ΤΟΠΙΚΑ

Οι προσλήψεις έφεραν σκληρή αντιπαράθεση

οι-προσλήψεις-έφεραν-σκληρή-αντιπαρά-851206

«Πόλεμος» μαίνεται μεταξύ του νομάρχη Απ. Παπατόλια και του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, ο οποίος με ερώτησή του στη Βουλή έφερε το θέμα των 42 προσλήψεων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και περίεργες μεθοδεύσεις.

Η ερώτηση του Γ. Σούρλα προκάλεσε εκατέρωθεν σκληρές εκφράσεις, ενώ και οι δύο πλευρές αφήνουν να εννοηθεί ότι επίκειται συνέχεια γύρω από το θέμα. Μετά τη Βουλή ο κ. Σούρλας προειδοποιεί ότι η υπόθεση θα φτάσει και στον Εισαγγελέα.
Αίτημα του βουλευτή Μαγνησίας για ευνοϊκή μεταχείριση «δικών του ατόμων» σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους δημοσιοποίησε ο νομάρχης Μαγνησίας και απέδωσε σε λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης τις βαρύγδουπες, όπως είπε, δηλώσεις του κ. Σούρλα περί αδιαφανών διαδικασιών.
Στην αντεπίθεση ο κ. Σούρλας, ο οποίος απάντησε ότι «αν η προ μηνών ερώτησή μου στον προθάλαμο του γραφείου του για το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι συγκεκριμένες προσλήψεις, την εκλαμβάνει ως παρέμβαση, τότε ή η μνήμη του έχει εξασθενήσει επικίνδυνα ή η κακοήθειά του περισσεύει».
«Είναι σαφές ότι αναφέρομαι στην παρέμβασή του κατά την προεκλογική περίοδο», ανταπάντησε ο κ. Παπατόλιας, αναφέροντας ότι το γεγονός μπορεί να επιβεβαιωθεί από όλα τα στελέχη του γραφείου του.

Η ερώτηση
Ο βουλευτής Μαγνησίας με ερώτησή του έφερε στη Βουλή το θέμα των 42 προσλήψεων που πρόσφατα έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας με 12μηνες συμβάσεις έργου.
Όπως επισημαίνει, η γνωστοποίηση των προσλήψεων αυτών προκάλεσε κύμα αντιδράσεων εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για αδιαφάνεια και περίεργες μεθοδεύσεις στη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Διαμαρτύρονται, σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Σούρλα, γιατί δεν δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο η σχετική προκήρυξη, όπως ο νόμος ορίζει, με αποτέλεσμα να στερηθούν της δυνατότητας να λάβουν μέρος στη διαδικασία και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
«Το γεγονός μάλιστα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι χιλιάδες νέοι συνωστίζονται για μια θέση εργασίας και ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια, για τα οποία «κόπτεται» η αξιωματική αντιπολίτευση, άποψη με την οποία εύλογα θα περίμενε κανείς να συντάσσεται και η πλειοψηφία της ΝΑΜ, ως ανήκουσα στον ίδιο πολιτικό χώρο. Κατόπιν αυτού επιτακτική προβάλλει η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε», αναφέρει.
Ο κ. Σούρλας ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να κατατεθούν στη Βουλή τα εξής στοιχεία: αντίγραφο της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε σε δύο τοπικές εφημερίδες και σε ποιες, ονομαστική κατάσταση των υποβαλλόντων αίτηση υποψηφίων, αντίγραφο της απόφασης συγκρότησης επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων, τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η αξιολόγηση των υποψηφίων, το πρακτικό έκδοσης αποτελεσμάτων της επιτροπής, αντίγραφο της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, της προβλεπόμενης από το εδάφιο ιδ΄ της παραγράφου 1 του αρθρ. 49 του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, βάσει της οποίας το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για «την ανάθεση παροχής υπηρεσιών και της εκτέλεσης εργασιών ή προγραμμάτων».

Το σχόλιο
Κληθείς χθες το μεσημέρι από εκπροσώπους του τοπικού Τύπου να σχολιάσει το περιεχόμενο της ερώτησης στη Βουλή του κ. Σούρλα, ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας δήλωσε την έκπληξή του για την αντίδραση, λέγοντας ότι ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία για τη σύναψη συμβάσεων έργου. Η ίδια δηλαδή που ακολούθησε ο προκάτοχός του, ο προ-προκάτοχός του και το σύνολο των νομαρχών της χώρας.
Ο πρώην νομάρχης, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπατόλιας, «αξιοποίησε τη συγκεκριμένη μέθοδο με τις ευλογίες του κ. Σούρλα και προσέλαβε 54 συμβασιούχους». Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, η μεγάλη πλειοψηφία από τους 54 που υπέβαλαν αίτηση παρέμειναν στη θέση τους.
«Πίσω από τις βαρύγδουπες εκφράσεις για αδιαφανείς διαδικασίες ο κ. Σούρλας δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κρύβει το άγχος του να ανταποκριθεί στις πιέσεις που δέχεται από την προσωπική εκλογική του πελατεία. Δεν μας συγκινούν τα κροκοδείλια δάκρυα», είπε ο κ. Παπατόλιας αναφερόμενος στην περιγραφή του κ. Σούρλα στην ερώτησή του περί χιλιάδων νέων που συνωστίζονται για μια θέση εργασίας. «Πρόκειται για λυρισμό που ξενίζει», όπως είπε, καθώς κατά την άποψή του είναι σαφές ότι οι αντιδράσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αντί να μας συγχαρεί γιατί για πρώτη φορά διατηρήσαμε στη θέση τους ανθρώπους που κάλυπταν υφιστάμενες ανάγκες της ΝΑΜ από την προηγούμενη νομαρχιακή αρχή, μας εγκαλεί. Σε θέμα πολιτικής ηθικής και σύννομης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης η νομαρχιακή αρχή έχει αποδείξει ότι είναι άτεγκτη και θα συνεχίσει να είναι.
Το δείξαμε στην περίπτωση της μεταφοράς των μαθητών, στην περίπτωση των αυθαιρέτων στους αιγιαλούς, στην περίπτωση εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Σούρλας κάνει ολόκληρο θέμα στη Βουλή για ένα ζήτημα για το οποίο ήταν καλά πληροφορημένος, ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε στη Μαγνησία, αφού σε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με αφορμή κάποια δικά του αιτήματα για προσλήψεις, του εξήγησα ότι η νομαρχιακή αρχή θα τηρήσει όλες τις διαδικασίες χωρίς καμία σκιά ευνοιοκρατίας και με μοναδικό γνώμονα την πλήρωση των αναγκών της Νομαρχίας. Τα γνώριζε αυτά ο κ. Σούρλας, όταν είχε θέσει τα δικά του αιτήματα.»
Ο νομάρχης ανέφερε ότι για την πλήρωση των θέσεων υποβλήθηκαν 70 αιτήσεις, ενώ 12 που είχαν προσληφθεί από την προηγούμενη νομαρχιακή αρχή παρέμειναν στη θέση τους, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία από όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση.

Οι δηλώσεις
Μετά τις δηλώσεις του νομάρχη σε γραπτή δήλωση προέβη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, αναφέροντας τα εξής:
«Αντί να απαντήσει ο Νομάρχης Μαγνησίας στα επιτακτικά ερωτήματα που θέτουν εκατοντάδες νέοι του νομού, οι οποίοι αναζητούν εργασία και δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση, αφού η προκήρυξη για τις συγκεκριμένες θέσεις δεν δημοσιοποιήθηκε, προκαλεί καταφεύγοντας σε ανυπόστατες κατηγορίες. Υποστηρίζει ο Νομάρχης ότι ενημερώθηκα πλήρως κι ότι δήθεν έκανα παρέμβαση υπέρ πολιτικών μου φίλων και κατά τα άλλα προσποιούμαι άγνοια! Αν την προ μηνών ερώτησή μου στον προθάλαμο του γραφείου του για το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι συγκεκριμένες προσλήψεις, την εκλαμβάνει ως παρέμβαση, τότε ή η μνήμη του έχει εξασθενήσει επικίνδυνα ή η κακοήθειά του περισσεύει. Εν κατακλείδι, αν κάποιος πολιτικός φίλος μου έχει προσληφθεί, τον καλώ να ανακοινώσει το όνομά του. Επίσης καλώ το Νομάρχη, αν οι συγκεκριμένες προσλήψεις έγιναν νόμιμα και αξιοκρατικά, να το αποδείξει, άλλωστε αυτό θα χρειαστεί να το κάνει σύντομα με στοιχεία στη Βουλή και στον Εισαγγελέα».
Η δήλωση του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, η οποία έγινε αμέσως μετά έχει ως εξής:
«Η νομαρχιακή αρχή δεν έχει τίποτε να κρύψει από τους νέους του νομού. Αντιθέτως ο κ. Σούρλας έχει να κρύψει πολλά.
Είναι σαφές ότι δεν αναφέρομαι στην παρατήρησή του στον προθάλαμο του γραφείου μου, αλλά στην παρέμβασή του κατά την προεκλογική περίοδο. Το γεγονός αυτό άλλωστε μπορούν να το βεβαιώσουν όλα τα στελέχη του γραφείου μου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου