ΤΟΠΙΚΑ

Προσδοκίες για εκτόνωση της κρίσης

προσδοκίες-για-εκτόνωση-της-κρίσης-851206

Σε κανονικούς ρυθμούς ζωής προσπαθεί να επιστρέψει η Κένυα μετά τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, έχοντας σαν αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 700 ανθρώπων. Ελπίδες εκτόνωσης της κρίσης ωστόσο δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς η αντιπολίτευση ετοιμάζει νέες αντιδράσεις τόσο στη Βουλή όσο και στους δρόμους.
Πρώτη προτεραιότητα για την πλειοψηφία των Κενυατών είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, καθώς ήδη χάθηκε μία εβδομάδα μαθημάτων. «Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί» λένε πολλές μητέρες, ετοιμάζοντας τα παιδιά τους για την επιστροφή στα θρανία.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε πολλά από τα στρατόπεδα προσφύγων, που φιλοξενούν περισσότερους από 255.000 εκτοπισμένους Κενυάτες, στήνονται πρόχειρες αίθουσες διδασκαλίας για τους νεαρούς μαθητές.
Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο, η κρίση δεν δείχνει να οδεύει προς εκτόνωση.
Με την Αφρικανική Ένωση να αποτυγχάνει την περασμένη εβδομάδα να δώσει ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή και τον τέως Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να αναμένεται την Τρίτη στο Ναϊρόμπι ως επικεφαλής αφρικανικής επιτροπής, που θα προσπαθήσει να φέρει τις αντίπαλες πλευρές σε συμβιβασμό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος υποστηρίζει ότι επικράτησε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, κάλεσε τον επίσημο νικητή, απερχόμενο πρόεδρο, Μουάι Κιμπάκι, «ν αποχωρήσει με κομψότητα», προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο.
«Θέλω να του πω, διότι είναι φίλος μου: Φίλε, έχασες μια εκλογή, οφείλεις ν αφήσεις μια παρακαταθήκη στη χώρα. Αφησε σε παρακαλώ την παρακαταθήκη ενός ευγενούς, ο οποίος έχασε τις εκλογές και αποδέχεται ν απομακρυνθεί με κομψότητα» τόνισε ο Οντίνγκα σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Επισήμως, ο Κιμπάκι κέρδισε τις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου με διαφορά μόλις 230.000 ψήφων από τον Οντίνγκα, όμως το Πορτοκαλί Δημοκρατικό Κίνημα (ODM) του τελευταίου υποστηρίζει ότι έγινε νοθεία, ενώ και οι ξένοι παρατηρητές σημειώνουν πλήθος παρατυπιών.
Από την κρίση που ξέσπασε έκτοτε, περίπου 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 255.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Και όσο η αβεβαιότητα παραμένει, οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν ακόμα περισσότερο…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου