ΤΟΠΙΚΑ

Η Μαγνησία αρνείται την εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα της ΔΕΗ

η-μαγνησία-αρνείται-την-εγκατάσταση-μ-851206

«Μπλακ άουτ» προκαλεί σε τυχόν σχεδιασμούς της ΔΕΗ για εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα στον Αλμυρό η συντονισμένη και καθολική αντίδραση της Μαγνησίας.

Το νομαρχιακό και το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού, στη χθεσινή κοινή και διευρυμένη συνεδρίαση στον Αλμυρό, έθεσαν οριστικό φρένο στην προοπτική εγκατάστασης της μονάδας. Ψήφισμα εκδόθηκε με την ομοφωνία του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού και την κατά πλειοψηφία έγκριση του νομαρχιακού συμβουλίου. Καταψήφισε ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Απ. Νάνος, διευκρινίζοντας ότι διαφωνεί με το πολιτικό πλαίσιο του ψηφίσματος.
Στο μεταξύ ο νομάρχης ανακοίνωσε νέα διευρυμένη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου, για την κατάθεση συγκροτημένα απόψεων αναφορικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό σε επίπεδο Μαγνησίας.
Την ίδια στιγμή σύγχυση όπως επισημάνθηκε –μεταξύ άλλων ομιλητών το ανέφερε ο αντινομάρχης Μαγνησίας Δημ. Μεργιαλής- προκάλεσαν οι τοποθετήσεις δια τηλεγραφημάτων που αναγνώστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα από τη μία και του υφυπουργού Εσωτερικών Θαν. Νάκου από την άλλη.
Ο κ. Νάκος, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, είναι αντίθετος στην εγκατάσταση του εργοστασίου, εκφράζει την άποψη ότι ορθώς γίνεται η κινητοποίηση των φορέων προληπτικά, παρ’ ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «τέτοιος κίνδυνος δεν φαίνεται να υπάρχει», όπως επισημαίνει.
Η απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης στη Βουλή Στ. Καλαφάτη σε ερώτηση του βουλευτή Κ. Καρτάλη «είναι καθαρή και καθησυχαστική», προσθέτει ο κ. Νάκος και συμπληρώνει: «Στο εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αναγράφεται ότι η ΔΕΗ πρόκειται να κατασκευάσει ή ανακατασκευάσει δύο μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση λιθάνθρακα στο Αλιβέρι στη Λάρυμνα και ουδέν για την περιοχή του Αλμυρού. Η αναταραχή έχει δημιουργηθεί λόγω της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με γερμανική εταιρία για πιθανή από κοινού κατασκευή ενός ακόμη εργοστασίου. Ως πιθανές περιοχές αναφέρονται Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Μαγνησία και άλλες.»
Ο κ. Νάκος περιγράφει μια σειρά από ενέργειες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν, εφόσον προχωρούσε η συμφωνία, όμως «ουδεμία έχει γίνει» και σημειώνει ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση, σχεδόν εκθέσεως ιδεών και όχι σε φάση έστω και προκαταρκτικών ενεργειών. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω και πάλι ότι έστω και χωρίς στην πραγματικότητα να ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος, ορθώς συγκαλούνται σήμερα τα συμβούλια προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της άρνησης, την οποία συνυπογράφω ανεπιφύλακτα.»
Από την άλλη, σε επιστολή-παρέμβασή του προς την ειδική χθεσινή συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας τονίζει ότι πρέπει όχι μόνο κάθε ενέργεια, αλλά και κάθε σκέψη για εγκατάσταση τέτοιας μονάδας να απορριφθεί.
«Είναι αδιανόητο σήμερα, τη στιγμή που ως Πολιτεία έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την προστασία της δημόσιας υγείας και την τουριστική ανάπτυξη, να τίθεται θέμα εγκατάστασης τέτοιας μονάδας, η οποία, βάσει επιστημονικών δεδομένων αλλά και διαπιστώσεων από τη λειτουργία της σε άλλες περιοχές, αντιστρατεύεται τους παραπάνω στόχους.
Άλλωστε μπορεί η οποιαδήποτε βιομηχανική ανάπτυξη να γίνεται με χρήση άλλων μορφών ενέργειας, όπως π.χ. με αέριο, γεγονός που θα εξασφάλιζε την προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει ο κ. Σούρλας.

Σχεδιασμοί εν κρυπτώ;

Η κοινή διευρυμένη συνεδρίαση με τη συμμετοχή των βουλευτών Κ. Καρτάλη και Ν. Γκατζή, καθώς και εκπροσώπων φορέων, έγινε χθες το μεσημέρι, στον «τόπο του εγκλήματος», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγ. Χατζηκυριάκος.
«Πέρασαν οι εποχές που άλλοι σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς», είπε ο δήμαρχος και υποστήριξε ότι εάν τυχόν προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, τότε «βαδίζουμε εκτός εποχής».
Θέλοντας να μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον Αλμυρό, ο κ. Χατζηκυριάκος πρόσθεσε στην τοποθέτησή του: «Θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας για να υλοποιήσουν ενδεχόμενα τέτοια σχέδια».
Σύμφωνα με τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, η συνεδρίαση σηματοδότησε την κοινή βούληση αντίδρασης στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι παραδόξως, όπως είπε, αποτελούν σχεδιασμό-«φάντασμα».
Και αυτό διότι κανείς δεν τολμά, όπως εξήγησε, να δώσει σαφείς απαντήσεις, αντίθετα το κλίμα συνθέτουν αβεβαιότητα, κρυψίνοια, μισόλογα και υπεκφυγές. Στοιχεία που δεν μπορούν παρά να αποτελούν τεκμήριο ενοχής για μία επένδυση με δυσμενέστατα περιβαλλοντικά αποτελέσματα, είπε ο νομάρχης.
Η αντίδραση, πρόσθεσε, εμπνέεται από δύο διαφορετικά επιχειρήματα. Το πρώτο η περιβαλλοντική επιβάρυνση της Μαγνησίας, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ενεργειακή χωματερή» και το δεύτερο και σημαντικότερο ότι η τυχόν δημιουργία της μονάδας συνιστά ακύρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας για την αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ο κ. Παπατόλιας απαρίθμησε τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα έχει η λειτουργία μονάδας λιθάνθρακα για την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον.
Απηύθυνε δε ευρύ κάλεσμα από τη Μαγνησία και τον Αλμυρό να ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια για την αποτροπή του σχεδιασμού της ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα είναι καταστροφική με τον τρόπο που δείχνει ότι υιοθετείται, καθώς και για τη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας μας από τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
«Η δυναμική αντίδραση των πολιτών έγκειται στο ότι αλλάζουμε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Επιπλέον, δεν θα ανεχθούμε παρεμβάσεις του Κράτους, που δημιουργούν περιβαλλοντικούς παρίες και περιβαλλοντικές χωματερές», υπογράμμισε ο νομάρχης.
Την αντίθεσή του στη χρήση εισαγόμενου λιθάνθρακα στο ενεργειακό χάρτη της χώρας κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης και μίλησε για ένα σύνθετο ζήτημα που πρέπει να συναρτηθεί με τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
«Δεν έχει θέση η χωροθέτηση τέτοιας μονάδας στον Αλμυρό», είπε ο βουλευτής Μαγνησίας, λέγοντας ότι η «κοζανοποίηση» του Αλμυρού μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα επιφέρει και οτιδήποτε θα εξελίσσεται στην περιοχή θα αποτελεί βαριά βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Ι. Πρίντζο, η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει μετά την απάντηση που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στον αντιπρόεδρο της Βουλής, στις 8/1/2008.
Επιλογές του νομού, δήλωσε ο κ. Πρίντζος, είναι ο τουρισμός και η βιομηχανία, αλλά η μη ρυπογόνα. «Δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο για τη Μαγνησία και εκπτώσεις για το περιβάλλον δεν θα γίνουν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η θέση όλων είναι ξεκάθαρη: «Δεν διαπραγματευόμαστε σε καμία περίπτωση την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της υγείας των κατοίκων, την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Αρνούμαστε σε κάθε περίπτωση αυτή την εγκατάσταση».
Για σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν επιδέχεται πολιτικής εκμετάλλευσης, μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού Χρ. Βούλγαρης.
«Ας μη σκεφτεί κάποιος ότι τέτοια εγκατάσταση θα γίνει», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για σχέδια της κυβέρνησης, αλλά ορισμένων διοικούντων.
Πρότασή του να κινητοποιηθεί κάθε σύλλογος, κάθε πολίτης, κάθε σχολείο της Μαγνησίας, ώστε η αντίδραση να είναι καθολική.
Την κάθετη αντίθεση της παράταξής του σε αυτή την προοπτική δήλωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Αθ. Κοκκίνης και πρότεινε τη σύσταση διαπαραξιακής επιτροπής, ώστε να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις.
Την άρνηση όχι μόνο απέναντι στην επένδυση, αλλά έστω και σε παρόμοια σκέψη εξέφρασε ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Σπ. Ράπος και κάλεσε για συντονισμένες και δυναμικές αντιδράσεις.
Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Απ. Νάνος ανέφερε ότι η συνεδρίαση διακατέχεται από μονομέρεια, εξηγώντας ότι ασχολείται με ορισμένες μόνον πλευρές του προβλήματος. Θέση της παράταξής του ότι η απόφαση της συνεδρίασης θα έπρεπε να εξετάσει το σύνολο των συνεπειών στην ενέργεια, να αναζητήσει τις ευθύνες και να καταδείξει τους υπευθύνους αυτής της πολιτικής, σημειώνοντας ότι ο τομέας της ενέργειας έχει παραδοθεί στο ιδιωτικό μονοπωλιακό κεφάλαιο και κατά συνέπεια το πρόβλημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό.
«Προκαλεί μεγάλη απορία η ευκολία με την οποία προσεγγίζουν κατά καιρούς οι επιχειρήσεις τον Αλμυρό», ανέφερε ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Αρ. Κρικώνης. «Δεν λαμβάνουν υπόψη του ότι εδώ κατοικούν άνθρωποι», είπε και κάλεσε να ενημερωθεί γραπτώς για την καθολική και κατηγορηματική αντίδραση κάθε αρμόδιος.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι πρόκειται για θέμα καθαρά πολιτικό και καθαρά ταξικό. Υπενθύμισε ότι πρόκειται για μία επιχείρηση, στην οποία το «πάνω χέρι» έχει ιδιώτης και συμπλήρωσε ότι σημείο που χρειάζεται να εξεταστεί είναι ποιος σχεδιάζει και για ποιανού όφελος.
Επιστολή, δηλώνοντας την αντίθετη θέση της στο ενδεχόμενο εγκατάστασης της μονάδας, απέστειλε η βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου