ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα ο κοινωνικός τουρισμός στη Μαγνησία

ανάσα-ο-κοινωνικός-τουρισμός-στη-μαγν-776716

Ανάσα στον τουρισμό της Μαγνησίας αλλά και σε δεκάδες εργαζόμενους αναμένεται να δώσει η επαναφορά του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού μέσω του ΟΑΕΔ αυτή τη φορά καθώς και το πρόγραμμα «Αγροτική Εστία» του ΟΓΑ, στο οποίο έχουν ενταχθεί περισσότερα από 200 τουριστικά καταλύματα της περιοχής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η χρονική έναρξη του προγράμματος από τον ΟΑΕΔ για τον κοινωνικό τουρισμό αυτή τη φορά καθώς έχει καταργηθεί η Εργατική Εστία προσδιορίζεται στις αρχές Ιουνίου. Οι πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας θα διατεθούν από το λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στο ΟΑΕΔ για τα προγράμματα των πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Παράλληλα μάλιστα με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα υλοποιηθεί και πρόγραμμα φιλοξενίας σε θερινές κατασκηνώσεις παιδιών ανέργων και χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους τα συνδικάτα, το πρόγραμμα αναμένεται να είναι σε μικρότερη κλίμακα από ότι όταν εφαρμόζονταν μέσω της Εργατικής Εστίας, σε κάθε περίπτωση όμως θα δώσει τη δυνατότητα σε μία σημαντική μερίδα εργαζομένων να κάνουν τις διακοπές τους με χαμηλότερο κόστος και σε προορισμούς που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Το ίδιο σημαντικό θα είναι εξάλλου για τους μικροϊδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και τους ξενοδόχους της περιοχής, που μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας σε συνδυασμό με τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί, είδαν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό, καθώς υπήρχαν μεσαίες ειδικά μονάδες που η βιωσιμότητά τους σε μεγάλο βαθμό είχε εξάρτηση με το πρόγραμμα Κοινωνικού τουρισμού.

Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ήδη εκπονούν επείγον σχέδιο κοινωνικού τουρισμού όπως έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Εργασίας και άμεσα αναμένεται η δημοσιοποίησή του καθώς και τα κριτήρια για τους δικαιούχους.

Για το Νομό Μαγνησίας τα τουριστικά καταλύματα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αφορούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ηπειρωτικής Μαγνησίας όπως επίσης και τις Βόρειες Σποράδες.

Σημαντική πηγή εσόδων

για τον τουρισμό

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στη Μαγνησία μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και των εκδρομικών προγραμμάτων, ο ετήσιος τζίρος υπολογίζονταν γύρω στα 3 εκ. ευρώ.

Μόνο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών στη Μαγνησία το 2011 που ήταν η τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα εφαρμόστηκε καθώς μετά καταργήθηκε ο Οργανισμός, «στήριξε» την τοπική οικονομία με το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα διατέθηκαν 8.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού με εισοδηματικά κριτήρια σε αντίστοιχους δικαιούχους της περιοχής.

Στη Μαγνησία συνολικά συμμετείχαν 219 καταλύματα στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού τα οποία με την επαναφορά του προγράμματος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ωφεληθούν οικονομικά σημαντικά.

Το ίδιο ισχύει και με τα οργανωμένα προγράμματα εκδρομών όλο το χρόνο στη Μαγνησία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς επιμηκύνθηκε η τουριστική περίοδος, στηρίχτηκε αποφασιστικά η περιφέρεια και ενισχύθηκαν οι τοπικές οικονομίες.

Κοινωνικός τουρισμός μέσω ΟΓΑ…

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξαήμερες διακοπές σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα , ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και απευθύνεται σε 120.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου ή με μικρή συμμετοχή ανάλογα της κατηγορίας του καταλύματος που θα επιλέξει ο δικαιούχος).

Στη Μαγνησία οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αγροτική Εστία» είναι μεταξύ άλλων : Τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ο Βόλος, Αλυκές, Άλλη Μεριά, Ν. Αγχίαλος, Άφησσος, Ζαγορά, Πορταριά και Μακρυνίτσα, Αη Γιάννης, Αγ. Δημήτριος, Τσαγκαράδα, Κισσός, Αχίλλειο, Αγριά,Πηγάδι Πτελεού, Λευκή Πτελεού, Χάνια, Καλά Νερά, Χορευτό, Μακρυράχη, Ανήλιο, Μαλάκι, Μηλιές, Λεφόκαστρο, Μηλίνα, Βυζίτσα, Πινακάτες, Παπά Νερό, Κάλαμος.

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη 14-05-2013 και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 14-06-2013. Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) . Η διάρκεια ισχύος του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού είναι μέχρι 31-03-2014, ενώ για τα προγράμματα εκδρομών και δωρεάν παροχής βιβλίων έως τις 31-12-2013.

Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων, οι ασφαλισμένοι του κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης). Επίσης τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά), χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά: Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, βιβλιάρια υγείας ΟΓΑ, θεωρημένα -σε ισχύ για το έτος 2013, (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας. Επίσης ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης (εφόσον υπάρχουν) ή απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου.

Παράλληλα τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει αποστείλει ο ΟΓΑ.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα ενταχθούν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2013. Η κατανομή των δικαιούχων θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς της χώρας, σύμφωνα με τον αριθμό των δικαιούχων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στα προγράμματα, ανά νομό και ανά πρόγραμμα.

Επίσης μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις για τα εκδρομικά προγράμματα, που περιλαμβάνουν τριήμερες εκδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ σε όλους τους νομούς της χώρας και απευθύνεται σε 10.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Το εκδρομικό πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, εφόσον το κόστος της εκδρομής που επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του δελτίου που είναι 130 ευρώ ανά άτομο. Θα ξεκινήσει από 24 Ιουνίου μέχρι τις 31-12 -2013.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου