ΤΟΠΙΚΑ

Κρατούν αποστάσεις από το σκάνδαλο οι γαλάζιοι

κρατούν-αποστάσεις-από-το-σκάνδαλο-οι-851206

Κρύβουν τον πρωθυπουργό από τη Βουλή για την υπόθεση Ζαχόπουλου, με το επιχείρημα ότι είχε μοιράσει αρμοδιότητες και ότι ουσιαστικά ήταν πολιτικά ανεύθυνος. Η πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Μαρία Κόλλια – Τσαρούχα ανακοίνωσε προχθές, ότι την προσεχή Τετάρτη, θα κληθούν να καταθέσουν με πρώτο το Μιχάλη Λιάπη, θα ακολουθήσουν οι υπουργοί Πολιτισμού που διετέλεσαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ
Εν το μεταξύ, στη δίνη που προκαλεί συνεχή ρήγματα στην αξιοπιστία της, εξ αιτίας των αποκαλύψεων αλλά και των δικών της χειρισμών στην υπόθεση Ζαχόπουλου, εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η διακριτική αποστασιοποίηση των στελεχών της τόσο από τις πολιτικές της παρενέργειες όσο και από τα έωλα επιχειρήματα του Μαξίμου.
Η προχθεσινή δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη που υποστήριξε ότι «το πολιτικό σύστημα διέρχεται κρίση και έχει απαξιωθεί επειδή οι πολιτικοί δεν τολμούν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας», ερμηνεύεται -από άλλα κυβερνητικά στελέχη- ως σαφή διαφοροποίηση της υπουργού Εξωτερικών από τους ισχυρισμούς του στενού πυρήνα του Μαξίμου και την εν γένει διαχείριση της υπόθεσης.
Πάντα…
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη, αν και είπε πως δεν σχολιάζει την τοποθέτηση κανενός υπουργού, έσπευσε υπαινικτικά να συμπληρώσει: «Αυτή η κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή και όλα τα μέλη της μιλάνε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι η σημερινή κυβέρνηση, που είπε από το Μάρτιο του 2004, όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο κλήσης του πρωθυπουργού -με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Πολιτισμού- στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Αντώναρος είπε πως «δεν υπάρχει καμία πρόσκληση». Επίσημοι κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, προσδιόριζαν με σαφήνεια την πρόθεση του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προσκληθεί ο κ. Καραμανλής στη Βουλή, αφού είχε εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες στην τότε αναπληρώτρια υπουργό Φ. Πάλλη Πετραλιά και του δύο υφυπουργούς Π. Τατούλη και Γ. Ορφανό». Αποστάσεις από τις εξελίξεις, τα έργα και τις ημέρες Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού κράτησε και ο νυν υπουργός Μ. Λιάπης.
Τη διαφωνία του με την πρόταση των 22 βουλευτών της ΝΔ που ζήτησαν να κληθούν στη Βουλή όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού, από το 1996 έως σήμερα, εξέφρασε με συνέντευξή του, στον Flash, ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Β. Μιχαλολιάκος, λέγοντας: «Δεν συμφωνώ με αυτή την πρωτοβουλία. Ερχόμαστε τώρα μετά από 4 χρόνια εξουσία να πούμε πάμε και λίγο πίσω και λίγο πιο δω. Ας το κάναμε από την αρχή».
Απόρρητο
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κράτησε αποστάσεις και από την επίκληση του δημοσιογραφικού απορρήτου εκ μέρους του Γ. Ανδριανού λέγοντας ότι «είναι ευκαιρία να δούμε μέχρι πού φτάνουν τα απόρρητα και κάποιοι θεσμοί να τα αποφασίζουν ώστε να μη μεταθέτει ο ένας την ευθύνη στον άλλον». Τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να πέσει άπλετο φως στη διαχείριση των οικονομικών και των πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Πολιτισμού και να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», ο Ζαχόπουλος πρόσθεσε «ανήκε στον κύκλο των προσωπικών φίλων του κ. Καραμανλή. Ο Καραμανλής είναι πρώτα πρωθυπουργός και μετά φίλος. Οχι στο όνομα της φιλίας να καλύπτουμε και να συγκαλύπτουμε συμπεριφορές που τραυματίζουν το δημόσιο ήθος».
Στους βουλευτές που ζητούν να δώσει ο κ. Ανδριανός το όνομα του δημοσιογράφου, που λέει ότι του έδωσε το DVD, προστέθηκε από χθες και η Φ. Πιπιλή. «Αν αυτό είναι το γενικό ζητούμενο της κοινωνίας, βεβαίως θα πρέπει να κατευθυνθεί και ο κ. Ανδριανός σε αυτή την κατεύθυνση», είπε η κ. Πιπιλή και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που θα σε καλέσει η Δικαιοσύνη, η οποία κρίνει για τους δικούς της λόγους ότι πρέπει να κατονομάσεις τον κομιστή της βιντεοκασέτας, τότε -όλοι ακόμα και οι δημοσιογράφοι- πρέπει να δώσεις το όνομα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου