ΤΟΠΙΚΑ

Αποκεφαλίζεται η ηγεσία της ΔΕYAMΒ

αποκεφαλίζεται-η-ηγεσία-της-δεyamβ-785759

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο δήμαρχος Βόλου προανήγγειλε αλλαγές σε επίπεδο Διευθυντών και Προϊσταμένων της Επιχείρησης

Διαζύγιο από υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ επέλεξε να πάρει το Δ.Σ της Δημοτικής Επιχείρησης, σε μία προσπάθεια να απορροφηθεί μέρος από τους κραδασμούς που προκαλεί η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ.

Όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Επιχείρησης ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα έλθει πρόταση για το πρόσωπο του νέου Γενικού Διευθυντή της Επιχείρησης, ο οποίος με την σειρά του, όπως είπε, θα κάνει πρόταση για τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις θέσεις των Διευθυντών και των προϊσταμένων όλων των τμημάτων της Επιχείρησης. Ενας κύκλος κλείνει.

Με αίσθημα δικαίου γυρίζουμε σελίδα, είπε ο κ. Σκοτινιώτης, που πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι για τη … βόμβα ΕΡΓΗΛ, αλλά και για όλες τις υποθέσεις της Επιχείρησης που φορτίζουν, συχνά -πυκνά, αρνητικά το κλίμα στην τοπική κοινή γνώμη «προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Προφανώς, όπως τόνισε, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες. Δεν την έχουν μόνο 2-3 άνθρωποι».

Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ της Επιχείρησης υποχρεώθηκε να προχωρήσει στην απόφαση … απογαλακτισμού του από τα κορυφαία στελέχη τα οποία τράβηξαν το …κάρο της Επιχείρησης τα τελευταία χρόνια. Γιατί παρά τις «σκιές», όπως είπε ο Δήμαρχος Βόλου, « η ΔΕΥΑΜΒ, είναι η πιο προωθημένη Δημοτική Επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα».

Η απάντηση ωστόσο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων επιτάχυνε τις εξελίξεις για τις μεταβολές στην υπηρεσιακή ιεραρχία της ΔΕΥΑΜΒ . Και αυτό γιατί από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης προτείνεται, να παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα τα στελέχη της Διευθύνουσας και της Προισταμένης Αρχής που είχαν την ευθύνη επίβλεψης και υλοποίησης του έργου της ΕΡΓΗΛ Στην πρώτη υπεύθυνη είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ τα στελέχη της οποίας θα παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, ενώ για τους αιρετούς που ήταν μέλη του Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ την περίοδο 2007- 2008 όλος ο φάκελος απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και στον ειδικό ανακριτή. Μάλιστα ο τελευταίος διενεργεί ήδη τακτική ανάκριση για μία σειρά από άλλες υποθέσεις της ΔΕΥΑΜΒ τις οποίες είχε καταγγείλει ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάμος και για τις οποίες έχει ήδη στα χέρια του, από τον περασμένο μήνα και το πόρισμα του Σώματος Ορκωτών Λογιστών.

Ο Δήμαρχος δικαιολόγησε τις αλλαγές με το σκεπτικό ότι η επαναξιολόγηση του προσωπικού της Επιχείρησης δεν μπορεί να περιμένει άλλο, καθώς η έγκριση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο καθυστερεί μετά τις προσφυγές που έχουν κάνει οι Σύλλογοι Εργαζομένων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκοτινιώτης το νέο σχήμα της υπαλληλικής ιεραρχίας της Επιχείρησης θα ισχύσει μέχρι την έγκριση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής

Αναφερόμενος στο πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής που όρισε το Δ,Σ της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου της ΕΡΓΗΛ που αφορούσε την τοποθέτηση νέων αγωγών σε μήκος 180 χλμ στις βόρειες συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ο κ. Σκοτινιώτης είπε ότι αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα.

Όπως τόνισε υπάρχουν διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στη ΔΕΥΑΜΒ να διεκδικήσει την επιστροφή από την εταιρία του εργολαβικού οφέλους (18%), το οποίο συμποσούται σε ένα ποσό που υπερβαίνει τα 2 εκ . ευρώ. Και αυτό γιατί τα χρήματα που πήρε η ΕΡΓΗΛ, από τους δύο Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες που συντάχθηκαν, μαζί με το ΦΠΑ, για το αρχικό συμβατικό αντικείμενο της εργολαβίας αγγίζουν τα 12.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το πρωτόκολλο που συντάχθηκε από την τριμελή Επιτροπή αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ κλήθηκε να παρουσιαστεί στις επιμετρήσεις των ποσοτήτων και εκπρόσωπος της εταιρίας. Η τελευταία ωστόσο αρνήθηκε , επικαλούμενη ότι η συγκρότηση της Επιτροπής είναι παράνομη , απειλώντας μάλιστα ότι θα προσφύγει και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα..

Τελικά η επιμέτρηση που έγινε σε 15 διαφορετικά σημεία όπου εκτελέστηκε το έργο, έδειξε ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις, που αγγίζουν το 50%. Πλέον η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών θα συντάξει μειωτικό πίνακα με τα ποσά που θα κληθεί να επιστρέψει η εταιρία.

Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος είπε ο Δήμαρχος Βόλου που σημείωσε με τη σειρά του ότι και η ΔΕΥΑΜΒ στις ..απειλές της ΕΡΓΗΛ θα απαντήσει με τα δικά της νομικά όπλα, ενώ θα ενημερώσει και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, καθώς το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Τέλης Δουλόπουλος Από την πλευρά το μέλος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ Τέλης Δουλόπουλος , ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας έθεσε μία σειρά από ερωτηματικά που εγείρονται από το έργο της ΕΡΓΗΛ.

Πιο συγκεκριμένα, ρώτησε :

– Ποιος πιστοποίησε εργασίες που ουδέποτε εκτελέστηκαν και για τις οποίες πληρώθηκε η ΕΡΓΗΛ ;

– Πότε και από ποιόν ελέγχθηκαν για την ορθότητά τους οι ποσότητες και οι τιμές του έργου ;

– Ποιος εισηγήθηκε τη ψήφισή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης ;

– Γιατί η Διευθύνουσα Υπηρεσία δεν ενημέρωσε το Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ για την τελική επιμέτρηση που κατέθεσε η ΕΡΓΗΛ ;

Καταλήγοντας ο κ. Δουλόπουλος ζήτησε το θέμα να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό, Συμβούλιο Βόλου, προκειμένου, όπως τόνισε, «να μην υπάρχει καμία σκιά για συγκάλυψη της υπόθεσης στην οποία υπήρξαν εγκληματικές παραλείψεις από τις οποίες υπέστη οικονομική βλάβη η Επιχείρηση».

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου