ΤΟΠΙΚΑ

Tίτλοι τέλους για το παζάρι

tίτλοι-τέλους-για-το-παζάρι-777157

Στην απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η εμποροπανήγυρη, κατέληξαν ομόφωνα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης. Το θέμα τέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προγραμματισμό των Υπηρεσιών του Δήμου, όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους για την επόμενη περίοδο, και κοινή ήταν η άποψη ότι ο θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα σημερινά δεδομένα, όπως αποδείχθηκε και από την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς.

Στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Ν.Οικονόμου αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που έγινε από το Δήμο Βόλου προκειμένου, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ναλειτουργήσει η εμποροπανήγυρη με συγκεκριμένους κανόνες που να διασφαλίζουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, δίνοντας τέρμα σε συνήθειες και νοοτροπίες του παρελθόντος.

Όπως τόνισε η κ.Οικονόμου, με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και τη συνένωση εννέα πρώην ΟΤΑ, ο θεσμός της εμποροπανήγυρης κληρονομήθηκε στο νέο Δήμο Βόλου. Ωστόσο, διακηρυγμένη βούληση της Δημοτικής Αρχής ήταν το παζάρι να οργανωθεί σε νέο πλαίσιο, οργανωτικό και διοικητικό, λαμβάνοντας υπόψη και την τρέχουσα δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Με αυτά τα δεδομένα, το παζάρι δεν πραγματοποιήθηκε το 2011, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποιες σοβαρές εκκρεμότητες.

Επιλογή της Δημοτικής Αρχής ήταν να συνεχιστεί η διεξαγωγή του παζαριού στον καθιερωμένο, τα τελευταία χρόνια, χώρο, στη θέση «Κάκαβος» της δημοτικής κοινότητας Διμηνίου, εκτός αστικού ιστού, χώρος που κρίνεται κατάλληλος για μία ολιγοήμερη διοργάνωση.

Για την πολεοδομική τακτοποίηση και τη νόμιμη λειτουργία του χώρου, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στη σύνταξη και έγκριση Κανονιστικής Απόφασης που έθετε όρους νομιμότητας και διαφάνειας στη λειτουργία της εμποροπανήγυρης. Παράλληλα καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού, προσβλέποντας στη συμμετοχή των ντόπιων εμπόρων.

Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, δόθηκαν συγκεκριμένα κίνητρα, με την πεποίθηση ότι -ειδικά στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, όπου οι επαγγελματίες προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, αγωνιζόμενοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο- υποχρέωση του Δήμου είναι να προστατεύει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και να μην επιτρέπει κάποιοι να λειτουργούν εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και να κερδοσκοπούν εις βάρος του Δημοσίου, και μάλιστα σε ένα δημοτικό χώρο.

Παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, όπως τόνισε η κ.Οικονόμου, η εμποροπανήγυρη τελικά δεν αγκαλιάστηκε από την τοπική αγορά. Υπήρξαν μάλιστα και φωνές που έκαναν λόγο για αναχρονιστικό θεσμό.

Αποδείχθηκε, εξάλλου, ότι η τήρηση της νομιμότητας προσκρούει σε εμπεδωμένες αντιλήψεις, με συνέπεια η επιμονή της Δημοτικής Αρχής στην επιβολή της, να προκαλέσει πολλές φορές αναστάτωση στους επισκέπτες, ενώ για τους υπαλλήλους που είχαν αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης, επρόκειτο για πραγματική δοκιμασία. Τη μάχη αυτή δυστυχώς τη δώσαμε μόνοι μας, τόνισε η κ.Οικονόμου, αφού η κεντρική διοίκηση δεν δείχνει μέχρι τώρα αποφασισμένη να επιβάλει την εφαρμογή της νομιμότητας και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού σε αυτό το χώρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου