ΤΟΠΙΚΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: «Δεν είδα, δεν ξέρω…» για την αερορύπανση

περιφερειαρχησ-θεσσαλιασ-δεν-είδα-δ-851206

Κλειδωμένοι σε αποθήκες επί διετία περίπου βρίσκονται φορητοί αναλυτές καυσαερίων και συνοδευτικός εξοπλισμός. Η οριστική παραλαβή του εξοπλισμού εκκρεμεί από τον Απρίλιο του 2006, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εκδώσει ακόμη σχετική απόφαση, ώστε ο εξοπλισμός να χρησιμοποιηθεί στη «μάχη» κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης…

Οι επισημάνσεις γίνονται σε έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για τις παραλείψεις σχετικά με την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Βόλο. Το έγγραφο, πάντως, του Γ.Γ. της Περιφέρειας Φ. Γκούπα κινείται στην κατεύθυνση μετάθεσης ευθυνών…
Ο κ. Γκούπας αρνείται φαινόμενα κακοδιοίκησης των υπηρεσιών του, πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών στο ΥΠΕΧΩΔΕ για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Βόλου, την on-line σύνδεση για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τον προσδιορισμό ζωνών όπου σημειώνονται υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις σωματιδίων, αλλά και τον πρόσθετο εξοπλισμό που παραμένει σε κουτιά.
Την ίδια στιγμή αφήνει να εννοηθεί ότι ευθύνες φέρει η Νομαρχία Μαγνησίας. «Μέχρι σήμερα ουδέποτε υπήρξε σχετική υπηρεσιακή ενημέρωση και τεκμηρίωση του προβλήματος αέριας ρύπανσης στο Βόλο, ούτε συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισής του, τις οποίες θα μπορούσαμε να προωθήσουμε στη Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ», απαντά σε σχετικό έγγραφο του νομάρχη.
Ο περιφερειάρχης καλεί με έγγραφό του τη Διεύθυνση ΕΑΡΘ του ΥΠΕΧΩΔΕ να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατόν σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες για τον καθορισμό των ζωνών και τη λήψη μέτρων, με τη συμμετοχή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Μαγνησίας και Λάρισας.
Επιπρόσθετα θεωρεί σκόπιμη τη σύγκληση άλλης σύσκεψης στη Μαγνησία για να συζητηθούν προτάσεις μέτρων «για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης, εφόσον υπάρχει, στα πλαίσια προετοιμασίας και για τη συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ».
Ενημερώνοντας για την εξέλιξη σχετικά με το θέμα, ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για τη σύσκεψη που ζητά η Περιφέρεια, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα μπορούν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά του μείζονος προβλήματος για το πολεοδομικό συγκρότημα.

Συσκευασμένα
Φορητοί αναλυτές καυσαερίων και συνοδευτικός εξοπλισμός (υπολογιστές και εκτυπωτές), οι οποίοι διατέθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρελήφθησαν προσωρινά από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τον Απρίλιο του 2006. Είχε προηγηθεί, μάλιστα, εκπαίδευση υπαλλήλων των Ν.Α. για τη χρήση του εξοπλισμού.
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, η οριστική παραλαβή του εξοπλισμού δεν έχει γίνει, καθώς δεν έχει εκδοθεί απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Στην επιστολή του προς τον Συνήγορο του Πολίτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο κ. Γκούπας επισημαίνει ότι από τη Διεύθυνση ΕΑΡΘ έχει ήδη ζητηθεί ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό για το Εθνικό Δίκτυο Σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένης και της on-line σύνδεση.
Ο ίδιος θεωρεί σκόπιμο στην επικείμενη σύσκεψη να συζητηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, όπως χρηματοδότηση, εξοπλισμός, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υπερβάσεων των PM10, η Περιφέρεια δηλώνει αδυναμία να προτείνει άμεσα μέτρα, χωρίς να έχει μελέτες και προτάσεις. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ζητήσει ενημέρωση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Βόλου, καθώς και τις διαδικασίες έγκρισης-εφαρμογής και τις ενέργειές του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου