ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικό τσουνάμι… στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

πολιτικό-τσουνάμι-στο-τοπικό-πασοκ-851206

Η δήλωση του Συντονιστή του ΠΑΣΟΚ και νομαρχιακού συμβούλου της πλειοψηφίας Γιώργου Φώτη ότι “υπάρχει συναλλαγή Νομάρχη και Υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου” γι’ αυτές τις προσλήψεις έφερε τα πάνω – κάτω, προκαλώντας πολιτικό «τσουνάμι» στο τοπικό ΠΑΣΟΚ.
Ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, από τη Βιέννη όπου βρίσκεται, μόλις ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον απέπεμψε με συνοπτικές διαδικασίες από την ομάδα πλειοψηφίας, δίνοντας μάλιστα και εσωκομματική διάσταση στην κόντρα και κάνοντας λόγο “για κανιβαλικές διαθέσεις που έχουν την αναφορά τους στις εσωκομματικές έριδες που υποβόσκουν στο ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα”.
“Δεν μετανιώνω για αυτά που είπα. Υπάρχει «συναλλαγή» , επιμένει ο Γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φώτης που επιπλέον χθες το μεσημέρι στην εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα σας” και στο Σωτήρη Πολύζο κατήγγειλε ότι σε συνάντηση που είχε με την 9μελή της Νομαρχιακής πριν από δύο μήνες, ο ίδιος ο Νομάρχης, όταν τέθηκε το θέμα, παραδέχτηκε ότι “υπάρχει συμφωνία οι προσλήψεις να είναι μισές- μισές με τον Υφυπουργό κ. Θανάση Νάκο”.
Χθες το βράδυ και μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις συνεδρίασε εκτάκτως η 13μελής Γραμματεία της ΝΟΕΣ προκειμένου να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει παρέμβαση και από το κόμμα κεντρικά. Ο κ. Φώτης σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα στα πλαίσια της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ για τις προσυνεδριακές διαδικασίες.
Επικαλέστηκε μάλιστα και μαρτυρίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήταν μπροστά στη συζήτηση, δίνοντας νέα πολιτική διάσταση στην ήδη πολύ σκληρή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει.
Τα περισσότερα στελέχη της νομαρχιακής πλειοψηφίας που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν στο πλευρό του Νομάρχη, αδειάζοντας τον Γραμματέα του κόμματος, που ωστόσο έχει τη στήριξη των περισσοτέρων μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής, που εκτιμούν ότι η απόφαση του Νομάρχη να θέσει εκτός ομάδας τον κ. Φώτη ήταν το “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…”
Οι αντινομάρχες κ.κ. Δημ. Μεργιαλής, Ηλίας Ξηρακιάς και Νατάσσα Οικονόμου, που άδειασαν τον Γραμματέα του κόμματος, ήταν κατηγορηματικοί ότι “οι προσλήψεις είναι νόμιμες” και όχι προϊόν κάποιας συναλλαγής.
Στο ίδιο τέμπο κινήθηκε με δηλώσεις του και ο νομαρχιακός σύμβουλος Μπάμπης Τσαμπάζης.
Λίγο αργότερα ο αντινομάρχης και στενός πολιτικός φίλος του κ. Φώτη, Δημ. Μεργιαλής τόνιζε: “Είμαι κάθετα αντίθετος με τα όσα επί της ουσίας ειπώθηκαν περί συναλλαγής. Δεν υπάρχει καμία συναλλαγή, εδώ και χρόνια γίνονται έτσι αυτού του είδους οι προσλήψεις και αυτό θα πρέπει να επισημανθεί για να μην υπάρχουν σκιές στη Νομαρχιακή Αρχή“, πρόσθεσε ο αντινομάρχης αγροτικής ανάπτυξης και εκτίμησε ότι το θέμα σύντομα θα συζητηθεί και εκτενώς στο νομαρχιακό συμβούλιο.
“Για σοβαρή μομφή που στερείται κάθε βάσης“ έκανε λόγο ο έτερος αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς ενώ η κ. Νατάσσα Οικονόμου διέψευσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην ομάδα πλειοψηφίας και εκεί εκφράστηκαν ενστάσεις για το “μοίρασμα” των προσλήψεων και επανέλαβε και η ίδια με τη σειρά της ότι όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια.
“Εάν πρόκειται για κάποιο σοβαρό θέμα που απασχολεί της κοινωνία της Μαγνησίας, ευχαρίστως να μιλήσω. Αυτά δεν με αφορούν… αρκέστηκε να επισημάνει αργά χθες το βράδυ η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση, όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει την πολιτική σύγκρουση που εκδηλώθηκε.

Η αποπομπή
“Οι προσωπικές πικρίες και φιλοδοξίες, οι πολιτικές διαφωνίες και οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις δεν μπορεί να οδηγούν σε πολιτικό κανιβαλισμό και σε ανήθικο αγώνα εξόντωσης συντρόφων, επισημαίνει στη δήλωση αποπομπής του κ. Φώτη, ο Νομάρχης Μαγνησίας. Τουλάχιστον αυτό επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός που διακρίνει τα κόμματα της δημοκρατικής αριστεράς και όσους εμπνέονται ή ισχυρίζονται ότι εμπνέονται από τις αξίες τους.
Αποτελεί επιεική όρο ο χαρακτηρισμός ως ατόπημα της συμπεριφοράς που επέδειξε ο κ. Γ. Φώτης. Με την αήθη επίθεσή του στο πρόσωπό μου και κατ’ ουσίαν στην παράταξη «Μαγνησία – Νέα Εποχή», προκαλεί στα μέλη της ντροπή και αγανάκτηση για την αρνητική εικόνα που δημιουργείται στους συμπολίτες μας και προσβάλλει τη νομαρχιακή ομάδα της πλειοψηφίας, η οποία έχει επιδείξει μια πολύ δημιουργική δράση στο σύντομο διάστημα που έχουμε τα ηνία της ΝΑΜ.
Ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι ο κ. Γ. Φώτης με τη στάση του αυτή έθεσε εαυτόν εκτός της νομαρχιακής παράταξης «Μαγνησία – Νέα Εποχή».
Στην παρούσα φάση, είναι επιτακτική ανάγκη η επίδειξη ψυχραιμίας και αξιοπρέπειας και όχι συμπεριφοράς ενάντιας στα συμφέροντα της παράταξης και του τόπου μας.”

Υπήρξε
μυστική
συμφωνία
Ο κ. Γιώργος Φώτης επέμεινε τόσο πριν, όσο και μετά την αποπομπή του, να δηλώνει ότι οι προσλήψεις που έγιναν ήταν προϊόν μυστικής συμφωνίας του Νομάρχη με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκου.
“Από τη στιγμή που ως νομαρχιακή παράταξη είχαμε ως σημαία μας και ως κορυφαίο ζήτημα του προγράμματός μας τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, πολιτικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία, επισήμανε χθες ο νομαρχιακός Σύμβουλος και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φώτης και πρόσθεσε “ ήταν προϊόν μυστικής συμφωνίας με μια κυβέρνηση, η οποία έχει απαξιώσει τα πάντα σε ό,τι αφορά την αξιοκρατία και τη διαφθορά και είναι μια περίοδος κατάπτωσης ολόκληρης της χώρας και δεν θα έπρεπε εμείς να ρίχνουμε νερό σε αυτό το μύλο, γιατί έτσι απαξιώνεται η πολιτική, θεωρούν οι πολίτες ότι είμαστε όλοι ίδιοι”.
Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε και σε στενούς συνεργάτες του Νομάρχη που παραδέχονταν σε κατ ιδίαν συζητήσεις ότι “προσλαμβάνονται τα παιδιά του Νάκου” αλλά και στη διαφοροποίηση άλλων που δημόσια έχουν κρατήσει αποστάσεις από το όλο θέμα, όπως ο πρώην Νομάρχης κ. Πάνος Σκοτινιώτης.
Όσον αφορά στην απόφαση του Νομάρχη να τον αποπέμψει, ο κ. Φώτης δήλωσε ότι ως επικεφαλής της παράταξης έχει το δικαίωμα να το κάνει, έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος “απολογείται στους 3.080 πολίτες που τον ψήφισαν” και συνέχισε: “Είπα δημόσια την άποψή μου, γιατί
έτσι έχω μάθει να λειτουργώ. Θα μπορούσα και εγώ αυτά που γράφτηκαν να τα έχω δώσει μέσω κύκλων, όπως το κάνουν άλλοι. Έχω μάθει, όταν λέω κάτι, να το κάνω με το όνομά μου και την υπογραφή μου. Εγώ συνεχίζω να είμαι σε αυτή τη νομαρχιακή παράταξη και είμαι με την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ και με την ιδιότητα του πολίτη που συμφώνησε σε κάποιες αρχές και σε κάποιες αξίες. Έτσι έχω μάθει να λειτουργώ και έτσι θα λειτουργώ πάντα. Και όταν κάνω μια δήλωση, δεν θα το κάνω αφού πρώτα σχεδιάσω ποιοι θα με στηρίξουν και ποιοι όχι, αλλά μέσα από αυτά που πιστεύω.”

Δηλώσεις στελεχών με πολλά…«ρίχτερ»

Από νωρίς χθες το πρωί σήμανε συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ, όταν άρχισε ο χορός των δηλώσεων.
Πρώτος “ήρξατο” ο πρώην βουλευτής και Υφυπουργός Λεωνίδας Τζανής, που καλούσε τον κ. Φώτη να παραιτηθεί από την ομάδα πλειοψηφίας.
Ο κ. Τζανής επισήμανε ότι η συμπεριφορά και τα όσα δήλωσε είναι απαράδεκτα και ότι δεν μπορεί να θέλει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής να χειραγωγήσει την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Λίγο αργότερα ο αντινομάρχης και στενός πολιτικός φίλος του κ. Φώτη, Δημ. Μεργιαλής τόνιζε: “Είμαι κάθετα αντίθετος με τα όσα επί της ουσίας ειπώθηκαν περί συναλλαγής. Δεν υπάρχει καμία συναλλαγή, εδώ και χρόνια γίνονται έτσι αυτού του είδους οι προσλήψεις και αυτό θα πρέπει να επισημανθεί για να μην υπάρχουν σκιές στη Νομαρχιακή Αρχή, πρόσθεσε ο αντινομάρχης αγροτικής ανάπτυξης, και εκτίμησε ότι το θέμα σύντομα θα συζητηθεί και εκτενώς στο νομαρχιακό συμβούλιο.
“Για σοβαρή μομφή που στερείται κάθε βάσης έκανε λόγο ο έτερος αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς, ενώ η κ. Νατάσσα Οικονόμου διέψευσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην ομάδα πλειοψηφίας και εκεί εκφράστηκαν ενστάσεις για το “μοίρασμα” των προσλήψεων και επανέλαβε και η ίδια με τη σειρά της ότι όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια.
Εάν πρόκειται για κάποιο σοβαρό θέμα που απασχολεί την κοινωνία της Μαγνησίας, ευχαρίστως να μιλήσω. Αυτά δεν με αφορούν… επισήμανε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση, όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει την πολιτική σύγκρουση που εκδηλώθηκε.
Αποστάσεις από την απόφαση του Νομάρχη να θέσει εκτός ομάδας πλειοψηφίας το κ. Φώτη κράτησε με δηλώσεις του ο υποψήφιος βουλευτής και πρώην δήμαρχος Δημήτρης Πιτσιώρης που “κάρφωσε” τον κ. Απ. Παπατόλια προσωπικά, λέγοντας ότι “εκλέχτηκε Νομάρχης από καθαρή καραμπόλα των κ.κ. Πρίντζου και Κοκκίνη και ότι θα πρέπει να πείσει στη διάρκεια της θητείας του ως Νομάρχης ότι δικαιούται να βρίσκεται σε αυτή τη θέση.
«Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, επισήμανε ο κ. Πιτσιώρης. Πρέπει να καταλάβει ο Νομάρχης ότι αναδείχτηκε από καραμπόλα εκεί που είναι. Να καταλάβει ότι δεν κέρδισε ο ίδιος. Κρίνεται καθημερινά και πρέπει να κερδίσει με τη σοβαρότητα και λιγότερη έκθεση στην πασοκική του προέλευση. Είναι πρώτα Νομάρχης όλων των πολιτών και μετά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ…”
Αργά το βράδυ σε γραπτή δήλωσή του το μέλος της ΝΟΕΣ Χρ. Νικόπουλος τόνισε “ Έκπληξη, λύπη και θυμό προκαλεί στους δημοκρατικούς πολίτες της Μαγνησίας η ταύτιση απόψεων του διορισμένου συντονιστή του ΠΑΣΟΚ και του βουλευτή Γιώργου Σούρλα στην ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του Νομάρχη. Είναι και αυτό από τα σημεία των καιρών.”

Χοντρό παρασκήνιο…
προεκλογικά

Το θέμα των συγκεκριμένων προσλήψεων ταλανίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες.
Το κόμμα μάλιστα είχε ζητήσει να μην προχωρήσει η διαδικασία μέχρι τις εκλογές ώστε να μην παρερμηνευθούν οποιεσδήποτε κινήσεις.
Μετεκλογικά και αφού είχε ξεσπάσει και πάλι κόντρα μεταξύ Νομαρχιακής και Νομάρχη με αφορμή την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η Ν.Ε είχε εκ νέου θέσει το θέμα στον κ. Παπατόλια, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς “εξηγήσεις” για τις επιλογές που έγιναν.
Στη θυελλώδη εκείνη συνάντηση ο Νομάρχης είχε επικριθεί από μέλη της Ν.Ε ότι “υποχώρησε” στην απαίτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών να προσληφθούν “γαλάζια παιδιά”.
Όπως λένε αυτήκοοι μάρτυρες τότε ο Νομάρχης απάντησε ότι “εάν δεν δεχόμουν να προσληφθούν μισοί- μισοί, δεν θα προσλαμβάνονταν περισσότεροι από πέντε…” και ζήτησε από τη Ν.Ε να μην “μπλέκεται στα πόδια του.”
Η συνεδρίαση εκείνη είχε χαρακτηριστεί από σκληρή ένταση και προσωπικούς διαξιφισμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου