ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΗ: Πτολεμαΐδα ο Αλμυρός…

δεη-πτολεμαΐδα-ο-αλμυρός-851206

Οπως φαίνεται, τελικά ο Αλμυρός θα είναι η μία από τις περιοχές που η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει μία από τις νέες ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύση λιθάνθρακα, που στην ουσία υποχρεώνεται να πάρει από τον γερμανικό κολοσσό RWE με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί.
Εξέλιξη η οποία απειλεί με περιβαλλοντική και οικονομική εν τέλει καταστροφή την ευρύτερη περιοχή. Εξέλιξη όμως η οποία πλέον έχει δρομολογηθεί με τις «ευλογίες» του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η μονάδα αυτή, ισχύος 800 μεγαβάτ, είναι η μία από τις δύο πανομοιότυπες που «προμηθεύεται» η ΔΕΗ για να καλύψει υποτίθεται τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μονάδες πέραν των υπολοίπων που προβλέπεται να κατασκευαστούν από το εγκεκριμένο ενεργειακό σχέδιο της επιχείρησης.
Μόλις προχθές σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης εγκρίθηκε τελικά ο σχεδιασμός που έγινε από τη ΔΕΗ τόσο για τη συνεργασία με την RWE, όσο και για την εγκατάσταση των νέων μονάδων λιθάνθρακα. Ως προς τον τόπο εγκατάστασης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο μονάδες θα εγκατασταθούν στην Καρβάλη της Καβάλας και στην περιοχή του Αλμυρού.

Η επιλογή

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αρχική σκέψη ήταν να εγκατασταθούν και οι δύο μονάδες λιθάνθρακα στην Καρβάλη, στο εργοστάσιο Λιπασμάτων, ώστε να απορροφηθεί το άνεργο εργατικό δυναμικό της περιοχής, μετά το κλείσιμο των Λιπασμάτων. Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις από τον ιδιώτη επιχειρηματία (Μπόμπολας), ο οποίος στην ίδια περιοχή προχωρά σε μεγάλη επένδυση παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο. Δεδομένου δε ότι ανάλογες επενδύσεις, είτε αμιγώς ιδιωτικές είτε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, γίνονται και σε περιοχές (όπως το Λαύριο) που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιες μονάδες, τελικά ο… «κλήρος» έπεσε στον Αλμυρό.
Μία επιλογή που απειλεί να καταδικάσει την ευρύτερη περιοχή σε περιβαλλοντική καταστροφή και σε οικολογική υποβάθμιση με βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην τοπική οικονομία και κυρίως τη ζωική και αγροτική παραγωγή.

Οι επιπτώσεις
Είναι ενδεικτικό του κινδύνου που δημιουργείται για το περιβάλλον όχι μόνο του Αλμυρού αλλά της Μαγνησίας, ότι η RWE, ενώ στις 8/9/07 ανήγγειλε την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με δύο μονάδες λιθάνθρακα των 800 μεγαβάτ η κάθε μία στη Γερμανία, στις 26/11/07 ακύρωσε την επένδυση.
Ο λόγος είναι ότι σε τοπικό δημοψήφισμα οι κάτοικοι του Ensdorf (κρατίδιο του Saar) είπαν κατά 70% «όχι» στην εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της RWE, αυτή αναγνωρίζει ότι δεν πέτυχε να τους πείσει για τα «οφέλη που θα προσέφεραν οι μονάδες». Αυτές οι μονάδες είναι που πουλήθηκαν στη ΔΕΗ και εγκαθίστανται πλέον στη χώρα μας.
Οι επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο περιβάλλον είναι πολλαπλάσιες από των μονάδων φυσικού αερίου, ενώ μόνο με τις έντονα ρυπαίνουσες λιγνιτικές μπορούν να συγκριθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπομπές μιας λιθανθρακικής μονάδας ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, συγκριτικά με τις μονάδες αερίου, είναι διπλάσιες σε διοξείδιο του άνθρακα, 5πλάσιες σε οξείδια του θείου και 4πλάσιες σε οξείδια του αζώτου. Επιπλέον έχουν πολύ υψηλές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια και ιπτάμενη τέφρα.
Πρόσθετο επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι εκτός των δύο μονάδων καύσης λιθάνθρακα η ΔΕΗ προμηθεύεται από τον ίδιο γερμανικό κολοσσό παραγωγής ενέργειας και δύο αεριοστρόβιλους, για τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου. Τουλάχιστον ο ένας από αυτούς εκπέμπει οξείδια του αζώτου, που καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία του στην Ε.Ε. Και για την περίπτωση αυτή όμως η ΔΕΗ αδιαφόρησε. Προτάσσοντας τις προσωπικές συμφωνίες του μάνατζέρ της και τα επιχειρηματικά της κέρδη έναντι της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου