ΤΟΠΙΚΑ

Καινοτόμο και απαιτητικό

καινοτόμο-και-απαιτητικό-777105

Ως ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη στο χώρο της συμβουλευτικής χαρακτηρίζεται το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία».

Η προθεσμία για τις αιτήσεις, τις οποίες δέχεται το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «τρέχει» από τις 15 Απριλίου και εκπνέει στις 25 Μαΐου για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών (ακαδ/κό έτος 2013-14), στο διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

«Είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που απευθύνεται σε υποψηφίους που πραγματικά ενδιαφέρονται και έχουν «μεράκι» για τη συμβουλευτική. Χωρίς υπερβολή μπορώ να πω ότι ουσιαστικά πρόκειται για τρία μεταπτυχιακά σε ένα», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Π.Μ.Σ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Κλεφτάρας.

Εξήγησε ότι εκτός από θεωρητικές και ερευνητικές γνώσεις προσφέρει και εξειδίκευση στη συμβουλευτική μέσα από εξειδικευμένα εργαστηριακά μαθήματα και σεμινάρια, καθώς και με πρακτική άσκηση 1.100 ωρών που συνοδεύεται από ατομική και ομαδική εποπτεία, από επαγγελματίες συμβούλους, ώστε οι φοιτητές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών που αναλαμβάνουν.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεφτάρα, «το έργο του συμβούλου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς καλείται να βοηθήσει και να στηρίξει ένα άτομο που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη πορεία ζωής του. Για το λόγο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ίδιος ο σύμβουλος να έχει κατ’ αρχήν «δουλέψει» τα δικά του προσωπικά ζητήματα και δυσκολίες, γεγονός που καλύπτει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέροντας στους φοιτητές ένα έτος ατομικής συμβουλευτικής και ένα έτος ομαδικής συμβουλευτικής για τη δική τους προσωπική ανάπτυξη και αντιμετώπιση των δικών τους προβλημάτων και δυσκολιών».

Για να καλύψει το ευρύ αυτό φάσμα απαιτήσεων το μεταπτυχιακό συνεργάζεται με τους καλύτερους καθηγητές και εξειδικευμένους επαγγελματίες στο χώρο της συμβουλευτικής στην Ελλάδα. Απευθύνεται, όπως τονίζει ο διευθυντής του Π.Μ.Σ., σε επιστήμονες από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και των επιστημών υγείας και γίνεται σαββατοκύριακα για να μπορούν να το παρακολουθήσουν και εργαζόμενοι, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από αυτό το πρόγραμμα είναι οι υποψήφιοι μεγαλύτερης ηλικίας με κάποια ωριμότητα και σχετική πορεία ζωής.

Σε πέντε επίπεδα

Η εκπαίδευση γίνεται σε πέντε επίπεδα:

– Βιωματικό επίπεδο: 40 ώρες (ένα έτος: 1 ώρα/εβδομάδα)«Ατομικής Συμβουλευτικής» προσωπικά για τον/την κάθε φοιτητή/τρια και 60 ώρες (ένα έτος: 1,5 ώρα/εβδομάδα) «Ομαδικής Συμβουλευτικής»,

– Θεωρητικό επίπεδο: 10 θεωρητικά μαθήματα στο χώρο της «Συμβουλευτικής»,

– Εργαστηριακό επίπεδο: 3 εργαστηριακά μαθήματα «Τεχνικών Συμβουλευτικής Παρέμβασης» και σειρά εντατικών εξειδικευμένων «Σεμιναρίων Συμβουλευτικής» εφαρμοσμένου – εργαστηριακού χαρακτήρα,

– Ερευνητικό επίπεδο: 2 μαθήματα στις «Ποσοτικές και Ποιοτικές Μεθόδους Έρευνας» και «Διπλωματική Εργασία»,

– Πρακτικό επίπεδο: 1100 ώρες «Πρακτικής Άσκησης» με 50 ώρες «Ατομικής Εποπτείας» και 72 ώρες «Ομαδικής Εποπτείας».

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.sed.uth.gr (σελίδα ΠΜΣ) και στη Γραμματεία: Τρίτη – Τετάρτη – Παρασκευή απόγευμα: 18:00 – 21:00 & Σάββατο πρωί: 11:30 – 15:30, Τηλ.: 24210-74831, E-mail: [email protected].

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου