ΤΟΠΙΚΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ: Σε… διακοπές ο υπεργολάβος

περιφερειακοσ-σε-διακοπές-ο-υπεργο-851206

Οι ρυθμοί εξέλιξης των εργασιών για τον Περιφερειακό του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν είναι διόλου ικανοποιητικοί. Παύση των εργασιών για τη στερέωση του θολωτού τάφου, προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις και καθυστέρηση από τις μικρές ανασκαφές γύρω από το μυκηναϊκό μνημείο μετά τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα, προκαλούν αβεβαιότητα για την παράδοση του Περιφερειακού σε κυκλοφορία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού εξέτασε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, η οποία συστάθηκε με απόφαση νομάρχη.
Στην Επιτροπή, η οποία λειτουργεί άτυπα μετά τη μη ανταπόκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχετικό αίτημα φορέων της Μαγνησίας, συμμετέχουν ο αντινομάρχης Έργων Ηλ. Ξηρακιάς, ο αντιδήμαρχος Βόλου Γιάν. Στάμος, ο αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας Γιάν. Καουνάς, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σωκρ. Αναγνώστου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Ηλ. Τασιός, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθας και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Θαν. Σταυρίδης.
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του ΟΣΕ.
«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με την πορεία των εργασιών. Η εργολαβία-σκούπα εξελίσσεται αργά και εάν οι ίδιοι ρυθμοί συνεχιστούν υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα για παράδοση σε κίνηση του περιφερειακού, από την αρχή έως το τέλος, το καλοκαίρι του 2008», δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς.
Οι εργασίες στερέωσης του θολωτού τάφου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το συνεργείο του υπεργολάβου σταμάτησε να εργάζεται πριν από τα Χριστούγεννα και έκτοτε ο εργολάβος δεν εμφανίστηκε, ανέφερε ο κ. Ξηρακιάς.
Οι πληροφορίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, θέλουν αιτία της παύσης των εργασιών να αποτελούν προβλήματα πληρωμής του εργολάβου.
Εάν οι εργασίες στο αρχαιολογικό μνημείο εξελίσσονταν κανονικά, τότε θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο.
Οι ημιτελείς εργασίες στερέωσης του θολωτού τάφου δεν επιτρέπουν στον ανάδοχο της εργολαβίας-σκούπα να προχωρήσει στην ανάπτυξη του εργοταξίου για την ολοκλήρωση του βόρειου κλάδου.
Την ίδια ώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί από τους αρχαιολόγους οι μικρές εκσκαφές για τα νέα ευρήματα γύρω από τον θολωτό τάφο. Σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά, το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να συνεδριάσει, προκειμένου να αποφασίσει για τα νέα ευρήματα και να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα έχει κλείσει.

«Κόλλησαν»
οι απαλλοτριώσεις
Τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν και τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, οι οποίες ακόμη δεν έχουν κηρυχθεί στο τμήμα του περιφερειακού από Γορίτσα έως Αγριά, καθώς και για τους παράπλευρους δρόμους, στο πλαίσιο της εργολαβίας-σκούπα.
Σε ό,τι αφορά στην τελευταία εργολαβία που θα ενώσει τον Περιφερειακό με τον παραλιακό της Αγριάς, δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και η δημοπράτηση αναμένεται σύντομα, ωστόσο με δεδομένο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρίας, δεν είναι βέβαιο εάν το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008.
Άλλο θέμα το οποίο απασχόλησε την Επιτροπή ήταν η υπογειοποίηση τμήματος του Περιφερειακού στο σημείο προς το Συνεδριακό Κέντρο, όπου το έργο συναντά τις γραμμές του ΟΣΕ. Η μελέτη-σκούπα προβλέπει ο Περιφερειακός να περνά κάτω από τον σιδηρόδρομο. Για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο εκτιμάται σχετικά μικρό, εκφράστηκαν απόψεις ότι θα μπορούσε να μην κατασκευαστεί, από τη στιγμή που ο ΟΣΕ σχεδιάζει την απομάκρυνση της γραμμής από την περιοχή.
Όπως εξήγησε ο κ. Ξηρακιάς, μεταφέροντας τις απόψεις των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης, το έργο πρέπει να προχωρήσει κανονικά, καθώς ο ΟΣΕ έχει επίσημα ανακοινώσει ότι η γραμμή θα καταργηθεί το 2010.
Οι επισημάνσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης θα μεταφερθούν με επιστολή που θα συνυπογράφουν όλα τα μέλη της στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.
Η άτυπη Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, εξετάζοντας την εξέλιξη των εργασιών του έργου από τις Αλυκές έως το Μαλάκι, επισημαίνοντας τα προβλήματα και πιέζοντας ώστε να ξεπεραστούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου