώστες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου