ΤΟΠΙΚΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ: Στα ύψη οι τιμές του Εφετείου

πλατεια-πανεπιστημιου-στα-ύψη-οι-τιμέ-851206

Σε « βραχνά» εξελίσσεται τελικά για το Δήμο Βόλου η δημιουργία της Πλατείας Πανεπιστημίου, καθώς αποκαλύπτεται ότι εδώ -και μήνες και πιο συγκεκριμένα από το περασμένο Ιούλιο- έχει εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου Λάρισας για τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδας τόσο για τη γη, όσο και για τα επικείμενα, τα οποία απαλλοτριώνονται σε συνολική έκταση 3,5 στρεμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί το διώροφο υπόγειο γκαράζ και στην επιφάνεια του διαμόρφωση κοινόχρηστης πλατείας.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, εκτοξεύουν το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων από τα 5.641.000 ευρώ στα 12.211.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα η πρωτόδικη απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο όρισε συνολικό τίμημα ύψους 2.072.191 ευρώ για τη γη και 3.566.000 για τα επικείμενα κτίσματα. Η εφετειακή απόφαση εκτίναξε στα ύψη τις αποζημιώσεις για τη γη, αφού αυτή καθορίστηκε στα 8.374.800 ευρώ. Μικρότερη ήταν η αύξηση της οριστικής μονάδας για τα επικείμενα, αφού το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 3.840.000 ευρώ. Από η νομική σύμβουλο του Δήμου έγινε γνωστό ότι έχει γίνει αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου στον Άρειο Πάγο, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές. Η εκτίναξη των τιμών όμως έχει ως αποτέλεσμα και τη σημαντική επιβάρυνση που θα χρεωθούν πλέον οι ιδιοκτήτες που επικαρπώνονται από την υπεραξία που θα δημιουργηθεί από τη δημιουργία της Πλατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες με την πρωτόδικη απόφαση οι παρόδιοι έπρεπε να πληρώσουν 1.213.000 ευρώ, ενώ με την αναπροσαρμογή των τιμών από το Εφετείο η επιβάρυνση εκτινάσσεται στα ύψη.
Η εκτίναξη του κόστους των αποζημιώσεων όμως, όπως γίνεται αντιληπτό, δημιουργεί μία «θηλειά» στα ισχνά ούτως ή άλλως οικονομικά του Δήμου Βόλου, ο οποίος ως γνωστόν έχει συνάψει δάνειο ύψους 4.500.000 ευρώ για την αποζημίωση των ιδιοκτητών με βάση την προσωρινή τιμή μονάδας που προσδιόρισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα της Πλατείας Πανεπιστημίου αναμένεται ότι θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης μαζί με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, στα πλαίσια της διαβούλευσης που επιχειρεί η Δημοτική Αρχή για την τόνωση της εμπορικής αγοράς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου