ΤΟΠΙΚΑ

Σταθμό μέτρησης ρύπων

σταθμό-μέτρησης-ρύπων-851206

Την προμήθεια και τοποθέτηση ενός σταθμού μέτρησης ρύπων στη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή ζητά με επιστολή του στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ο Δήμαρχος Φερών Κ. Κανάρης.
Η επιστολή του Δημάρχου Φερών που κοινοποιείται και στους κ.κ. Νάκο, Σούρλα, Ζήση, Καρτάλη, Γκατζή, Γκούπα και Παπατόλια σημειώνει ότι ο κίνδυνος στην περιοχή λόγω των εκπεμπόμενων ρύπων είναι ορατός για μία γενική μόλυνση των υδάτινων αποθεμάτων, γεγονός που απαιτεί την λήψη δρακόντειων μέτρων.
Ειδικότερα το κείμενο της επιστολής του κ. Κανάρη έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
όπως γνωρίζετε η Β1 Βιομηχανική Μονάδα (Β΄ ΒΙ.ΠΕ.) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Φερών, σε απόσταση αναπνοής από το Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Γεωργίου Φερών, που αριθμεί χίλιους (1.000) και πλέον κατοίκους και εφάπτεται σχεδόν με το στρατιωτικό εργοστάσιο συντήρησης αρμάτων (304 ΠΕΒ), που απασχολεί προσωπικό 500 ατόμων περίπου.
Για λόγους που σε μας δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, στην εν λόγω Βιομηχανική Περιοχή εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν από δεκαετίες βαριές ρυπογόνες βιομηχανίες, ρυπαίνοντας το περιβάλλον σε βαθμό που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, με τις οποίες δυσμενείς συνέπειες συνεπάγεται η κατάσταση αυτή για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Φερών και όχι μόνον.
Ενδεικτικό της άκρως βεβαρημένης και επικίνδυνου περιεκτικότητας των ρύπων που εκπέμπονται από τις πάσης φύσεως βιομηχανίες είναι η διαπίστωση ύπαρξης διοξινών και μόλυβδου που έδειξαν σχετικές αναλύσεις διαπιστευμένων εξειδικευμένων εργαστηρίων, εξαιτίας των οποίων και εσφάγησαν – με σχετική απόφαση του κ. Νομάρχη Μαγνησίας – όλα τα ζώα που εβόσκησαν πέριξ της Β ΒΙ.ΠΕ.
Με τη σφαγή βέβαια των ζώων στην εν λόγω περιοχή δεν σημαίνει ότι εξέλειπαν οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων των Φερών, γιατί το όλο θέμα έχει και άλλες πλέον δυσμενείς και άκρως επικίνδυνες παραμέτρους.
Οι ρύποι που εκπέμπονται πέραν των άλλων επικίνδυνων επιπτώσεων που επιφέρουν στο περιβάλλον γενικότερα, επικάθονται στις πέριξ των εργοστασίων καλλιεργούμενες εκτάσεις, με αποτέλεσμα τα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα των εν λόγω περιοχών να είναι επιβαρυμένα με στοιχεία επιβλαβή και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Ακόμα οι διοξίνες και ο μόλυβδος που επικάθονται στο έδαφος με τις βροχοπτώσεις θα οδηγηθούν και θα συναντήσουν τον υδροφορέα της περιοχής απ όπου αντλούνται νερά για τα υδραγωγεία των πλησιέστερων οικισμών των Φερών, αλλά και για το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου.
Ο κίνδυνος είναι ορατός για μια γενική μόλυνση των υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής και για μια διαταραχή – κατά συνέπεια – του όλου οικοσυστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων αυτής, αν και εφόσον δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα περιορισμού της απειλούμενης μόλυνσης του περιβάλλοντα χώρου της ευρύτερης περιοχής μας.
Κύριε Υπουργέ,
Πέραν των όποιων μέτρων ληφθούν αναφορικά με την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος από το ΠΕΧΩΔΕ αλλά και από τη Νομαρχιακή Αυτ/ση Μαγνησίας, που η πρωτοβουλία της και η συμβολή της στο εν λόγω θέμα είναι καταλυτική, θεωρούμε ότι η τοποθέτηση ενός σταθμού μέτρησης ρύπων στη περιοχή της ΕΓ ΒΙ.ΠΕ. από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ με ευθύνη λειτουργίας αυτού από το Δήμο Φερών για άμεση ενημέρωση διακύμανσης των επιβλαβών στοιχείων των εκπεμπόμενων ρύπων, είναι προς τη θετική πλευρά αντιμετώπισης του προβλήματος.
Με τη πεποίθηση ότι θ ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας για την τοποθέτηση του εν λόγω σταθμού μέτρησης των ρύπων και της γενικότερης αντιμετώπισης του όλου προβλήματος προστασίας του περιβάλλοντος στη περιοχή μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου