ΤΟΠΙΚΑ

Εφιαλτική επιβεβαίωση για τον Αλμυρό

εφιαλτική-επιβεβαίωση-για-τον-αλμυρό-851206

Εφιαλτική επιβεβαίωση του πρώτου θέματος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σχετικά με την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα στην περιοχή του Αλμυρού. Πιο συγκεκριμένα ο Διοικητής της ΔΕΗ, απαντώντας σε χθεσινή επιστολή του Βουλευτή Μαγνησίας και Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Η απάντηση του Διοικητή της ΔΕΗ μόνο ανησυχίες προκαλεί στους πολίτες της Μαγνησίας, αφού παραδέχεται ξεκάθαρα ότι η περιοχή του Αλμυρού είναι από τις πλέον πιθανές για την εγκατάσταση του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος 1600 mw με καύσιμη ύλη το λιγνίτη.
Πρόκειται για μία συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE που θεωρείται μία από τις πιο ρυπογόνες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πολιτικό γραφείο του Γιώργου Σούρλα, με βάση την απάντηση που έλαβε χθες από τον Διοικητή της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο, αναφέρονται τα εξής:
«Η Βιομηχανική περιοχή Αλμυρού εξετάζεται ως πιθανή θέση εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμα λιθάνθρακα συνολικής ισχύς 1600 mw.
Αυτή είναι απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλου, στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα, ο οποίος με σχετική επιστολή του ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σχέδια κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμα λιθάνθρακα.
Ο κ. Σούρλας στη επιστολή του επεσήμανε ότι η πληροφορία περί εγκατάστασης μονάδος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις παραγόντων και πολιτών της περιοχής.
Ο κ. Αθανασόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία έσπευσε να διευκρινίσει στον κ. Σούρλα ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση χωρίς την αποδοχή της από την τοπική κοινωνία.
Μετά τις εξελίξεις αυτές ο κ. Σούρλας τονίζει ότι επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία να προσκληθούν και εκπρόσωποι της ΔΕΗ».
Να σημειωθεί ότι παλιότερα ο Δήμαρχος Αλμυρού, σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι αν τολμήσουν να υλοποιήσουν τέτοια σχέδια, «θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας».
Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας δήλωσε ότι με πρωτοβουλία του θα προκαλέσει ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί το θέμα και να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στα σχέδια της ΔΕΗ.
Εξάλλου χθες το βράδυ το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, κ. Κώστας Βολιώτης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογράμμισε τα εξής: «Την ημέρα που ο ΟΗΕ επικρίνει την Ελλάδα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για εγκατάσταση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου με καύσιμη ύλη το λιγνίτη στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Μαγνησίας. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ και οι Γερμανοί συνεταίροι τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση τέτοιων σχεδίων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου