Χαλαζόπτωση με μικρές ζημίες

Τελευταία ενημέρωση: 2013-05-15, 15:00:18
Χαλαζόπτωση με μικρές ζημίες

Μικρές ζημίες από χαλάζι, κυρίως σε κηπευτικά και δεντροκαλλιέργειες στους δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου, προκάλεσε η προχθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή ωστόσο οι αγρότες της Ζαγοράς τόνισαν ότι από το χαλάζι δεν προκλήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα στις μηλοκαλλιέργιες τους, που σε αυτή την φάση βρίσκονται σε φάση που «δένεται» ο καρπός.

Η φαινόμενο της χαλαζόπτωσης παρατηρήθηκε εντονότερο στο χωριό Καλαμάκι και στην περιοχή Λαμπινού, όπου πλήγηκαν περισσότερο τα κηπευτικά και σε μικρότερο βαθμό οι δεντροκαλλιέργειες.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαμπινούς κ. Κωνσταντίνος Πατσάς, επεσήμανε «η χαλαζόπτωση στην περιοχή σημειώθηκε γύρω στις 8:30 το απόγευμα και ήταν περίπου σε μέγεθος κερασιού. Ευτυχώς στην περιοχή δεν είχαμε μεγάλες ζημίες πέρα από μερικά κηπευτικά και λίγες δεντροκαλλιέργειες. Θα περιμένουμε βέβαια να δούμε μήπως έχουν υποστεί περαιτέρω ζημίες οι μηλοκαλλιέργειες οι οποίες είναι στο δέσιμο των καρπών».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Νίκος Ευαγγέλου τόνισε ότι στην παρατηρείται αραιή χαλαζόπτωση τόσο στην Ζαγορά όσο και στην Μακρυράχη, από την οποία δεν προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του από τα 50 καλλιέργειες πιθανότατα να υπέστησαν ζημιές μόνο οι 5.

Αποκατάσταση ζημιών εξαιτίας

της βροχόπτωσης στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Παράλληλα στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην αγροτική οδοποιία εξαιτίας της πολύωρης προχθεσινή νεροποντής, προχωρεί από χθες ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Παράλληλα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και στην εσωτερική οδοποιία δημοτικών διαμερισμάτων, όπως στα Κανάλια.

Αντιμέτωπος με την πρόσκαιρη κακοκαιρία βρέθηκε χθες ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου που κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Με προσωπικό, με μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό ο Δήμος επιχειρεί από χθες Δευτέρα να «επουλώσει» όλες τις πληγές που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε υποδομές από τη νεροποντή.

Άμεσα στην περιοχή των Καναλίων μετέβησαν εργάτες και μηχανήματα για να απομακρύνουν τις φερτές ύλες από τους δρόμους, ενώ στο σημείο επιχειρήσεων βρίσκονταν και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Μπατζιάκας και Βασίλης Νικολάου για να συντονίζουν τις ενέργειες. Σύσσωμο το προσωπικό της πολιτικής προστασίας μαζί με τα μηχανήματα επιχειρούσαν για την απομάκρυνση των διαφόρων υλών που τα νερά μετέφεραν από το βουνό του Μαυροβουνίου προς τα Κανάλια. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ρέματα, ενώ φύλλα, πέτρες και ξύλα βρίσκονταν παραπλεύρως των δρόμων.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ. Γιάννης Μπατζιάκας, συνολικά δέκα μηχανήματα και οχήματα, όπως φορτηγά, γκρέιντερ, από το Δήμο αλλά και ιδιώτες, προσπαθούσαν όλο το βράδυ να αποκαταστήσουν τις ζημιές από την έντονη βροχόπτωση που διήρκεσε έξι περίπου ώρες. Στα Κανάλια δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τον αγωγό ομβρίων υδάτων που αποκαταστάθηκε. Από το βουνό τα νερά έρχονταν με ορμητικότητα μεταφέροντας διάφορες ύλες».

Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που μετέβησαν άμεσα στην περιοχή, προχώρησαν στον καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου και γενικότερα υπήρχε συνεργασία με το Δήμο.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=