ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήσεις 10,5% στους μισθούς διεκδικεί η ΓΣΕΕ

αυξήσεις-105-στους-μισθούς-διεκδικεί-η-γ-851206

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2008 θα έχει σταλεί η πρόσκληση διαλόγου από την ΓΣΕΕ προς τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), για τις διαπραγματεύσεις της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Την πρόσκληση, η οποία θα αποσταλεί με την τυπική διαδικασία του εξωδίκου, θα συνοδεύει το διεκδικητικό πλαίσιο για τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, τα οποία φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Οι εργοδοτικοί φορείς προσανατολίζονται στην υπογραφή διετούς σύμβασης, ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή ειρήνη μέσα σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Στον οικονομικό τομέα και συγκεκριμένα στα κατώτατα όρια αμοιβών (μισθών και ημερομισθίων) η ΓΣΕΕ θα διεκδικήσει αυξήσεις 10,5%, που αναλύονται ως εξής:

– Αύξηση περίπου 3% (εφάπαξ καταβολή από 1/1/2008) ως ποσοστό της προβλεπόμενης αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

– Ποσοστό 2,2% για την εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας το 2008.

– Ποσοστό 1% ως διορθωτικό για την κάλυψη απωλειών εισοδήματος λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου και πρόβλεψη ρήτρας για οποιοδήποτε γεγονός, το οποίο θα επηρεάσει τις βασικές παραδοχές επί των οποίων έγινε η διαπραγμάτευση (πληθωρισμός, παραγωγικότητα κ.λπ.).

– Ποσοστό 4,3% ως πρόσθετη αύξηση για τη σταδιακή σύγκλιση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα με την ΕΕ των «15».
Η ΓΣΕΕ θα επαναφέρει το αίτημα για τη μείωση του χρόνου εργασίας με κατεύθυνση το 35ωρο, ενώ στα αιτήματά της περιλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των τριετιών και του ποσοστού τους. Ειδικότερα, ζητεί για τους υπαλλήλους τέσσερις τριετίες προς 10% και για τους εργατοτεχνίτες έξι τριετίες προς 8%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου