ΤΟΠΙΚΑ

Μονοπάτι με… βούλα ειδικών

μονοπάτι-με-βούλα-ειδικών-726833

Διακρατικά εργαστήρια και εκδηλώσεις για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, καθώς και τη σιδηροδρομική κληρονομιά ξεκινούν από σήμερα στο Νότιο Πήλιο. Τα Καλά Νερά, η Άνω Γατζέα, οι Μηλιές, η Βυζίτσα, η Κορώπη και το νησί Τρίκερι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εκδηλώσων, στο πλαίσιο του διακρατικού έργου πολιτιστικού τουρισμού Charts, με ηγέτη εταίρο τον δήμο Νοτίου Πηλίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΕΚΠΟΛ.

Ενα πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών για την ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης, καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενους Ιταλούς, οι οποίοι φορούσαν τη στολή των Garibaldini.

Ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Κ. Χαλέβας ενημέρωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη, σε πανελλαδικό επίπεδο, πιστοποίηση διαδρομής 30 χιλιομέτρων στο Νότιο Πήλιο, ικανής να φιλοξενήσει ιππασία, ποδηλασία και πεζοπορία.

Την πιστοποίηση έδωσε, μετά τη χαρτογράφηση της διαδρομής, ειδική επιτροπή από τον Εθνικό Οργανισμό Εφίππων Οδηγών και Περιβάλλοντος Ιταλίας.

O Ιταλικός οργανισμός (ENGEA) έδωσε παράλληλα 20 υποτροφίες, ύψους 18.000 ευρώ σε συνεργασία με Ιταλικό Πανεπιστήμιο για την εκπαίδευση σε οδηγούς τριάθλου (ιππασία, πεζοπορία και ποδηλασία) ισάριθμων Ελλήνων. O πρόεδρος της ENGEA Ελλάδας κ. Βίτος ενημέρωσε ότι το μονοπάτι, το οποίο πιστοποιήθηκε μετά από πλήρη χαρτογράφηση στο Νότιο Πήλιο είναι το πρώτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο συντονιστής του προγράμματος Charts Μάνος Βουγιούκας, τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες, ώστε η κουζίνα του Πηλίου, να συμπεριληφθεί στη λίστα γαστρονομίας της UNESCO και με στόχο την εξωστρέφεια και τη διεθνή προβολή, ενώ επισήμανε ότι φέτος γιορτάζονται 110 χρόνια από την ίδρυση της σιδηροδρομικής γραμμής Α. Λεχώνια – Μηλιές και για το λόγο αυτό θα έρθουν στο Βόλο φίλοι του τρένου από την Ουαλία και τη Λετονία, που επίσης διαθέτουν κάτι ανάλογο με το Τρένο Πηλίου, με στόχο την αδελφοποίηση των σιδηροδρόμων.

Σήμερα, στις 9μ.μ., στο Ευδόξιο Μηλεών, οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το θεματικό εργαστήριο «Τοπικά Προϊόντα & Γαστρονομία ως Άυλη Κληρονομιά».

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου