ΤΟΠΙΚΑ

«Κατάντια για τους έλληνες ο ρατσισμός»

κατάντια-για-τους-έλληνες-ο-ρατσισμό-775262

Την πλήρη αντίθεσή του κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού εξέφρασε ανοιχτά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ρατσισμός η μεγαλύτερη κατάντια για τους Ορθοδόξους και τους Έλληνες». Απευθυνόμενος στο πλήθος των πιστών που συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στο θέμα της ανεξιθρησκίας, τονίζοντας ότι «και πάλι η θρησκεία, δυστυχώς, στα χέρια κάποιων γίνεται όργανο πολιτικής και βεβαίως η φανατική πλευρά της θρησκείας είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο σε αυτόν τον κόσμο. Και τα φαινόμενα ακριβώς του φονταμενταλισμού έχουν αναδειχθεί μέσα στο χώρο των θρησκειών, ως μη όφειλε, για να εξυπηρετήσουν, τίς οίδε, συμφέροντα και συγκυρίες».

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε και πάλι την ανάγκη σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου, στοιχείο που διαπνέει το πνεύμα και τον λόγο του Ευαγγελίου και επεσήμανε: «ο κάθε άλλος άνθρωπος είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού, απ’ όπου κι αν προέρχεται, σε ό,τι κι αν πιστεύει, όποιος κι αν είναι και δεν αρμόζει στους Ορθοδόξους και μάλιστα στους Έλληνες να ξεχωρίζουν ανθρώπους, να υποτιμούν ανθρώπους, να προπηλακίζουν ανθρώπους, γιατί δεν είναι του δικού μας χρώματος, της δικής μας φυλής, της δικής μας πίστεως. Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια για τους Ορθοδόξους και μάλιστα τους Έλληνες, επανέλαβε, απ’ αυτή».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υπογράμμισε παράλληλα ότι «έχουμε καταγράψει μια οικουμενική ιστορία σε αυτό τον κόσμο και όλοι στρέφονται προς εμάς για τον αρχαίο μας πολιτισμό, για την ορθόδοξη πίστη μας, για τους Μάρτυρες και τους Αγίους μας. Πώς είναι δυνατόν να ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα; Καταλαβαίνω την κρίση, ξέρω πολύ καλά τα προβλήματα, ζω ανάμεσά σας. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί επ’ ουδενί, να ενδώσουμε και να υποχωρήσουμε στο κήρυγμα της αγάπης, στο κήρυγμα του σεβασμού του άλλου και της διαφορετικότητας. Όσο θα παραμένω Επίσκοπος του Χριστού σε αυτό τον τόπο, μαζί με τους ιερείς μου και θέλω να πιστεύω και με όλους σας, κατέληξε, θα υπερασπίζουμε τον κάθε άνθρωπο ως ζωντανή εικόνα του Θεού και θα τον διακονούμε, χωρίς κανένα να ξεχωρίζουμε. Αυτή είναι η πίστη μας, αυτή είναι η παράδοσή μας, αυτή είναι η ζωή μας. Και αυτό θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου