ΤΟΠΙΚΑ

Βροντερό ΟΧΙ της Μαγνησίας στη «χωματερή» της ΔΕΗ στον Αλμυρό

βροντερό-οχι-της-μαγνησίας-στη-χωματ-851206

Αμεση ήταν η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών φορέων και οργανώσεων μετά το χθεσινό έγγραφο- φωτιά του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα για την πιθανή χωροθέτηση του εργοστασίου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με εισαγόμενο λιθάνθρακα στη Βιομηχανική Περιοχή Αλμυρού.
Ειδικότερα ο νομάρχης ζητά ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, ο Γ. Σούρλας ζητά την άμεση σύγκληση σύσκεψης στον Αλμυρό. Ιδιαίτερα καυστική είναι η ανακοίνωση του Δήμου Αλμυρού, που τονίζει εκτός των άλλων ότι «πλανώνται πλάνην οικτράν όλοι όσοι έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους πως η κοινωνία της περιοχής μας έχει επιλέξει ως μονόδρομο τον αργό της θάνατο».
Ειδικότερα για το θέμα της δημιουργίας της μονάδας της ΔΕΗ με λιθάνθρακα στον Αλμυρό είχαμε χθες τις παρακάτω ανακοινώσεις:

O Δήμαρχος
Αλμυρού
Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Η τοπική κοινωνία του Αλμυρού και της πρώην επαρχίας Αλμυρού γενικότερα -με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου- καλείται να επιλέξει με ποιον τρόπο επιθυμεί να αποβιώσει. Είτε με το θάνατο σε στυλ Οινοφύτων παλαιότερα είτε με το θάνατο σε στυλ Πτολεμαϊδας πρόσφατα. Περιθώρια επιβίωσης δεν απομένουν.
Πλανώνται όμως ¨πλάνην οικτράν¨ όλοι όσοι στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους έχουν την άποψη πως η κοινωνία της περιοχής έχει ως μονόδρομο τον αργό θάνατό της δια της πλέον ρυπογόνου μεθόδου βιομηχανικής αναπτύξεως εις την Ευρώπη.
Η ΔΕΗ, μη έχοντας άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας -ως ώφειλε- προσκυνά και παραδίδεται στα άθλια κερδοσκοπικά σχέδια πολυεθνικών εταιριών, που σιγά μην τους καίγεται καρφί πόσοι και ποιοι θα πεθάνουν από το λιθάνθρακα.
Για να είμαστε δίκαιοι, την ίδια τύχη επιφύλασσαν στον Αλμυρό και άλλα κουτοπόνηρα επιχειρηματικά συμφέροντα σχετικά με την ΑΓΕΤ.
Κι ακόμη αναμένουμε το σχέδιο ανάπτυξης ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον από τους κεντρικούς φορείς Πολιτείας και Νομού.
Από την πλήρη αδιαφορία για τη Νοτιοδυτική Μαγνησία, σφόδρα μας αγάπησαν, θέλουν να μας αναπτύξουν, αφού μας φιλήσουν πρώτα στο μέτωπο ως μελλοθανάτους.
Ο Δήμος Αλμυρού με σύνεση και περισυλλογή έχει γνώση του θέματος εδώ και καιρό και σκοπεύει με σχέδιο να διαμορφώσει τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου μείζονος θέματος. Σπασμωδικές ενέργειες και κλαυθμηρισμοί δεν οδηγούν πουθενά.
Άμεσα θα απευθυνθεί στην τοπική κοινωνία και είναι σίγουρος πως θα την έχει στο πλευρό της στον αγώνα για την επιβίωση της ίδιας και των παιδιών της και των παιδιών των παιδιών της.
Θα συγκαλέσει όλα τα θεσμικά όργανα και θα λάβει αποφάσεις ουσίας κοινοποιώντας όπου δει.
Σε πρώτη φάση πάντως θα εγκαλέσει όλους τους φορείς της Μαγνησίας να επιδείξουν για πρώτη φορά το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τον Αλμυρό, μέσα από μια ευρύτατη σύσκεψη εδώ στον Αλμυρό, για να νιώσουν και την πίεση της κοινωνίας πάνω τους.
Καλούμε τους πολίτες, τους φορείς και οργανώσεις της περιοχής, το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι σίγουροι πως αυτή η Δημοτική αρχή θα είναι πάντα στο πλευρό τους.
Σ’ έναν αγώνα που στο χέρι μας είναι να στεφθεί νικηφόρος, γιατί ο Αλμυρός θα ζήσει και καλά εις πείσμα των κερδοσκόπων, όλοι θα είμαστε παρόντες.
Οι απόψεις μας αυτές κοινοποιούνται σε όλους τους φορείς, Γραφείο Πρωθυπουργού, Προέδρους Κομμάτων, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργό Ανάπτυξης, Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Νομάρχη Μαγνησίας, Δήμο Βόλου, Δήμο Ν. Ιωνίας, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Δ.Ε.Η Α.Ε , Εργατικό Κέντρο Βόλου, Εργατικό Κέντρο Αλμυρού, Σύλλογος Εμποροβιοτεχνών Αλμυρού, Ε.Α.Σ Αλμυρού, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, (Περιβ/κή Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Εν Δράσει κ.τ.λ) και περιμένουμε και τη δική τους συμπαράσταση σ’ αυτόν τον αγώνα».

Ο Χρ. Βούλγαρης
Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού με μοναδικό θέμα συζήτησης το θέμα που προέκυψε, ζητά με αίτησή του στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και επικεφαλής της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» κ. Χρήστος Βούλγαρης.
«Κύριε Πρόεδρε
Ο τοπικός Τύπος δεν μιλά πλέον αορίστως για κάποια μονάδα λιθάνθρακα που πιθανόν να γίνει και πιθανόν να εγκατασταθεί στη Μαγνησία, αλλά πλέον προσδιορίζεται και το είδος αυτής και ως τόπος εγκατάστασης η περιοχή του Αλμυρού και βεβαίως τούτο δεν είναι τυχαίο, αν λάβουμε υπόψη το μεν τις προϋποθέσεις της περιοχής μας για μια τέτοια μονάδα (λιμάνι, Εθνική Οδός, φτηνή γη κ.λ.π.), το δε την «απάθεια» των μέχρι τώρα τοπικών αρχών με την οποία αντιμετωπίζονταν κάθε φορά η εγκατάσταση και μιας ρυπογόνου μονάδος.
Επειδή και η σκέψη ακόμη κάποιων ότι μπορεί η ΔΕΗ να εγκαταστήσει στον τόπο μας μια τέτοια μονάδα, που θα αποτελέσει την χαριστική βολή για τον τόπο μας, θα πρέπει ν’ αποτραπεί και να καταστήσουμε σαφές στον κάθε αρμόδιο ότι η περιοχή μας δεν έχει άλλα περιθώρια ρύπανσης και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε την θανατική καταδίκη του τόπου μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Γι’ αυτό – Ζητώ
Την άμεσο και κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το ενδεχόμενο της εγκατάστασης της μονάδος λιθάνθρακα στον Αλμυρό και τα μέτρα που θα λάβουμε για ν’ αποτρέψουμε τέτοιο ενδεχόμενο».

O Nομάρχης
Επίσημη και άμεση ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ που αφορούν στη Μαγνησία ζήτησε με χθεσινή επιστολή του ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας από τον πρόεδρο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κ. Αθανασόπουλο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο, ο οποίος δημοσιεύει απάντησή σας της Δ.Ε.Η. προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γ. Σούρλα, ότι υπάρχει ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα στην βιομηχανική περιοχή του Αλμυρού του Νομού Μαγνησίας.
Επειδή πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό, το οποίο αφορά στο μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας, κρίνεται επιβεβλημένη η από μέρους σας επίσημη και άμεση ενημέρωση των τοπικών φορέων για τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ που αφορούν στη Μαγνησία. Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατόν για ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον αλλά και μείζονα αναστάτωση στο Νομό μας, να μην έχουν ακόμη λάβει γνώση οι αυτοδιοικητικοί φορείς της περιοχής, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους μετά από συνεδριάσεις των συλλογικών τους οργάνων.»

O Γ. Σούρλας
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας έκανε για το θέμα την παρακάτω δήλωση:
«Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Αλμυρό και μάλιστα με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και ανοιχτή στους πολίτες, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα στην περιοχή. Την πρόταση αυτή έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας στον Δήμαρχο Αλμυρού.
Η αναγκαιότητα αυτή, τονίζει ο Γ. Σούρλας, προκύπτει μετά την απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλου, σε επιστολή του για τα σχέδια της ΔΕΗ, όπου αναφέρει: «Η Βιομηχανική περιοχή Αλμυρού εξετάζεται ως πιθανή θέση εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμα λιθάνθρακα συνολικής ισχύς 1600 mw».
Στη σύσκεψη αυτή, όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος, πρέπει να κληθούν οι αρμόδιοι για το θέμα αυτό εκπρόσωποι της ΔΕΗ για να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις της διοίκησης της επιχείρησης και να συζητηθούν όλες οι επιπτώσεις από τη λειτουργία μιας τέτοιας Μονάδας και μάλιστα τόσο μεγάλης δυναμικότητας.
Μετά από όλα αυτά, καταλήγει ο κ. Σούρλας, θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάρουμε τις επιβεβλημένες αποφάσεις με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.»

O K. Καρτάλης

Την αντίθεσή του στην πρόθεση της ΔΕΗ για την κατασκευή θερμοηλεκτρικών μονάδων λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξέφρασε ο Κώστας Καρτάλης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Κώστας Καρτάλης επεσήμανε ότι η χρήση εισαγόμενου λιθάνθρακα καθιστά περισσότερο ευάλωτη την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και επιδεινώνει την ενεργειακή της εξάρτηση γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την οικονομία της χώρας. Υποστήριξε ότι ο λιθάνθρακας εκπέμπει κατά την καύση του πολλαπλάσιες ποσότητες ρύπων από άλλα καύσιμα και απαιτεί πέρα από τη μονάδα καύσης, και έκταση – κοντά στη μονάδα – στην οποία θα αποτίθεται η παραγόμενη τέφρα που αποτελεί σημαντική πηγή αιωρούμενων σωματιδίων ως προς τα οποία στη Μαγνησία (Βόλο) καταγράφονται ήδη αυξημένες τιμές.

Ο Κώστας Καρτάλης επεσήμανε ότι δεν αντιστοιχεί στην αναπτυξιακή δυναμική της Μαγνησίας η κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα και ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να γνωρίζει ότι κανείς δεν θα αποδεχθεί να γίνει η Μαγνησία «ενεργειακή χωματερή».

Ο Υφυπουργός κ. Στ. Καλαφάτης που παρέστη για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην παρέμβαση του είχε υποστηρίξει την ανάγκη χρήσης λιθάνθρακα και είχε δηλώσει ότι θα τηρηθούν οι πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Σε ό,τι αφορά στη Μαγνησία δήλωσε άγνοια ως προς τις προθέσεις της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι στην παρέμβαση του ο Κώστας Καρτάλης επικαλέσθηκε την αναφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου ως προς την πρόθεση της ΔΕΗ να κατασκευάσει θερμοηλεκτρική μονάδα λιθάνθρακα στη Μαγνησία.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Κώστας Καρτάλης δήλωσε: «Δυστυχώς το Υπουργείο Ανάπτυξης είτε δεν γνωρίζει τις προθέσεις της ΔΕΗ ή τις αποκρύπτει. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα στη Μαγνησία παραμένει ανοικτό γεγονός που επιβάλλει την εγρήγορση όλων των φορέων. Δεν έχω εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης ως προς την τήρηση των πιο αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Αν ήταν έτσι, δεν θα συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο “Dirty thirty” (“Τα τριάντα βρώμικα”, δηλαδή τα 30 πιο ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) τα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο και στην Κοζάνη. Δεν θα περιλαμβάνονταν επίσης 4 εργοστάσια, στο εξωτερικό, της εταιρίας που φαίνεται ότι έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες λιθάνθρακα στην Ελλάδα. Είχα σήμερα ανοικτή επικοινωνία με το Δήμαρχο Αλμυρού κ. Β. Χατζηκυριάκο για το θέμα ως προς την πρόθεση της ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας στον Αλμυρό. Οι ενέργειες που έχει αναλάβει χρειάζονται τη στήριξη όλων. Στο βαθμό που μου αντιστοιχεί θα παρακολουθήσω το θέμα εντατικά στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί μία δυσάρεστη εξέλιξη για το μέλλον της Μαγνησίας.»

Η «Εν Δράσει»
Eξάλλου από τον επικεφαλής της Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και πρόεδρό της κ. Χρ. Καραζούπη εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα:
“Σύμφωνα με τα συνεχή δημοσιεύματα εφημερίδων τον τελευταίο μήνα, η ΔΕΗ περιφέρει ανά τη χώρα την εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ρεύματος με λιθάνθρακα ισχύος 800 μεγαβάτ η καθεμιά…
Τελευταία στάση εγκατάστασής τους, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα έγκριτης τοπικής εφημερίδας, είναι ο Αλμυρός…
Αξιότιμοι κύριοι, κυρία Βουλευτής
Σας δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι όχι μόνο με την εγκατάσταση τέτοιας ρυπογόνου μονάδας στον τόπο μας, αλλά και σε κάθε σκέψη από οποιονδήποτε για τυχόν τέτοιο εγχείρημα. Αντίθετα ζητάμε να υιοθετήσετε εκείνες τις πολιτικές που θα αναπτύξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τις οποίες η χώρα μας και ο τόπος μας είναι προνομιούχος, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πρόσφατα η χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την μείωση των ρύπων…
Η κλιματική αλλαγή η οποία ξεκίνησε και οι επιπτώσεις της είναι γνωστές σ’ όλους μας, έχει δημιουργήσει σ’ όλους τους πολίτες τέτοιες αντιστάσεις, οι οποίες είναι ικανές από μόνες τους να ανατρέψουν κάθε τέτοιο εγχείρημα καταστροφής του περιβάλλοντος, στη γέννησή του…
Οι πολίτες αυτού του τόπου ζητούν επιτακτικά να συνταχθείτε επί τέλους με τη βούληση και τα συμφέροντα τους, τα οποία κάθε τόσο επικαλείσθε, αλλά την άποψη τους, ποτέ δεν συμμερίζεστε.
Εξάλλου ο Ν. Καζαντζάκης μας προτρέπει: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γης. Εάν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου