ΤΟΠΙΚΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε και των αλωνιών και των σαλονιών

αλεξησ-τσιπρασ-είμαστε-και-των-αλωνιώ-851206

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα της Περιφέρειας, μιλώντας σήμερα στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” ανοίγει τα χαρτιά του για την Αριστερά που οραματίζεται, για την πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΝ, τις τεταμένες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ αλλά και την Κυβέρνηση. Αποφεύγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» στη διαμάχη με το ΚΚΕ, δείχνοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να οριοθετήσει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο τον προγραμματικό λόγο του κόμματος του οποίου επιθυμεί να αναλάβει την αρχηγία.
“Είμαστε και των αλωνιών και των σαλονιών» λέει με αφοπλιστική ηρεμία και διαμηνύει ότι «οι Αριστεροί δεν είναι κομματικό κοπάδι και τσόντα για συνεργασίες».
Οραματίζεται δε μία Αριστερά που θα μπορεί να πιέσει με ουσιαστικούς όρους και να επιβάλλει προγραμματικές συγκλίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί.

• Κύριε Τσίπρα, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας τάραξε τα «πολιτικά νερά» τόσο στο γενικότερο πολιτικό φάσμα, όσο και μέσα στο Συνασπισμό. Προμελετημένη απόφαση ή ήρθε στην πορεία;

Το να ταράζει τα πολιτικά νερά, όπως λέτε, είναι δουλειά της Αριστεράς. Θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάζουμε και εμείς. Να κρατάμε τη συνέχειά μας, αλλά και να εξελισσόμαστε. Προμελετημένη απόφαση για την υποψηφιότητα μου δεν υπήρξε. Ως ένα βαθμό η ταχύτητα των εξελίξεων εξέπληξε και μένα. Στην πραγματικότητα η υποψηφιότητα προέκυψε ως συνέχεια μιας σειράς επιτυχημένων μαχών που δώσαμε από τις δημοτικές εκλογές μέχρι σήμερα.

• Σας έχω ακούσει να λέτε ότι «η όλη συζήτηση για τη διαδοχή στο ΣΥΝ δεν αφορά σε προσωπικές αποφάσεις, αλλά είναι αντικείμενο συλλογικών διεργασιών». Πολλοί όμως επιμένουν ότι ουσιαστικό επρόκειτο για «δαχτυλίδι»…

Για να δώσει κάποιος δαχτυλίδι, πρέπει να το έχει ο ίδιος και να το έχει παραλάβει κι αυτός με τη σειρά του από τον προηγούμενο. Αν παρακολουθήσει κανείς τις διαδικασίες και τις διεργασίες στον χώρο το δικό μας, θα αντιληφθεί πως αυτό που συμβολικά χαρακτηρίζεται ως δαχτυλίδι, δεν υπάρχει. Τους Αριστερούς πρέπει να τους πείσεις μέσα από διαδικασίες. Δεν είναι κομματικό κοπάδι αλλά ενεργοί πολίτες.

• Ποια είναι εκείνα τα κριτήρια που κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να μετρήσουν στις διαδικασίες του κόμματός σας, ώστε τελικά να αναλάβετε τα ηνία του ΣΥΝ;

Εχουμε δημοκρατικές διαδικασίες, κατοχυρωμένες και δοκιμασμένες στον χρόνο και τις ακολουθούμε με θρησκευτική προσήλωση. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί τώρα – και το λέω ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρόεδρος, είναι η επιτυχής εφαρμογή της πολιτικής που έχει εκπονήσει και υλοποιεί με πολύ θετικά αποτελέσματα ο Συνασπισμός την τελευταία τριετία.

• Τι απαντάτε σε αυτούς που θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ να είναι κοινοβουλευτικός για να μην υπάρξουν προβλήματα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πολιτική δραστηριότητα του Συνασπισμού έχει φυσικά μια ισχυρή κοινοβουλευτική διάσταση, αλλιώς δεν θα κατεβαίναμε στις εκλογές. Από κει και πέρα όμως η πολιτική μας δεν εξαντλείται στη Βουλή. Είμαστε και των αλωνιών και των σαλονιών. Δεν βλέπω ποιο είναι το πρόβλημα ο πρόεδρος του κόμματος να μην είναι βουλευτής. Εντάξει, αν κληθούμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για διερευνητική εντολή, θα πάει ο Αλαβάνος ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτική έδρα είναι μόνο ένα από τα πόστα που μπορεί να χρειαστεί να καλύψει ένα στέλεχος. Εγώ φερ’ ειπείν είμαι δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, έχω αναλάβει μια υποχρέωση και δεν θέλω να την εγκαταλείψω. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν είναι η κατανομή ρόλων. Το ζήτημα είναι να υλοποιούμε όλοι το ίδιο πολιτικό σχέδιο, αυτό που αποφασίζεται μέσα από τις συλλογικές κομματικές διαδικασίες.

• Μόλις προχθές ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε σκληρά στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί σε ένα διμέτωπο αγώνα χωρίς διέξοδο… Τελικά δεν υπάρχουν θέματα κοινής σύμπλευσης ή έστω συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ;

Ο Αλέκος Αλαβάνος, από την πρώτη ημέρα που επανεξελέγη ο κ. Παπανδρέου, πρότεινε συνεργασία σε έξι κρίσιμα σημεία που αφορούν στην προστασία του δημόσιου χώρου και του δημόσιου συμφέροντος από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ν.Δ. Δεν έχουμε πάρει απάντηση. Το μέτωπό μας είναι απέναντι στη Δεξιά και την δεξιά πολιτική, όποιος και αν την εκφράζει.

• Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο δικομματισμός βρίσκεται στη χειρότερη φάση του. Μήπως οι πολίτες αναζητούν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Μπορεί αυτό να βρίσκεται στη συνεργασία όλων των κομμάτων που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο;

Εμάς μας ενδιαφέρει σε πρώτο βαθμό η συνεργασία της Αριστεράς, που θα κινητοποιήσει και τις δυνάμεις της κοινωνικής Αριστεράς. Ένα τέτοιο εγχείρημα, εφ’ όσον επιτύχει, θα αποτελέσει και τον καταλύτη για την ανασύνθεση αυτού που παραδοσιακά περιγράφουμε ως προοδευτικό χώρο. Άλλωστε ένα πραγματικά εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης δεν εκπονείται μέσα σε γραφεία. Προκύπτει από τους συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στην κοινωνία και από τις διεκδικήσεις της κοινωνίας που αντιστέκεται.

• Η σημαντική υποχώρηση των δυνάμεων του δικομματισμού λειτουργεί ως εφαλτήριο για τα μικρότερα κόμματα, απογειώνοντας αυτά της Αριστεράς σε διψήφια νούμερα! Μήπως αυτό τελικά φρενάρει το όποιο ενδεχόμενο προγραμματικής σύγκλισης;

Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι τσόντα για συνεργασίες. Ίσα – ίσα μια μεγάλη σε ποσοστά και αποδοχή Αριστερά μπορεί να πιέσει με ουσιαστικούς όρους και να επιβάλλει προγραμματικές συγκλήσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί.

• Η κυβέρνηση είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Το σκάνδαλο Ζαχόπουλου φαίνεται ότι ανοίγει νέες ατραπούς. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στο ασφαλιστικό, στην Παιδεία αλλά και την Οικονομία. Θα βγάλει την τετραετία αυτή η κυβέρνηση;

Τυπικά η κυβέρνηση όσο και αν μειοψηφεί στον λαό, έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δουλειά δική μας είναι να οργανώσουμε την αντίσταση της κοινωνίας ώστε να μπλοκάρουμε τις πολιτικές της προτεραιότητες, πράγμα που έγινε με το Αρθρο 16 και που ελπίζουμε ότι θα γίνει με το ασφαλιστικό. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι κυβερνήσεις στις μέρες μας φθείρονται με ταχύτατους ρυθμούς εξ αιτίας της ανυπαρξίας πολιτικών επιλογών. Αυτό μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι το δικομματικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε βαθιά κρίση, πράγμα που ως αριστερά οφείλουμε να εκτιμήσουμε. Και να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις συνθήκες που διαμορφώνονται, όχι για δικό μας όφελος αλλά προς όφελος της κοινωνίας.

ΕΝΘΕΤΟ
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η Αριστερά δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στο γεγονός ότι το δικομματικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε βαθιά κρίση.
Δεν φαίνεται ωστόσο να βλέπει σύντομα σύγκλιση με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως σημειώνει “ο Αλέκος Αλαβάνος από την πρώτη ημέρα που επανεξελέγη ο κ. Παπανδρέου πρότεινε συνεργασία σε έξι κρίσιμα σημεία που αφορούν στην προστασία του δημόσιου χώρου και του δημόσιου συμφέροντος από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ν.Δ., χωρίς όμως να πάρει απάντηση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου