ΤΟΠΙΚΑ

Ρημάζει… η «μαφία χαλκού»

ρημάζει-η-μαφία-χαλκού-784563

Με επικίνδυνους ρυθμούς συνεχίζεται η δράση χαλκοκυνηγών στη Μαγνησία. Δείχνει να μην έχει τέλος η προσπάθεια κυκλωμάτων να ξηλώσουν οτιδήποτε περιέχει το χαλκό, πουλώντας τον στη μαύρη αγορά. Ενας εύκολος τρόπος για το μεροκάματο…, αλλά και για να θησαυρίζουν οργανωμένα κυκλώματα που κρύβονται πίσω από την αγορά του μετάλλου, με ιδιώτες και δημόσιες υπηρεσίες να έχουν χάσει τον ύπνο τους και να μετρούν τεράστιες οικονομικές ζημιές. Ατομα που δρουν μεμονωμένα ή σε ομάδες δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους και αφήνουν πίσω τους το χάος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ρημαγμένες αγροτικές εγκαταστάσεις, ανυπολόγιστες απώλειες για τη ΔΕΗ, πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους δήμους που καλούνται κάθε τόσο να αντικαταστήσουν σχάρες ομβρίων, υδρόμετρα, ακόμη και τα καλαθάκια των απορριμμάτων, πονοκέφαλος για επιχειρήσεις και λατομεία… Είναι όσα καταγράφονται –σε οικονομικά μεγέθη, πέραν των σοβαρών κινδύνων που δημιουργούνται για ανθρώπινες ζωές- με μεγάλη πλέον συχνότητα στη Μαγνησία, εξαιτίας της «μαφίας του χαλκού» και παρά τις διαρκείς συλλήψεις ατόμων ή ομάδων από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Ανάμεσα στα αυξανόμενα περιστατικά κλοπής χαλκού, ένας 30χρονος ημεδαπός, ο οποίος έπεσε της Αστυνομίας, σκέφτηκε να ανοίξει νέους δρόμους… Να ξηλώσει τους σωλήνες χαλκού από κατοικία του Βόλου!

Ο 30χρονος, προχθές το πρωί, αφού διέρρηξε το σπίτι 60χρονης αφαίρεσε σωλήνες χαλκού συνολικού βάρους 25 κιλών, καταστρέφοντας ολοσχερώς την υδραυλική εγκατάσταση και την εγκατάσταση θέρμανσης. Εγινε, όμως, αντιληπτός και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, οι οποίοι προσέτρεξαν στο σημείο.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στη νόμιμη δικαιούχο τους, η οποία τώρα καλείται να επιβαρυνθεί με ένα μεγάλο κόστος για να αποκαταστήσει τη ζημιά στο σπίτι της.

Ο 30χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Οτιδήποτε κατασκευασμένο από σίδερο κάνει το μάτι κακοποιών να …γυαλίζει. Από τους δρόμους εξαφανίζονται φρεάτια, από τις εθνικές οδούς ξηλώνονται χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων βυθίζοντας εκτεταμένα τμήματά τους στο σκοτάδι, από υπό κατασκευή πολυκατοικίες και εργοτάξια χάνονται κουλούρες καλωδίων. Από εκκλησίες και κοιμητήρια εξαφανίζονται τα πάντα σε χαλκό, ενώ βιομηχανικές περιοχές και λατομεία βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο των «αρπακτικών».

Επιδρομή δέχονται αποθηκευτικοί χώροι παραγωγικών μονάδων, εργοτάξια, καθώς και αρδευτικές εγκαταστάσεις. Επαγγελματίες στον κλάδο του μετάλλου και παραγωγοί έχουν χάσει τον ύπνο τους από οργανωμένες ομάδες που «σηκώνουν» ανυπολόγιστες ποσότητες υλικών και εξαρτημάτων.

Η οικονομική καταστροφή που προκαλούν με την ανεξέλεγκτη πλέον δράση τους είναι σημαντική. Τα εξαρτήματα και τα καλώδια θα τα λιώσουν, αφαιρώντας το ακριβό μέταλλο που θα πωληθεί στη μαύρη αγορά και θα τους επιφέρει σημαντικά κέρδη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου